04/04/2014

Στόχος της Δημοτικής Αρχής, αποτελεί η εξεύρεση μόνιμης λύσης, στα χρόνια προβλήματα που υφίστανται, στο Παραλιακό Μέτωπο του Πόρτο Ράφτη

Αγαπητοί Συμπολίτες,

Την Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014, πραγματοποιήθηκε η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα σχετικά με το νομικό καθεστώς των παραλιακών καταστημάτων του Δήμου Μαρκοπούλου.

Ειδικότερα, οι Δημοτικοί Συνδυασμοί που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαρκοπούλου, καθώς  και εκείνοι που αναμένεται να θέσουν υποψηφιότητα στις ερχόμενες εκλογές του Μαΐου, τοποθετήθηκαν, έχοντας λάβει υπόψη τις δύο (2) Γνωμοδοτήσεις της Δικηγορικής Εταιρείας με την επωνυμία «ΑΠ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ – Ν. ΧΛΕΠΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», όσον αφορά:

  1. Στη δυνατότητα ή μη νομιμοποίησης αυθαιρέτων εγκαταστάσεων και κατασκευών (δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών) που βρίσκονται εντός του αιγιαλού ή/και της χερσαίας ζώνης λιμένα στην περιοχή αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μαρκοπούλου Μεσογαίας και
  1. Στη νομιμότητα ή μη των δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών κατασκευών (επιχειρήσεων) στοΛιμάνι Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Ράφτη.

Ο μοναδικός συνδυασμός, που δεν εκπροσωπήθηκε στο ιδιαίτερα σημαντικό αυτό Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ είχε ενημερωθεί εγκαίρως, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι συνδυασμοί, ήταν αυτός της «Κοινωνίας Προοπτικής» με επικεφαλής τον κο Κώστα Αλλαγιάννη.

Τα προβλήματα, που αδιαμφισβήτητα υπάρχουν στο Παραλιακό Μέτωπο του Πόρτο Ράφτη, έφερε στην επιφάνεια – με βίαιο δυστυχώς τρόπο – η πρόσφατη έκδοση Πρωτόκολλων Κατεδάφισης από την Κτηματική Υπηρεσία, για τις παράνομες κατασκευές κάποιων καταστημάτων, η οποία υπάκουσε και εφήρμοσε την τελεσίδικη απόφαση του ΣΤΕ, την οποία προφανώς ΚΑΝΕΙΣ, δεν μπορεί να παραβλέψει και να αγνοήσει!

Η εισήγηση του Νομικού Συμβούλου, αλλά και της Δημοτικής Αρχής, η οποία (Νομική Εισήγηση) έλαβε την στήριξη όλων των άλλων (νυν και υποψήφιων) Δημοτικών Συνδυασμών, με εξαίρεση της Λαϊκής Συσπείρωσης με επικεφαλής τον κο Ανδρέα Συλλελόγου, ο οποίος ανέπτυξε ένα διαφορετικό πολιτικό σκεπτικό, στηρίχθηκε στις δύο (2) Γνωμοδοτήσεις της Δικηγορικής Εταιρείας, έχοντας ως κεντρικό άξονα, την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Μαρκοπούλου.

Η Δημοτική Αρχή τόνισε, ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να βοηθήσει τους καταστηματάρχες και επιχειρηματίες της περιοχής, εξαντλώντας κάθε νομική και πολιτική πίεση, καθώς θέλει το Πόρτο Ράφτη ζωντανό! Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να αποτελέσει μία νεκρή περιοχή, δίχως δυνατότητα αναψυχής σε κανέναν.

Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, προκειμένου να μην φτάσουμε στην έσχατη λύση της κατεδάφισης του συνόλου των επίμαχων εγκαταστάσεων, λύση η οποία εφαρμόστηκε σε άλλες περιπτώσεις, αλλά πάντοτε με νόμιμα μέσα, να βρούμε τη λύση του προβλήματος.

Σήμερα, οι καταστηματάρχες έρχονται αντιμέτωποι με τον –δυστυχώς – πλέον βίαιο και απότομο τρόπο, με τα αποτελέσματα χρόνιων παρανομιών, οι οποίες ήρθαν στο φως, το 2007.

Μετά από έλεγχο στον οποίο προέβη τότε, η Κτηματική Υπηρεσία Αν. Αττικής, αποκαλύφθηκαν οι παρανομίες κι άλλων καταστηματαρχών, με αποτέλεσμα σήμερα να καλούνται να γκρεμίσουν τις παράνομες κατασκευές και να πληρώσουν πρόστιμα.

Το Ν.Π.Δ.Δ. «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μαρκοπούλου Μεσογαίας», κατάφερε μέσα σε δύο (2) χρόνια, να βάλει τάξη στην αταξία, η οποία υφίσταντο εδώ και πολλά χρόνια, στην Παράκτια Ζώνη του Πόρτο Ράφτη. Οι συνεχείς προσπάθειες, οι ενέργειες και τα αποτελέσματα που το αποδεικνύουν, είναι στη  διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου.

Βάλαμε σε τάξη τα οικονομικά του Ν.Π.Δ.Δ, όπου κανείς δεν ασκούσε ουσιαστικό έλεγχο, υποβάλαμε φορολογικές δηλώσεις και δηλώσεις Φ.Π.Α. και πληρώσαμε πολύ υψηλά πρόστιμα, λόγω των προηγούμενων Διοικήσεων, που δεν τις είχαν υποβάλει εδώ και τουλάχιστον τριάντα (30) έτη!

Ανακτήσαμε, καταγράψαμε και αρχειοθετήσαμε σημαντικά έγγραφα, εγκρίσεις μελετών και έργων, καθώς και σημαντικών φακέλων, τα οποία ήταν στοιβαγμένα σε παλιές αποθήκες   και σε κακή κατάσταση, μη δίνοντάς μας έτσι, την δυνατότητα αξιοποίησής τους.

Διενεργήσαμε λεπτομερή έλεγχο σε όλα τα δημόσια Κτιριακά και Λιμενικά Έργα στην Παράκτια Ζώνη, με βάση τα έγγραφα που ανακτήσαμε. Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι υποβλήθηκαν Αιτήσεις Νομιμοποίησης, σε ήδη νόμιμες Λιμενικές εγκαταστάσεις.

Ενεργήσαμε άμεσα, γνωστοποιώντας και υποβάλλοντας όλα εκείνα τα απαραίτητα πληροφοριακά στοιχεία προς τους αρμόδιους φορείς, με στόχο τόσο την υλοποίηση έργων και ήπιων παρεμβάσεων εντός της Παράκτιας Ζώνης και κυρίως του Λιμένα Αγίου Νικολάου, όσο και τον ορθό επανακαθορισμό του Αιγιαλού, Παραλίας και της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα.

Στα δύο (2) τελευταία χρόνια που το «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο» ασκεί Διοίκηση, κατάφερε να λειτουργήσει ως ένας άρτια οργανωμένος Φορέας, φροντίζοντας να ακολουθεί πιστά την κείμενη νομοθεσία, θέτοντας έτσι τις σωστές προτεραιότητες, προκειμένου να υλοποιήσει τους στόχους του.

Έχοντας πλέον στη διάθεσή μας, όλα τα απαραίτητα εργαλεία που προϋποθέτουν τον ορθό επανακαθορισμό του Αιγιαλού, παραλίας αλλά και της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα, προγραμματίζουμε άμεσα, όπως αποδεικνύεται από τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, να προβούμε στην επισημοποίηση και θεώρηση των υφισταμένων γραμμών.
Επίσης προχωράμε και στην αξιοποίηση του Ν.4178/2013, περί νομιμοποίησης αυθαίρετωνΔημόσιων Λιμενικών και Κτιριακών Έργων  (μώλοι, ναυταθλητικές εγκαταστάσεις, πεζόδρομοι, κλπ.) αλλά και του Ν.4150/2013,  που προβλέπει την εκπόνηση Στρατηγικού Σχεδίου (MasterPlan) για την υλοποίηση του προγραμματισμού, που το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μαρκοπούλου Μεσογαίας έχει σχεδιάσει.

Είμαστε βέβαιοι, ότι μετά την υλοποίηση των παραπάνω ενεργειών, θα δοθεί οριστική και μόνιμη λύση στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Λιμενικό Ταμείο από τη σύστασή του.   

Επιθυμούμε τη γνωστοποίηση των ενεργειών και των στόχων μας, γι’ αυτό καλούμε όποιον ενδιαφερόμενο, να παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις του Δ.Σ του Ν.Π.Δ.Δ, οι οποίες γνωστοποιούνται έγκαιρα στην επίσημη Ιστοσελίδα του Δήμου Μαρκοπούλου (www.markopoulo.gr).

Ο Δήμος Μαρκοπούλου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, προχωράνε συγκροτημένα και με σχέδιο, με τα συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις που αναλύθηκαν παραπάνω και αναπτύχθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην επίλυση προβλημάτων και εκκρεμοτήτωνδεκαετιών, του Παραλιακού Μετώπου του Δήμου μας.

Σε αυτή την προσπάθεια, συνεργαζόμαστε με όλα τα αρμόδια Υπουργεία και Φορείς, υποβάλλοντας  προτάσεις, που απαιτούν κόπο και προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που χρειάζεται, για να βγάλει κανείς την κλασσική παλαιοκομματική φωτογραφία με τον Υπουργό και να την πλασάρει στους ψηφοφόρους, αναπαράγοντας το μοντέλο του Μαυρογιαλούρου και υποτιμώντας τη νοημοσύνη τους!

Ζούμε στο 2014, σε δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, και η Δημοτική Αρχή το μόνο που μπορεί να υποσχεθεί στους συμπολίτες μας, είναι σκληρή δουλειά για την Ανάπτυξη, την υποστήριξη της Επιχειρηματικότητας και των θέσεων Απασχόλησης, στο πλαίσιο νομίμων και βιώσιμων λύσεων, με σεβασμό στο Περιβάλλον και στους Κοινόχρηστους Χώρους.


Γραφείο Τύπου 
του Δημοτικού Συνδυασμού "ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ"
pamemprosta2014.blogspot.gr