12/05/2014

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του συντοπίτη ήρωα καταδρομέα Κωνσταντίνου Ηλία, στο Μαρκόπουλο


Το Μαρκόπουλο δεν ξεχνά τους ήρωές του, δήλωσαν με την παρουσία τους οι πεντακόσιοι (500) περίπου δημότες, που κατέκλυσαν το πρωί της Κυριακής 4 Μαΐου την Πλατεία Αναστασίου Αθανασίου Πετούρη και τους γύρω δρόμους, προκειμένου να παρακολουθήσουν την τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του καταδρομέα Κωνσταντίνου Ηλία, που διοργάνωσε ο Δήμος Μαρκοπούλου.

Η παρουσία μελών της οικογενείας του αείμνηστου ήρωα, συμπολεμιστών του, από το Σύλλογο «Κομάντο ‘74», του Διευθυντή Ειδικών Δυνάμεων Υποστράτηγου Γιώργου Μαυρομανωλάκη, του Διοικητή της Σχολής Αλεξιπτωτιστών Υποστράτηγου Γρηγόρη Πανουργιά, του Ακολούθου Άμυνας της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Αντισυνταγματάρχη Ανδρέα Ζώνια, των Λοχαγών Καταδρομέων Καθάριου Νικολού και Κωνσταντίνου Νικολάκη, η κατάθεση στεφάνων από τη Δημοτική Αρχή, τους βετεράνους και φορείς της πόλης, όπως και τα εμβατήρια της Φιλαρμονικής του Δήμου Μαρκοπούλου, προσέδωσαν την απαιτούμενη αίγλη στην απόδοση τιμών και φόρτισαν με ιδιαίτερη συγκίνηση την εκδήλωση, η οποία αποτελούσε μια σημαντική εκκρεμότητα για την πόλη.





Όπως ανάφερε και ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Σωτήρης Ι. Μεθενίτης στο χαιρετισμό του: «Μετά από 40 ολόκληρα χρόνια, ερχόμαστε σήμερα για πρώτη φορά, να τιμήσουμε, όπως οφείλουμε, έναν ήρωα: το συντοπίτη μας, καταδρομέα Κωνσταντίνου Ηλία».

Ο Αντιδήμαρχος Μαρκοπούλου Γιάννης Ευαγγελίου χαιρέτισε την εκδήλωση, αναφέροντας λίγα λόγια, για τη ζωή και το ένδοξο τέλος του τιμώμενου καταδρομέα:

«Ο Κωνσταντίνος Ηλίας γεννήθηκε το 1954 στο Μαρκόπουλο Αττικής. Ήταν το τρίτο κατά σειρά παιδί, της οικογένειας του Σωτήρη Ηλία. Παρουσιάστηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων, στο Μεγάλο Πεύκο, τον Ιανουάριο του 1974. Μετά τη βασική εκπαίδευση, τοποθετήθηκε στην Α΄ Μοίρα Καταδρομών, στο Μάλεμε της Κρήτης. Στην εκπαίδευση του στην Κρήτη, διακρίθηκε για το ήθος του, τη γενναιότητα και τις ικανότητες του και για αυτό προτάθηκε από το διοικητή του, να λάβει την τιμητική διάκριση του υπαξιωματικού. Εκπαίδευση, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Τη νύχτα της 21ης Ιουλίου 1974 ο Κωνσταντίνος, μαζί με τους υπόλοιπους καταδρομείς της Α' μοίρας και τα υπόλοιπα ηρωικά πληρώματα των δεκατριών 13 αεροσκαφών ΝΟR ΑΤLAS, πραγματοποίησαν τη μοναδική στα χρονικά επιχείρηση μεταφοράς προσωπικού από την Κρήτη, στην Κύπρο, που είχε την κωδική ονομασία «Νίκη». Με ενθουσιασμό και αυταπάρνηση, οι καταδρομείς κατάφεραν να προσεγγίσουν το αεροδρόμιο Λευκωσίας κάτω από καταιγισμό πυρών.

Δυστυχώς, το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ο Κωνσταντίνος, με την κωδική ονομασία «Νίκη 4», χτυπήθηκε ατό πυρά Α/Α πυροβόλου και φλεγόμενο, συνετρίβει στη Μακεδονίτισσα της Κύπρου. Από τους συνολικά 32 επιβαίνοντες, οι 31, μαζί και ο Κωνσταντίνος Ηλίας, πέρασαν στο πάνθεον των αθανάτων!»

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου «Κομάντο ‘74» απένειμαν πλακέτα στον Δήμαρχο Μαρκοπούλου, ευχαριστώντας τον για την πρωτοβουλία του Δήμου, να τιμήσει το συμπολεμιστή τους, ύστερα από δεκαετίες.

Την ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση, τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, μαζί με δεκάδες κόσμου: οι Αντιδήμαρχοι Μαρκοπούλου κ.κ. Μαρία Κιμπιζή, Βασίλης Μεθενίτης και Σπύρος Μπαγλαντζής, ο πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Βραυρώνιος» και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Σπύρος Σταμ. Δράκος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και υποψήφιος Δήμαρχος Μαρκοπούλου Λεωνίδας Μπέης, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης και υποψήφιος Δήμαρχος Μαρκοπούλου Γιώργος Αδάμος, ο υποψήφιος Δήμαρχος Μαρκοπούλου Κώστας Μεθενίτης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.