30/12/2013

To 2o Γενικό Λύκειο Μαρκοπούλου στο Πόρτο Ράφτη «συνταξιδεύει με ένα πρωτόνιο»

Το 2ο Γενικό Λύκειο Μαρκοπούλου στο Πόρτο Ράφτη, υλοποιεί φέτος (σχολ. χρονιά: 2013-2014), με περίπου 20 μαθητές, ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο "συνταξιδεύοντας με ένα πρωτόνιο". Αντικείμενό του έχει τη σωματιδιακή φυσική, και στόχοι του είναι οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα αυτό, να μάθουν να ερευνούν βιβλιογραφικά, να εξοικειωθούν με νέες τεχνολογίες, να συνεργάζονται, να αναλαμβάνουν δράση και φυσικά να ευχαριστιούνται αυτό που κάνουν. 

Ο Δήμος Μαρκοπούλου συγχαίρει την υπεύθυνο εκπαιδευτικό του προγράμματος κα Στεφανίδου και τους συμμετέχοντες μαθητές για την πρωτοβουλία τους, η οποία προβάλλει ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας για την κοινωνία, καθώς αποδεικνύει ότι τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι ακόμα ενεργά και δραστήρια, κρατώντας το σχολείο ζωντανό, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε. Η Δημοτική Αρχή στέκεται αρωγός αντίστοιχων πρωτοβουλιών, με στόχο το πρόγραμμα αυτό, να αποτελέσει ενεργό παράδειγμα και για τα άλλα σχολεία του Δήμου μας. 


Γραφείο Τύπου Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας



To 2o Γενικό Λύκειο Μαρκοπούλου (Πόρτο Ράφτη) φέτος «συνταξιδεύει με ένα πρωτόνιο». Στα χνάρια του CERN, προσπαθεί να βρει τις εξηγήσεις, γύρω από τα ζητήματα που απασχολούν τη ΦΥΣΙΚΗ του 21ου αιώνα. Τέτοια είναι η ύλη και η αντιύλη, η ανακάλυψη του σωματιδίου του Higgs, οι υπερσυμμετρίες, τα στοιχειώδη σωματίδια και άλλα παρόμοια, δύσκολα, αλλά μαγευτικά θέματα.

Κόντρα στις δυσκολίες που όλοι αντιμετωπίζουμε, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, εμείς αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε στα άδυτα της ύλης.

Ο Γιάννης, ο Πάνος, ο Πάρις, ο Τάσος, ο Αλέξανδρος, η Ιωάννα, η Κατερίνα, η Νεφέλη, η Χριστιάνα, η Νυμφοδώρα, η Αγγελική, ο Γρηγόρης, η Θεοδώρα, ο Παύλος, η Γεωργία, ο Δημήτρης, η Μαργαρίτα, η Βιργινία, ο Γιώργος, ο Φίλιππος, μαζί με την καθηγήτρια τους Πέννυ Στεφανίδου και με τη διοικητική υποστήριξη του Διευθυντή Παναγιώτη Γεράσιμου, καθώς και όλου του Συλλόγου, αλλά και την αρωγή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, περπατούν στα μονοπάτια της σωματιδιακής φυσικής.

Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013 λοιπόν η ομάδα πήγε θέατρο. Η ομάδα του Famelab παρουσίασε την παράσταση: «ατομικοί διάλογοι: από το σταφιδόψωμο… στα quarks», στο χώρο του Hub Events, σε συνεργασία με το British Council και το Ε.Ι.Ε (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών).
Εκεί τα παιδιά παρακολούθησαν την εξέλιξη της σωματιδιακής φυσικής, δραματοποιημένη από τα μέλη της ομάδας.

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν, έμαθαν, εμπνεύστηκαν, προβληματίστηκαν και τα όνειρά τους πήγαν… παραπέρα. Φεύγοντας κεράστηκαν, τι άλλο; …ένα σταφιδόψωμο. Η βραδιά έκλεισε Ελληνικά, με το παραδοσιακό γρήγορο γεύμα, δηλαδή ένα σουβλάκι, φτιαγμένο και αυτό από ύλη, μιας και η αντιύλη κάπου χάθηκε, τη στιγμή της μεγάλης έκρηξης.

Το ταξίδι συνεχίζεται, με επισκέψεις στο Ε.ΚΕ.Φ.Ε «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», με κατασκευή ημερολογίου, με δημιουργία ιστοσελίδας, με ζωγραφική στους τοίχους του σχολείου, με συμμετοχή σε Masterclasses και τέλος με διοργάνωση ημερίδας με θέμα «the particle physics on stage» μπράβο στα παιδιά!!!

Υπεύθυνη προγράμματος
Πέννυ Στεφανίδου, Χημικός, M.Sc., M.Ed
2o ΓΕΛ Μαρκοπούλου