05/04/2013

Τα αποτελέσματα της προσπάθειας του Δήμου Μαρκοπούλου, για ένα καλύτερο αύριο!

Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας Σωτήρης Ι. Μεθενίτης
Αγαπητοί Συμπολίτες,

Η πρωτοφανής οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα μας, δεν έχει αφήσει αλώβητη την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η μείωση που έχει υποστεί η κρατική επιχορήγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την τελευταία τριετία, είναι της τάξης του 60%!
Σε συνδυασμό με την σημαντική μείωση και του προσωπικού του Δήμου μας, δημιουργήθηκε εκ των πραγμάτων, ένα ασφυκτικά περιοριστικό πλαίσιο δράσης.

Παρ’ όλα αυτά, θεωρούμε ότι οι είκοσι εφτά (27) μήνες, που έχουμε αναλάβει την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου Μαρκοπούλου, αποτελούν ένα ικανοποιητικό διάστημα για την αποκρυστάλλωση της δραστηριότητάς μας, δίνοντας ένα πρώτο δείγμα γραφής.

Επειδή όμως οι πράξεις, είναι αυτές που «μιλούν» καλύτερα, θυμίζουμε ενδεικτικά, τα σημαντικότερα έργα της Δημοτικής Αρχής:

  • Νέο ΚΑΠΗ στο Πόρτο Ράφτη.
  • Νέος Πολιτιστικός Πολυχώρος στο Πόρτο Ράφτη.
  • Κοινωνικό Παντοπωλείο, που εξυπηρετεί περίπου 400 συνδημότες μας.
  • Ίδρυση και λειτουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στο Πόρτο Ράφτη, με ετήσια έσοδα 300.000 Ευρώ.
  • Είσπραξη 3.000.000 Ευρώ, από τα επί χρόνια ανείσπρακτα, Λατομικά Τέλη. Να θυμίσουμε ότι τα τελευταία δεκαέξι (16) χρόνια, είχαν εισπραχθεί μόλις, 1.800.000 Ευρώ.
  • Ολοκλήρωση κατά 80%, του νέου Τριτοβάθμιου Βιολογικού Καθαρισμού, στην περιοχή Μερέντα.
  • Οικονομική εξυγίανση της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης, με αποπληρωμή του ελλείμματος του 2010 (413.000 Ευρώ), σημείωση κερδοφορίας και υψηλού ταμειακού υπολοίπου το 2011 (240.000 Ευρώ) και επίτευξη επιπλέον αύξησης εσόδων το 2012, σε σχέση με το 2011, περίπου 15%.
  • Δημιουργία νέου Χώρου Εκδηλώσεων 140 ατόμων, πάνω από το Κινηματοθέατρο «Άρτεμις».
  • Ριζική ανακαίνιση του Κινηματοθέατρου «Άρτεμις».
  • Έγκριση πρότασης (η πρώτη σε όλη την Ελλάδα), μετά την τεχνική ωρίμανση και την προοπτική άμεσης χρηματοδότησης, κατασκευής Κολυμβητηρίου, δίπλα στο γήπεδο της ΜΑΡΚΟ.
  • Εξόφληση χρεών, της τάξεως των 150.000 Ευρώ του Ν.Π.Δ.Δ. «Βραυρώνιος» και επίτευξη θετικού απολογισμού του.
  • Ενίσχυση των Σχολικών Μονάδων, με επτά (7) επιπλέον προκάτ αίθουσες, για την κάλυψη των απαραίτητων αναγκών.
  • Λειτουργία προγραμμάτων Αθλητισμού και Πολιτισμού, με συμμετοχή 650 δημοτών και λίστα αναμονής άλλων 350 δημοτών.
  • Συντήρηση ένδεκα (11) δρόμων και κατασκευή πεζοδρομίων, σε Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη.
  • Επανέναρξη των εργασιών, για την δημιουργία κερκίδων στο γήπεδο της «ΜΑΡΚΟ» και αιθουσών, κάτω από αυτές.
  • Εξασφάλιση 260 περίπου θέσεων εργασίας σε ανέργους, μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
  • Καλοκαιρινές Πεζοδρομήσεις και δεκάδες μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις στο υπαίθριο θέατρο «Σάρα».

Στα παραπάνω επιτεύγματα, έρχονται τον τελευταίο μήνα να προστεθούν, τρεις νέες, πολύ σημαντικές επιτυχίες μας!

  • Προέγκριση απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών, έκτακτης χρηματοδότησης όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών μας, ύψους 11,65 εκ. Ευρώ!

Εφόσον αυτή υλοποιηθεί σε ένα περίπου μήνα, θα οδηγήσει στην εξάλειψη του   70% του χρέους του Δήμου μας, αποτελώντας ταυτόχρονα το σημαντικότερο οικονομικό επίτευγμα του Δήμου Μαρκοπούλου, τα τελευταία τριάντα τουλάχιστον χρόνια!

  • Προέγκριση δημοπράτησης του υποέργου «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Πόλεως Μαρκοπούλου – Β’ φάση», η υλοποίηση του οποίου, θα καλύψει το 95% των κατοίκων της πόλης του Μαρκοπούλου, εξασφαλίζοντας συνδέσεις για 9.500 κατοίκους συνολικά. Η ανάδειξη μέσα από διεθνή διαγωνισμό και η εγκατάσταση του εργολάβου για να ξεκινήσουν τα έργα, αναμένεται στα τέλη (Νοέμβρης-Δεκέμβρης), αυτής της χρονιάς.

  • Τέλος, μετά από επίπονες προσπάθειες της Δημοτική Αρχής, η Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών, ενέκρινε το Σχέδιο Αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μαρκοπούλου, συμπεριλαμβανομένων και των (οικονομικά σωτήριων) προτάσεων του Δήμου Μαρκοπούλου και του Συνεταιρισμού «ΜΑΡΚΟ», για την ήπια πολεοδομική αξιοποίηση της «Πούντας», με συντελεστή δόμησης 0,2.

Πιστεύουμε, ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, μετά τις αναγκαίες διαδικασίες, το αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, θα έχει δημοσιευτεί στο Φ.Ε.Κ, λύνοντας πάρα πολλά απ’ τα πολεοδομικά προβλήματα της τελευταίας δεκαετίας και θα αναζωογονήσει την τοπική οικονομία, μέσα από τις προβλεπόμενες χρήσεις πολεοδομημένης  γης και τις οικιστικές επεκτάσεις του υφιστάμενου Σχεδίου Πόλης.

Αγαπητοί Συμπολίτες!

Γνωρίζουμε ταυτόχρονα και τις υποκειμενικές αδυναμίες μας, αλλά και ορισμένα, πολύ ενοχλητικά προβλήματα της καθημερινότητας (π.χ. πολλοί δρόμοι με λακκούβες, που έχουν πάνω από δέκα χρόνια να συντηρηθούν και τώρα δυστυχώς, δεν υπάρχουν, ούτε περισσεύουν χρήματα για νέες ασφαλτοστρώσεις).

Δίνουμε όμως υπόσχεση σε όλους σας, ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια και ακόμα περισσότερη ένταση, το δύσκολο έργο της διοίκησης του Δήμου Μαρκοπούλου, στις σημερινές εξαιρετικά σκληρές οικονομικές συνθήκες. Περιθώρια για ουσιαστικές βελτιώσεις υπάρχουν και θα αγωνιστούμε να τα εξαντλήσουμε!

Να είστε βέβαιοι για αυτό!

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας,
Σωτήρης Ι. Μεθενίτης.