04/04/2014

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 2 Απριλίου 2014

Οι θέσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 2 Απριλίου 2014

Για τα ζητήματα που αφορούν στη Χερσαία Ζώνη Λιμένα Πόρτο Ράφτη και στα καταστήματα του Δήμου Μαρκοπούλου και ιδιαίτερα όσα βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο του Πόρτο Ράφτη.

Το θέμα ήλθε προς συζήτηση αφού ο δήμος παρέλαβε δύο σχετικές νομικές γνωμοδοτήσεις (ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου 2013) και αφού μεσολάβησε η «ζουμερή» αποκάλυψη της σύλληψης επιχειρηματία στο λιμάνι, αφού πιάστηκε «στα πράσα» να αδειάζει βοθρολύματα στο λιμάνι.
Α: σχετικά με τις νομικές γνωμοδοτήσεις που έχει στα χέρια του ο Δήμος έχουμε να παρατηρήσουμε:
1/ η παραγγελία που είχαν οι αρμόδιοι δικηγόροι αφορούσε στο πώς μπορούν να βοηθηθούν οι παρανομούντες μαγαζάτορες (δική τους παραδοχή)
2/ τα νομικά συμπεράσματα είναι σαφή, όσον αφορά σε 7 περιπτώσεις, όπου έχουν ήδη επιδοθεί τα σχετικά πρόστιμα και οι εντολές κατεδάφισης: τα συγκεκριμένα αυθαίρετα δε νομιμοποιούνται σε καμία περίπτωση!
3/ επισημαίνεται ταυτόχρονα η πολυετής ολιγωρία (;) και αδυναμία (!) των αρχών να υλοποιήσουν τις τελεσίδικες αποφάσεις
Β: προέκυψαν από την εισήγηση του δημάρχου και των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης δύο σοβαρά πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα, που επιδρούν άμεσα στη ζωή του λαού και την καθημερινότητά του:
1/ όλοι επικαλέστηκαν τη νομιμότητα και δήλωσαν υποταγή και σεβασμό στους νόμους. Φέραμε ζωντανά παραδείγματα προς απόδειξη του σαφέστατου γεγονότος, ότι οι νόμοι εφαρμόζονται κατά περίπτωση –άμεσα όταν θίγουν λαϊκά συμφέροντα, με καθυστέρηση ή ποτέ, όταν θίγονται μεγάλα ιδιωτικά συμφέρονταΗ Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή, ούτε αταξική!Πρόσφατο παράδειγμα η περίπτωση του MALL, όπου, αφού με μεγάλη καθυστέρηση τελεσιδίκως δικαιώθηκαν οι προσφεύγοντες κάτοικοι, αφενός κηρύχθηκε ολοκληρωτικά παράνομο και αφετέρου έρχεται αναδρομικά ο νόμος να καλύψει τις παρανομίες –δεν κατεδαφίζεται!
2/ όλοι ταυτίζουν τη ζωντανή λειτουργία του παραλιακού μετώπου με την ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τα λαϊκά συμφέροντα ξεπουλώντας ακτές, λιμάνια και παραλίες με άλλοθι τα αναγκαία δημοτικά έσοδα. Πρόσφατο κραυγαλέο παράδειγμα η παράδοση του φιλέτου στο Ελληνικό στο μεγάλο κεφάλαιο. Οι δήμαρχοι της περιοχής (στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ) άλλαξαν με τα χρόνια το «Δεν Πουλάμε το Ελληνικό» με το «Δεν ξεπουλάμε το Ελληνικό», διεκδικώντας το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή του ίδιου συστήματος, που παραδίδει ακτές, λιμάνια, βουνά και παραλίες στα ιδιωτικά συμφέροντα!
Γη χρονική συγκυρία της συζήτησης προκαλεί ερωτηματικά, ενώ η προεκλογική στόχευση και πρόθεση δημαγωγίας είναι νομίζουμε προφανή.
Καταγγείλαμε τη διαρκή μόλυνση της θάλασσας! Είναι τόσες πολλές οι καταγγελίες κατοίκων διαχρονικά που καταντάει πρόκληση να καταλήγουν όλες στον κάλαθο των αχρήστων και να προβάλλεται (μόνο) μία περίπτωση , όταν εξυπηρετεί πολιτικό συμφέρον, ενώ επισημάναμε την ανάγκη να τιμωρηθεί παραδειγματικά ο συγκεκριμένος παραβάτης (πρώην –πλέον, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον υπό διαμόρφωση συνδυασμό του κ.Αλαγιάννη) αλλά και να αποβληθεί δια παντός από τα καλώς εννοούμενα πολιτικά πράγματα της πόλης μας.  
Δ: εμείς έχουμε άλλο όραμα για «ζωντανό παραλιακό μέτωπο» :
Λείπουν τόσα έργα πνοής από το Πόρτο Ράφτη με προεξάρχον το μέγα θέμα της Αποχέτευσης που τόσα χρόνια καθυστερεί, αλλά και πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμους, παιδικές χαρές, δημόσιες τουαλέτες, ντουσιέρες και αλλαξιέρες για τους λουόμενους, και φυσικά χώρους αθλητισμού για μικρούς και μεγάλους, δημοτικό περίπτερο αναψυχής κλπ.
 Οι  αυθαίρετες κατασκευές, οι παραλίες υπό κατάληψη από ομπρέλες και ξαπλώστρες, τα τραπεζοκαθίσματα στα πεζοδρόμια και αλλού, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις σε προκλητικό βαθμό, είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής που παραδίδει στους ιδιώτες δημοσίους χώρους προς άγρα δημοτικών ή δημοσίων εσόδων και υποβαθμίζει την  ποιότητα ζωής των λαϊκών οικογενειών και το περιβάλλον.