Με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής των Τμημάτων Ενηλίκων του Προγράμματος «Αθλητισμός και Πολιτισμός Για Όλους» του ΝΠΔΔ «Βραυρώνιος», το απόγευμα της Παρασκευή; 19 Ιουνίου 2015, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μαρκοπούλου.
Το βλέμμα του κοινού, στην 6η Έκθεση του Τμήματος, «κερδίζουν» τα τοπία, όπως οι ορίζοντες και τα παγόβουνα. Το φως και οι αντανακλάσεις του στο υγρό στοιχείο, περιπλέκονται άλλοτε με τον ουρανό και άλλοτε «κρύβονται» σε ένα πέπλο από σύννεφα, δημιουργώντας μία ονειρική αίσθηση στον παρατηρητή. Ακόμη και όταν οι γραμμές «σκληραίνουν» στα έργα με τα παγόβουνα και γίνονται λιγότερο αδρές, αναδεικνύουν τον θεόρατο πάγο, ως θεϊκό γλυπτό, προκαλώντας δέος και θαυμασμό.
Πιο συγκεκριμένα, στον μεγάλο ορίζοντα, έργο της Αγνής Κωστάκου διαστάσεων 1,60 x 1,20 μ., παρατηρούμε ακατέργαστες πινελιές μεταξύ αφαιρετικού και υλικού, αναφορά στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό του Ρόθκο, αλλά και της ζωγραφικής του Παναγιώτη Τέτση. Στα έργα της Ελένης Δρίτσα, συναντούμε μια ολοκληρωμένη μελέτη στην χρωματική αρμονία και στο δέσιμο των χρωματικών επιφανειών. Αντίστοιχα ολοκληρωμένη δουλειά συναντάμε στα έργα της Φλώρας Μπιμπίκου, όπου οι πινελιές αμφιταλαντεύονται μεταξύ της υλικότητας και του άυλου σχηματίζοντας εν τέλει την τελική εικόνα αλλά και διασπώντας την. Αξιοσημείωτο είναι το πώς αποτυπώνεται το «ψηφιακό» στοιχείο στα έργα, αφού στόχος είναι το εικονικό πρότυπο, συχνά ιδιαίτερα επεξεργασμένη φωτογραφία, να αποδοθεί σαν μια αυτοτελής εικαστική οντότητα και όχι αναπαραστατικά.
Η αποτύπωση του φωτός είναι ένα ζήτημα αιώνων για τους ζωγράφους και τους εικαστικούς. Το φως και τα χρώματα, μπορούν να αλληλεπιδρούν απαλλαγμένα από την οριοθέτηση των σχημάτων και η Ιστορία της Ζωγραφικής αλλά και της Σύγχρονης Τέχνης, δίνουν τέτοια παραδείγματα: Μαρκ Ρόθκο, Θεόδωρος Στάμος, Steve Antonakos κ.α.
Μεταξύ των εκθεμάτων, φιλοξενούνται επίσης πορτραίτα «Φαγιούμ», από τους δικούς μας «ζωγράφους», δουλεμένα κατά τη φετινή χρονιά των Τμημάτων, συνδυάζοντας τις γνώσεις που απόκτησαν από την Ιστορία της Τέχνης με τις ασκήσεις τεχνικής. Η δύναμη των πορτραίτων «Φαγιούμ», δεν θα μπορούσε να αποδοθεί καλύτερα από το παρακάτω απόσπασμα του Aρχιμανδρίτη Βασιλείου (Γοντικάκη), στο «BHMA» της 7-6-1998: «Ο κρίκος της αλυσίδας που ενώνει την αρχαία ελληνική τέχνη με τις εικόνες της Εκκλησίας. Από την ανθρώπινη ευαισθησία και τέχνη φτάνουμε στη θεανθρωπία και στη λειτουργική εικόνα της Εκκλησίας.(...) Στην τυποποίηση της ιερατικής ακινησίας δίδουν οι Έλληνες τη ζωντάνια της προσωπικής μορφής και κινήσεως.(...) Γι' αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι τα πορτρέτα αυτά είναι απλώς ρεαλιστικά. Έχουν τον δικό τους ρεαλισμό και το πνεύμα. Αντιπαραβάλλουν στο γεγονός του θανάτου, την αιωνιότητα της δίψας του ανθρώπου για ζωή χωρίς τέλος».
Η συνολικότερη θεαματική εξέλιξη των συμμετεχόντων στα Τμήματα Ζωγραφικής Ενηλίκων, σε σχεδιαστικά και ζωγραφικά έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, με λάδια, ακρυλικά και κάρβουνα, σε επιφάνειες όπως τελάρα, χαρτιά και χαρτόνια, είναι έκδηλη στους επισκέπτες της έκθεσης. Γεγονός που επιβεβαίωσε με την θερμή του ανταπόκριση, τόσο το κοινό, όσο και εκ μέρους του Δήμου Μαρκοπούλου, η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Κιμπιζή, ο πρόεδρος και τα μέλη του Ν.Π.Δ.Δ. «Βραυρώνιος» κ. Νίκος Ορφανός, κα Ζωή Γιαννάκη και κα Όλγα Μαντζουράνη, οι οποίοι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την εξέλιξη και πρόοδο των Τμημάτων και συγχάρηκαν τόσο την υπεύθυνη κα Ευδοκία Μεθενίτη, όσο και τους διακόσιους περίπου συμμετέχοντες (197), στα Τμήματα Ζωγραφικής.
Στην ομαδική αυτή Έκθεση, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά, έργα των «καλλιτεχνών» του Τμήματος Μαρκοπούλου: Μυλωνάκου Κατερίνα, Μαλλίδου Αναστασία, Ταμβάκη Ελένη, Δρίτσα Ελένη, Μπενετάτος Φραγκίσκος, Στέκα Γεωργία, Κωστάκου Αγνή, Κολιαβασίλη Ελένη, Θαλασσινού Παναγιώτα, Μπιμπίκου Φλώρα, Σταματίου Σοφία, Ιωάννου Μυρτώ, Κορρέ Κορίνα, Κωτσιάς Γιώργος, Σαρρηνοπούλου Φωτεινή και του αντίστοιχου στο Πόρτο Ράφτη:Αργυράκη Μαρία, Μητρόπουλος Σαράντης, Χριστογιάννη Κωνσταντίνα, Παρασκευόπουλος Πάρης, Μεθενίτη Ιωάννα, Νικολάκη Αγγελική, Χατζηκωνσταντίνου Μερόπη, Στεφανή Αμαλία, Λεβεντοπούλου Χριστίνα, Πτώχη Ιωάννα, Κοτίνη Μαρία, Κόλλια Κωνσταντίνα, Γιαννάκη Γκλιάτη Ελένη, Θώικου Γεωργία, Θώικου Αθανασία, Γκλιάτη Γεωργία Ντέλια, Καρβουνίδου Ιωάννα, Κώνστα Άντα, Δημητρίου Γλυκερία.
Η Έκθεση συνεχίζεται μέχρι και τις 10 Ιουλίου, καθημερινές 10.00 π.μ. – 1.00 μ.μ. και 5.30 μ.μ. – 8.30 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης, ισχύει το κάλεσμα προσφοράς τροφίμων μακράς διαρκείας στο χώρο της εκδήλωσης, για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Μαρκοπούλου.
Σας περιμένουμε όλους, για να απολαύσετε από κοντά ζωγραφικά έργα, τα οποία αν και ανήκουν σε μη αναγνωρισμένους ευρύτερα καλλιτέχνες, θα σας εκπλήξουν, με την προχωρημένη τεχνική και διεισδυτική τους έκφραση!