06/08/2013

Ευχαριστήρια Επιστολή του Δήμου Μαρκοπούλου, σε όλους όσοι βοήθησαν, στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, της Παρασκευής, 2 Αυγούστου 2013

Ο Δήμος Μαρκοπούλου, θέλει να ευχαριστήσει, όλους όσοι συνέβαλαν στην κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς, που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής, 2 Αυγούστου 2013, στον Δήμο μας. Δίχως τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τη συμβολή όλων των άλλων δυνάμεων, η φωτιά θα είχε αναμφίβολα μετατραπεί σε έναν πύρινο εφιάλτη, που θα άφηνε πίσω της μεγάλες απώλειες!

Ευχαριστούμε θερμά, τον εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Αττικής και υπεύθυνο της Πολιτικής Προστασίας, κο Γιώργο Φουντά, τον Περιφερειάρχη Αττικής, Υποστράτηγο κο Αθανάσιο Ρούμπο, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αν. Αττικής, Αρχιπύραρχο κο Παύλο Γρηγορίου, τον Αντιπύραρχο κο Άγγελο Κοτσιώρη, τον Προϊστάμενο Κίνησης, Πυραγό κο Βασίλη Πολύζο, όλους τους Ο.Τ.Α. που κινητοποιήθηκαν άμεσα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά μας για βοήθεια, ανάμεσά τους ο Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος, ο Δήμος Κορωπίου, ο Δήμος Σαρωνικού, ο Δήμος Λαυρεωτικής, ο Δήμος Παιανίας – Γλυκών Νερών, ο Δήμος Νέας Μάκρης, ο Δήμος Ασπροπύργου, ο Δήμος Διονύσου, ο Δήμος Βύρωνα, ο Δήμος Περιστερίου, ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, ο Δήμος Κηφισιάς και ο Δήμος Ασπροπύργου.

Επίσης, ιδιαίτερες ευχαριστίες, αξίζουν εκτός των Πυροσβεστικών Δυνάμεων, όλες οι εθελοντικές ομάδες, καθώς επίσης και οι απλοί πολίτες, που συμμετείχαν και συνέβαλαν ενεργά στην κατάσβεση της φωτιάς. Πρώτη απ’ όλες, κινητοποιήθηκε η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαρκοπούλου, με υπεύθυνο τον τ. Αντιδήμαρχο και νυν Δημοτικό Σύμβουλο κο Κων/νο Μαγγανά.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η οποιαδήποτε βοήθεια είναι πολύτιμη!

Τις ευχαριστίες μας, επίσης και στο Αστυνομικό Τμήμα Μαρκοπούλου, το οποίο δραστηριοποιήθηκε άμεσα, συμβάλλοντας στην ασφάλεια των πολιτών.

Όσον αφορά στο χρονικό του δυσάρεστου συμβάντος, η φωτιά εκδηλώθηκε στις 14:05 το μεσημέρι της Παρασκευής, 2 Αυγούστου 2013, στη Λεωφόρο Πόρτο Ράφτη και συγκεκριμένα πίσω από το Σούπερ Μάρκετ Lidl (Λιντλ), στην περιοχή «Χεροβούνι». Μέχρι στιγμής, υπάρχουν τρεις συλλήψεις, καθώς φαίνεται πως επρόκειτο για εμπρησμό από αμέλεια.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, η φωτιά επεκτάθηκε ταχύτατα, φτάνοντας στη θέση «Μερέντα», με αποτέλεσμα να απειλήσει και το δάσος του Κουβαρά. Ευτυχώς, χάρη στην αυτοθυσία των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά τέθηκε έγκαιρα υπό μερικό έλεγχο (γύρω στις 21:00) και κατασβέστηκε ολοκληρωτικά το μεσημέρι της επομένης, γύρω στις 12:00.

Ευτυχές είναι το γεγονός, ότι δεν θρηνούμε σήμερα ανθρώπινα θύματα, ενώ δεν σημειώθηκαν ούτε τραυματισμοί.

Κάηκαν καλλιέργειες, δέντρα, θάμνοι και δασική βλάστηση, όπως επίσης κάποιες στάνες και αποθήκες, ανάμεσά τους ένα μικρό σπίτι και ένα κελί του Μοναστηριού της Αγίας Άννας.

Όσον αφορά ανακρίβειες που γράφονται σχετικά με την υλική στήριξη, εκτός της αυτονόητης ηθικής, από πλευράς Δήμου Μαρκοπούλου, διευκρινίζουμε ότι, υλοποιήσαμε άμεσα και τα δύο συγκεκριμένα αιτήματα, που υπεβλήθησαν από τον υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο Δήμος Μαρκοπούλου, βαθιά συγκινημένος για την άμεση ευαισθητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων, ευχαριστεί κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, που αφιέρωσε πολύτιμες ώρες από τη ζωή του, προκειμένου να τεθεί η πυρκαγιά υπό έλεγχο και να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, σπίτια, περιουσίες και βλάστηση.

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαρκοπούλου, κος Κων/νος Μαγγανάς, ευχαριστεί ιδιαίτερα όλους τους γειτονικούς και μη Δήμους, που συμμετείχαν με κάθε μέσο στην πυρόσβεση, ανταποκρινόμενοι στην έκκλησή μας για βοήθεια, καθώς επίσης και τους εθελοντές, που με τόλμη και αυτοθυσία, συνέβαλαν καταλυτικά στην θετική έκβαση του δυσάρεστου συμβάντος.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε, να μη χρειαστεί να έρθουμε ξανά αντιμέτωποι με παρόμοια σκηνικά τρόμου. Προκειμένου όμως να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, απαραίτητη είναι η συνδρομή ΟΛΩΝ ΜΑΣ, που θα πρέπει να επιδεικνύουμε απόλυτη σοβαρότητα, επιμέλεια και υπευθυνότητα στην καθημερινή συμπεριφορά μας, ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε σε υπαίθριους χώρους.