10/04/2014

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαρκοπούλου, εν όψει της θερινής αντιπυρικής περιόδου 2014

 Ο Δήμος Μαρκοπούλου σας ενημερώνει, ότι την Τρίτη, 8 Απριλίου 2014, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαρκοπούλου, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού Μεγάρου, με θέμα: «Συζήτηση και απόφαση για λήψη προληπτικών μέτρων, για την ερχόμενη θερινή αντιπυρική περίοδο 2014».

Την πρόσκληση του Προέδρου του Σ.Τ.Ο. Πολιτικής Προστασίας & Δημάρχου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, κου Σωτήρη Μεθενίτη, αποδέχθηκαν και ήταν παρόντες στην συνεδρίαση, ο Δημοτικός Σύμβουλος και υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου    Μαρκοπούλου, κος Κων/νος Μαγγανάς, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ανθρώπινη Πόλη – Λύσεις Ζωής», κος Λεωνίδας Μπέης, ο εκπρόσωπος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας   Αττικής, κος Αναστάσιος Γιώτης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μαρκοπούλου, κος Αθανάσιος Τζοΐτης και ο Υποδιοικητής Π.Υ.Μ., κος Γεώργιος Κατσαρής, ο εκπρόσωπος του Λιμενάρχη Πόρτο Ράφτη, κος Ταξιάρχης Ζαλοκώστας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μαρκοπούλου, κος Σταύρος Γεωργοπάνος, καθώς επίσης και ο κος Γεώργιος Τσαγκλιώτης, η Προϊσταμένη Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Μαρκοπούλου, κα Κατερίνα Σκοπελίτη, η εκπρόσωπος του Δασονομείου Μαρκοπούλου, κα Κων/να Ηλιοπούλου, η επικεφαλής της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας Δήμου Μαρκοπούλου, κα Μαρία Χασάπη, καθώς επίσης και το μέλος κος Μπάμπης Ζαφειρίου, ο πρόεδρος της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Μαρκοπούλου – Κουβαρά, κος Χρήστος Χουχουλής και ο Γ.Γ. του Εξωραϊστικού Συλλόγου «ΓΙΑΝΝΙΑΠΑ», κος Ιωάννης Γκαγκατσούδης.

Βαρύτητα καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, δόθηκε στο κομμάτι της πρόληψης, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μαρκοπούλου, κος Αθανάσιος Τζοΐτης, εάν προνοήσουμε για τη λήψη των απαραίτητων προληπτικών μέτρων και εφόσον δείξουν και οι πολίτες πνεύμα καλής συνεργασίας, θα αποφευχθεί το 90-95% των πυρκαγιών!

Ενδεικτικά, ως μέτρα πρόληψης αναφέρθηκαν: ο περιορισμός χρήσης του τροχού κοπής και συγκόλλησης, η φροντίδα από πλευράς πολιτών για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, διαφορετικά θα ακολουθεί η επιβολή προστίμου, η καταγραφή των μελισσοκόμων για την υπόδειξη σε αυτούς των ημερών που μπορούν να καπνίσουν τα μελίσσια τους και πάνω απ’ όλα η ενημέρωση των πολιτών γύρω από την πυροπροστασία, η οποία πρέπει να έχει ως αφετηρία τα παιδιά, προκειμένου να τεθούν οι σωστές βάσεις, όσον αφορά στα θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Επρόκειτο για την πρώτη γόνιμη εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, για την θερινή αντιπυρική περίοδο 2014. Μέσα από την συντονισμένη και διαρκή συνεργασία όλων των παραπάνω, ευελπιστούμε πως η θερινή περίοδος θα κυλήσει ομαλά, αφήνοντας αλώβητο το Περιβάλλον μας.

Πολύ σημαντική και αξιέπαινη, είναι η συνεισφορά της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας Δήμου Μαρκοπούλου, με υπεύθυνο τον Δημοτικό Σύμβουλο κο Κων/νο Μαγγανά, στον αγώνα για την προστασία του Περιβάλλοντος. Την Δευτέρα, 7/4/2014, η Ομάδα έδωσε το παρόν στην συγκέντρωση της Περιφέρειας Αττικής, με θέμα την Πυροπροστασία και τον Σεισμό, στα πλαίσια της διαρκούς της ενημέρωσης.

Ενδεικτική της πολύτιμης προσφοράς της Εθελοντικής Ομάδας του Δήμου μας, είναι η βράβευσή της, την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014, στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κρωπίας, στα πλαίσια της ετήσιας εκδήλωσης βράβευσης του Δήμου Κρωπίας, για την αντιπυρική περίοδο του 2013.

Ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης, απένειμε τίτλο τιμής ένεκεν, στην Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαρκοπούλου, για την αυταπάρνηση και ζήλο που επέδειξε, στο δύσκολο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς, που είχε εκδηλωθεί στη Μερέντα, το καλοκαίρι του 2013. Τον τίτλο παρέλαβε ο τ. Αντιδήμαρχος Μαρκοπούλου, κος Κων/νος Μαγγανάς και αντιπροσωπεία της εθελοντικής ομάδας.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαρκοπούλου, έχουν τακτική συνάντηση κάθε Τετάρτη απόγευμα, 7-9 στο ΚΑΠΗ Μαρκοπούλου. Η ομάδα είναι πάντα ανοιχτή για όποιον θέλει να τη γνωρίσει και να συμμετέχει στο έργο της!