03/06/2015

Μέτρα περιορισμού ανάπτυξης κουνουπιών


Τα κουνούπια αναπτύσσονται σε στάσιμα νερά. Μπορούμε να μειώσουμε τον πληθυσμό τους μειώνοντας τα σημεία εκείνα, όπου μπορεί να ζήσει και να μεγαλώσει η προνύμφη τους.

ΠΩΣ;

·         Καλύπτουμε με σίτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων, πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.

·         Απομακρύνουμε τα στάσιμα νερά (π.χ. λεκάνες, βάζα, πιατάκια γλαστρών) και τα λύματα νερών, αποχέτευσης και αποβλήτων.

·         Ποτίζουμε κατά προτίμηση το πρωί.

·         Κουρεύουμε τακτικά το γρασίδι, τους θάμνους και φυλλωσιές (καταφύγια ενήλικων κουνουπιών) και δίνουμε κλίση στον κήπο για να απομακρύνονται τα νερά.

·         Θέτουμε καθημερινά σε λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού σε πισίνες ή σιντριβάνια, ώστε να  απομακρύνουμε αυγά και προνύμφες κουνουπιών.

·        Κάνουμε χρήση ανεμιστήρων/κλιματιστικών και εντομοκτόνων (φιδάκια, ταμπλέτες, αεροζόλ κλπ).

·       Χρησιμοποιούμε λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων.

Ακόμα
·     Αντικαθιστούμε σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν.
·    Φυλάσσουμε τα δοχεία νερού που δε χρησιμοποιούμε (κουβάδες, καρότσια, βαρέλια) γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα.
·    Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν νερό.
·     Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στις υδρορροές.

Δεν ξεχνάμε ότι πρέπει να γίνεται
·         Συχνός καθαρισμός και ψεκασμός σε στάβλους ζώων.
·         Τακτική ανανέωση του νερού σε ποτίστρες ζώων, γούρνες.
·         Κάλυψη στις βάρκες, ώστε να μη μαζεύουν νερό της βροχής.

Όσον αφορά στην ατομική μας προστασία, ενδείκνυται να
·    Φοράμε κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα).

·         Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά δίνοντας προσοχή στις οδηγίες χρήσης.

·         Χρησιμοποιούμε κουνουπιέρα.

·         Κάνουμε συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.

Όσοι έχουν ημιτελειωμένες οικοδομές, στα υπόγεια των οποίων υπάρχουν στάσιμα νερά, επιβάλλεται από την Περιφέρεια να προχωρήσουν σε ιδιωτικό ψεκασμό, διαφορετικά ενέχει κίνδυνος επιβολής προστίμου από τον Δήμο Μαρκοπούλου.
  
Πέρα από τα ατομικά μέτρα προστασίας, τόσο ο Δήμος Μαρκοπούλου, όσο και η Περιφέρεια Αττικής, συνεχίζουν για το έτος 2015 τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών.

Με το συντονισμό της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής διενεργούνται εφαρμογές ψεκασμών από εδάφους, σε περιοχές περιαστικά του Δήμου Μαρκοπούλου και σε οικολογικά προστατευόμενες περιοχές (φυσικά συστήματα).

Ο Δήμος Μαρκοπούλου συνεχίζει τις ενέργειές του για την καταπολέμηση κουνουπιών εντός του οικιστικού ιστού αφενός, με τη σύμβαση για ‘Δαπάνες Απολύμανσης Φρεατίων Δήμου’, με την οποία διεξάγονται απολυμάνσεις με ψεκασμούς σε όλα τα φρεάτια υδροσυλλογής ομβρίων υδάτων και αφετέρου με τη σύμβαση για ‘Υπηρεσίες ψεκασμού για καταπολέμηση κουνουπιών’, με την οποία διεξάγονται ψεκασμοί από εδάφους σε όλα τα κρίσιμα σημεία εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου Μαρκοπούλου (ρέματα, κανάλια, στάσιμα ύδατα κλπ).

Ενδεικτικά αναφέρονται το κανάλι από ΜΑΡΚΟ προς θέση Ντάγλα, το κανάλι οδού Ευαγγελιστρίας (Κέντρο Υγείας), το ρέμα Αγίου Γεωργίου (Αμαξοστάσιο), το κανάλι παράλληλα με Λ. Σουνίου, λιμνάζοντα ύδατα στη θέση Πούσι Μπάρτζη (πυροσβεστική), το κανάλι οδού Μυρινούντος, το κανάλι στη θέση Παναγιά Βαραμπά, το κανάλι στη θέση Πέλκεζι, το ρέμα στη θέση Βρύση Βραυρώνος, το ρέμα στη θέση Πρασιές (Αγ. Μαρίνα), το κανάλι στη θέση Βουρλέζα, το κανάλι επί της Λ. Γρέγου, το κανάλι στη θέση Πύργος Βραυρώνος, λιμνάζοντα ύδατα στην περιοχή Βουρλέζα, πλησίον κατοικιών ΑΒΑΞ, το κανάλι όμβριων υδάτων, το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου, οι βάλτοι στη θέση Πρασιές – Αγ. Μαρίνα, ρέμα Χιλίστρας (κάτω από τη γέφυρα στην οδό Αυλακίου) κλπ.

Αυτοί οι παράλληλοι ψεκασμοί από τον Δήμο και την Περιφέρεια Αττικής, έχουν σαν στόχο τον περιορισμό του έντονου προβλήματος της όχλησης των κουνουπιών, που επισημαίνεται εκτός των άλλων και στον δικό μας Δήμο.

Οι ψεκασμοί θα επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (20-25 ημερών) με στόχο την ολοκληρωμένη καταπολέμηση τόσο των προνυμφών, όσο και των κουνουπιών.

Ο Δήμος Μαρκοπούλου, επισημαίνει για ακόμη μια φορά, ότι το σημαντικότερο για όλους μας, είναι να μειώσουμε τα σημεία όπου μπορεί να ζήσει και να μεγαλώσει η προνύμφη των κουνουπιών. Καμία ενέργεια της πολιτείας όμως δε μπορεί να είναι αποτελεσματική αν δεν υπάρχει η συνεργασία και αρωγή από την πλευρά των δημοτών και πολιτών.

Οφείλουμε όλοι μας να γνωρίζουμε ποια είναι τα πιθανά μέρη μέσα στην αυλή μας, τον κήπο μας, τη βεράντα μας και τα χωράφια μας που προτιμούν τα κουνούπια να γεννούν τα αυγά τους.

Η όλη προσπάθεια που καταβάλλεται, δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα, χωρίς την ενεργή συμμετοχή όλων μας.