30/04/2014

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ


Από τη Σύλληψη, στην Υλοποίηση: ένα Έργο Γεννιέται

Το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), σε συνεργασία με το Δήμο Μαρκοπούλου και το Ν.Π.Δ.Δ. “Βραυρώνιος”, σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Από τη Σύλληψη, στην Υλοποίηση: ένα Έργο Γεννιέται», του Εργαστηρίου Σχεδίου της Α.Σ.Κ.Τ. με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Γιώργο Kαζάζη, τη Δευτέρα 5 Μαϊου 2014 και ώρα 7.00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μαρκοπούλου.

Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιαστεί όχι μόνο το “έργο” ως τελικό προϊόν, αλλά να φανεί και ολόκληρη η έρευνα, που κάνει ένας εικαστικός, για να φτάσει στον τελικό του στόχο. Η διαδρομή που ακολουθεί, η ίδιαη διαδικασία, ο τρόπος, η στρατηγική, οι προβληματισμοί του και η ιδέα πίσω από το έργο: Aπό την σύλληψη, στο μυαλό του καλλιτέχνη, μέχρι την υλοποίηση.

Στην έκθεση συμμετέχουν και παρουσιάζουν τα έργα τους, οι φοιτητές και απόφοιτοι της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών: Κλαουδάτος Μιχάλης, Κολυμπάρη Κική, Κριτσωτάκης Δημήτρης, Μανουρά Μαρία, Μεθενίτη Ευδοκία, Μωραΐτης Φανούρης, Μωραΐτη Αιμιλία, Σαμψάκη Φιλιώ.

Έμφαση δίνεται και στην εκπαιδευτική χροιά της έκθεσης, καθώς προς το κοινό, όπως και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που απευθύνεται στην Α' βάθμια και Β' βάθμια εκπαίδευση, με στόχο τη γνωριμία με τη σύγχρονη τέχνη και τη σύνδεση με την ιστορία της τέχνης. Τα σχολικά τμήματα που θα συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στο τέλος της ξενάγησης, σε ένα ομαδικό έργο σε εξέλιξη, που θα εκτίθεται, μαζί με αυτά των φοιτητών.

Για την ομαλότερη διεξαγωγή των ξεναγήσεων στο χώρο της έκθεσης, παρακαλούνται οι Σύλλογοι, φορείς, και ομάδες επισκεπτών άνω των οκτώ (8) ατόμων, που επιθυμούν να συμμετέχουν, να το δηλώσουν στο Δημοτικό Υποκατάστημα Πόρτο Ράφτη, τηλεφωνικά στο 2990 71706, με fax στο 22990 85270, μεemail στο: kimpizi@markopoulo.gr

Στην έκθεση αυτή θέτονται ερωτήματα, κατά πόσο ο ίδιος ο “τρόπος” του κάθε καλλιτέχνη, μπορεί να εξυπηρετεί ένα νόημα, οι μέθοδοι του καλλιτέχνη και ποιος ο ρόλος του καλλιτέχνη στην μετάδοση του συναισθήματος.

Μέσα από την πληθώρα των εικαστικών εκφράσεων και μέσων, στην σύγχρονη εποχή, διακρίνουμε μια και μόνη αλήθεια: Εικαστικά δεν σημαίνει μόνο ζωγραφική στις δύο διαστάσεις. Πως θα μπορούσε άλλωστε, αφού εκείνο που έχει σημασία στην τέχνη, είναι η έκφραση συναισθημάτων.

Η ποικιλία των μέσων είναι αυτονόητη στην εποχή της εικόνας, του internet, της ταχύτητας της πληροφορίας. Η επιλογή του κατάλληλου μέσου έχει ιδιαίτερη σημασία για την υλοποίηση και τελικά για το τελικό νόημα του έργου: Χαρτί, μουσαμάς, χρώμα ή ασπρόμαυρο, video, φωτογραφία, κατασκευή, εγκατάσταση, performance κ.α. . Το μέσο και το υλικό, συνεπικουρούν στο τελικό αποτέλεσμα.

Μέσα από την «επεξεργασία» του υλικού, τον πειραματισμό, την παρατήρηση, κατανοούμε την ουσιώδη και θεμελιώδη έννοια των σχέσεων: σχέσεις μεγεθών, σχέσεις εννοιών, σχέσεις χρωμάτων. Οι σχέσεις αυτές, αποτελούν τις θεμελιώδεις αρχές σχεδίου και τελικά, το βασικό ορισμό του σχεδίου.

Οι μη εξοικειωμένοι με τη σύγχρονη τέχνη και τα ζητήματα που θέτονται μέσα από αυτή, θα δουν με βεβαιότητα, ότι η κατανόηση της τέχνης, δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των ειδικώνγιατί τελικά το ταλέντο, είναι το ίδιο το ενδιαφέρον μας, για το αντικείμενό της ενασχόλησης μας.

Έκθεση Εργαστηρίου Σχεδίου Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.)
Υπεύθυνος καθηγητής: Γιώργος Καζάζης
Αναπληρωτής Καθηγητής της ΑΣΚΤ Αθήνας, μέλος του ΔΕΠ της ΑΣΚΤ.

Χώρος έκθεσης:
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μαρκοπούλου
Γ. Παπαβασιλείου 34, Μαρκόπουλο Μεσογαίας Αττικής

Διάρκεια έκθεσης:
5 – 31 Μαϊου 2014 

Ωράριο:
Καθημερινές και Σάββατα 5.30 μ.μ. – 8.30 μ.μ.
Κυριακές 11.00 π.μ. – 1.00 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη.