12/04/2013

Απαράδεκτη μεθόδευση σε βάρος των Δήμων της Ανατολικής Αττικής από το Υπουργείο Εσωτερικών


Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 7596/25.02.13) του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με την καθυστέρηση στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της απογραφής του 2011 η οποία προκαλεί απώλειες πόρων σε 12 Δήμους της Ανατολικής Αττικής, ο Υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης , μας απάντησε ότι «η χρηματοδότηση των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ της χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) γίνεται βάση των πιστώσεων που εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό, κατανέμονται με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) αναφορικά με τα κριτήρια και τη διαδικασία κατανομής τους, με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών. Τα νέα δεδομένα στις κατανομές των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ θα ληφθούν υπόψη μετά από σχετική πρόταση της ΚΕΔΕ και τη δημοσίευση των οριστικών αποτελεσμάτων της απογραφής του πραγματικού πληθυσμού από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)».

Ταυτόχρονα όμως ήρθε σε γνώση μας άλλο έγγραφο του Υπουργού το οποίο απευθύνεται στην ΚΕΔΕ και φέρει την ίδια ημερομηνία (21/3/2013) με την απάντηση του Υπουργού στην ερώτησή μας στην Βουλή. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο ο Υπουργός προαναγγέλλει νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011 θα ληφθούν υπόψη όσον αφορά την χρηματοδότηση των Δήμων από το επόμενο οικονομικό έτος (2014), ενώ σε ότι αφορά την σύνθεση και στον αριθμό των συλλογικών, μονομελών, άμεσων ή έμμεσων οργάνων διοίκησης των δήμων, από την επόμενη δημοτική περίοδο. Σύμφωνα λοιπόν με το συγκεκριμένο έγγραφο που απευθύνεται στην ΚΕΔΕ και του οποίου οι πληροφορίες παραλήφθηκαν από τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, προωθείτε ρύθμιση υπέρ των Δήμων που υπέστησαν μείωση (πολλές φορές δραστική) του πληθυσμού σε βάρος των Δήμων που παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση του πληθυσμού την τελευταία δεκαετία. Για τους Δήμους που μειώθηκαν οι λειτουργικές τους ανάγκες αφού μειώθηκε και ο πληθυσμός τους προβλέπονται διευκολύνσεις, ενώ για τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής που έχει πολλαπλασιαστεί ο πληθυσμός τους προβλέπεται προφανώς ότι μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν στα πληθυσμιακά δεδομένα του 2001!

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, δηλώνει ότι θα αγωνιστεί προκειμένου να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη αυτή μεθόδευση και θα επανέλθει άμεσα στην Βουλή προκειμένου να αποτραπεί η προαναγγελθείσα αυτή νομοθετική ρύθμιση που καταδικάζει τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής, αλλά και πολλούς άλλους Δήμους της χώρας, να συνεχίσουν την λειτουργία τους χωρίς τα κονδύλια που δικαιούνται με βάση τον πραγματικό τους πληθυσμό, επειδή κάποιοι «ανακάλυψαν» ότι θα προκληθούν προβλήματα στην «εύρυθμη λειτουργία των Δήμων» των οποίων μειώθηκε ο πληθυσμός και κατά συνέπεια και οι ανάγκες. Το γεγονός μάλιστα ότι τα αποτελέσματα της απογραφής έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί το Μάιο του 2012 και ανακοινώθηκαν με ΦΕΚ μόλις τον Μάρτιο του 2013, μας δημιουργεί υποψίες και για εσκεμμένη καθυστέρηση ώστε με το επιχείρημα της μη διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας των Δήμων να αναβληθεί και πάλι η εναρμόνιση της ροής των κονδυλίων προς τους ΟΤΑ σύμφωνα με τον πραγματικό πληθυσμό και τις πραγματικές ανάγκες όπως ο Νόμος ορίζει. Δεν γνωρίζουμε ποιους εξυπηρετεί η συγκεκριμένη μεθόδευση, γνωρίζουμε όμως ποιους πλήττει και απαιτούμε να εφαρμοστεί ο νόμος. Ελπίζουμε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών θα αντιληφθεί έστω και τώρα το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί και θα αναιρέσει τις εισηγήσεις που προφανώς δέχτηκε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου του επιβάλλοντας την τήρηση των νόμων.       
  
12/04/13

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος
της Δημοκρατικής Αριστεράς
& Βουλευτής Αττικής,
Βασίλης Οικονόμου