01/11/2013

Η Εισήγηση της Δημοτικής Αρχής Μαρκοπούλου στο Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με την Εισφορά σε Χρήμα, των ιδιοκτητών ακινήτων στην 4η – 5η Π.Ε. Πόρτο Ράφτη και η τελική απόφαση που ελήφθη

Αγαπητοί Συμπολίτες!
Η Δημοτική Αρχή Μαρκοπούλου, κατανοεί απόλυτα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων στην 4η – 5η Π.Ε. Πόρτο Ράφτη, μετά την αποστολή των σχετικών σημειωμάτων για την Εισφορά τους σε Χρήμα και έχει ταυτόχρονα, σαφή επίγνωση της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας.
Γι’ αυτό το λόγο, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης,  30 Οκτωβρίου 2013, εισηγήθηκε ένα σύνολο προτάσεων, που πιστεύουμε ότι δίνουν ρεαλιστική και οριστική διέξοδο, σε όλους τους πολίτες, που δικαιολογημένα δυσκολεύονται οικονομικά, να καταβάλουν τις δόσεις, της συγκεκριμένης εισφοράς σε χρήμα.
Κι’ αυτό σε αντίθεση με εκείνες τις παρατάξεις, που απλώς δημαγωγούν, με μοναδικό σκοπό να ψηφοθηρήσουν και «προτείνουν» στην Δημοτική Αρχή, μόνο να ανακαλέσει επ’ αόριστον (ουσιαστικά για πάντα) την απόφαση για εισφορά σε χρήμα, των ιδιοκτητών ακινήτων στην 4η – 5η Π.Ε. Πόρτο Ράφτη και να αναστείλει στην ουσία, κάθε κοινωφελές έργο υποδομής, επίσης επ’ αόριστον.
Κι αυτό, όταν μόλις προ ολίγων μηνών,  καλούσαν την Δημοτική Αρχή να βεβαιώσει όλα τα χρέη των δημοτών, ανάμεσά τους και την συγκεκριμένη εισφορά και να προχωρήσει μάλιστα και σε Κατασχέσεις, τις οποίες εμείς και τότε και πάντα, αρνούμαστε!
Συγκεκριμένα, η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε και πρότεινε άμεσα, να ισχύσουν τα εξής:
Ø Για όσους καλούνται να καταβάλουν μεγάλα ποσά: Αφορά όσους κλήθηκαν να πληρώσουν εξαμηνιαία δόση, από 4.500€ και πάνω:
Γι’ αυτούς προτείνεται, η μετατροπή της εισφοράς από Χρήμα, σε Γη:
Π.χ. Εάν κάποιος οφείλει 6.000 € Χ 12 εξαμηνιαίες δόσεις: 72.000€, τότε θα μπορεί να δώσει γη 250 τ.μ. Χ 300 € ανά τ.μ =75.000 €, ώστε να εξοφλήσει πλήρως και χωρίς καταβολή χρημάτων την υποχρέωσή του και να του οφείλει ο Δήμος το υπόλοιπο ποσό!
Ø Για όσους καλούνται να καταβάλουν, κάτω από 4.500 Ευρώ εξαμηνιαίως:
Και εδώ μπορεί κάποιος να προσφέρει αντίστοιχη Γη, με αίτησή του για Τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης, η οποία θα συνεπάγεται αυτομάτως και την ταυτόχρονη Αναστολή Καταβολής των χρηματικών δόσεων, μέχρι να αποφανθούν, η αρμόδια Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ø Μεσοπρόθεσμες προτάσεις: Για όλους ανεξαιρέτως, θα προωθηθεί με κάθε πρόσφορο πολιτικό και νομικό μέσο, (Τροποποίηση Νόμου, Κοινή Υπουργική Απόφαση), ρύθμιση για διπλασιασμό των Δόσεων: Να υπάρξουν δηλαδή, 24 εξαμηνιαίες δόσεις, από 12 εξαμηνιαίες δόσεις, που ισχύουν σήμερα.
Ø Τέλος, σε κάθε περίπτωση, θα γίνει προσπάθεια να προωθηθεί παράλληλη ρύθμιση, για την ένταξη στο υφιστάμενο νομικό καθεστώς, η εξόφληση οφειλών προς το Δήμο για ανέργους, πολύτεκνους, ΑμεΑ, καθώς και άτομα με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 12.000 €, σε 100 μηνιαίες δόσεις!
Με αυτήν την πρόνοια, εάν π.χ. κάποιος οφείλει 100€ σε δώδεκα (12) εξαμηνιαίες δόσεις, δηλαδή 1.200 €, αυτό να επιμεριστεί σε εκατό (100) μηνιαίες δόσεις = 12 € το μήνα.
Με την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων, είναι δυνατόν να ελαφρυνθούν σημαντικότατα, όλες οι ομάδες των συμπολιτών μας και να προχωρήσει ομαλά, η διαδικασία ένταξης της 4ης – 5ης Π.Ε. Πόρτο Ράφτη στο Σχέδιο Πόλης, με όσα οφέλη αυτή συνεπάγεται, για τη δημιουργία αξιοπρεπών υποδομών και όρων διαβίωσης των δημοτών μας.
Οι άλλες παρατάξεις (πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης και του εκπροσώπου της, κου Ανδρέα Συλλελόγλου) δεν είχαν καμία σοβαρή πρόταση (πλην της αναστολής επ’ αόριστον), και τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Δημάρχου, κατέληξε στην εξής απόφαση:
Να συγκροτηθεί Επιτροπή, από εκπροσώπους όλων των δημοτικών παρατάξεων, καθώς επίσης από Μηχανικούς (Τεχνική Υπηρεσία, Πολεοδομία και ελεύθερους επαγγελματίες) και Δικηγόρους, η οποία συνεδριάζοντας επανειλημμένα και εντατικά, εντός τριάντα (30) ημερών, θα εξετάσει το εφικτό και πλήρως υλοποιήσιμο των παραπάνω προτάσεων ελάφρυνσης των Δημοτών, που κατατέθηκαν από την Δημοτική Αρχή, συντάσσοντας σχετικό Πόρισμα!
Εάν απ’ τη λεπτομερειακή εξέταση όλων των παραμέτρων, προκύψουν σοβαρά νομικά ή τεχνικά κωλύματα, στην υλοποίηση της πρότασης της Δημοτικής Αρχής, υπάρχει δέσμευση εκ μέρους της, να επανεξετάσει το θέμα της Εισφοράς σε Χρήμα, από την αρχή, με στόχο να μην ταλαιπωρηθεί οικονομικά, κανένας Δημότης.
Τέλος οι Δημότες μας ενημερώνονται, ότι προκειμένου να μην δημιουργηθούν εκκρεμότητες κατά την εξέταση του θέματος, μετά από πρόταση της Δημοτικής Αρχής, δόθηκε καταρχήν,  παράταση μέχρι την 30η  Νοεμβρίου (αντί της αρχικής 31ης Οκτωβρίου), για την καταβολή των οφειλών από τους Δημότες.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας,
Σωτήρης Ι. Μεθενίτης.


Υ.Γ: Για να κρίνουν οι δημότες, την ειλικρίνεια και την σοβαρότητα, με την οποία πολιτεύονται οι άλλες δημοτικές παρατάξεις, έχουμε να παραθέσουμε τα εξής:
Ο κ. ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΕΗΣ, σε σχετική ανακοίνωση της παράταξής του, ισχυρίστηκε, ότι για το θέμα της Εισφοράς σε Χρήμα, ο ίδιος, η παράταξή του και το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν γνώριζαν τίποτα!
Απ’ τα επίσημα απομαγνητοφωνημένα Πρακτικά, της Συνεδρίασης, της 27ης Μαρτίου 2013, προκύπτει ότι στο θέμα της Εισφοράς σε Χρήμα, στην 4η και 5η Π.Ε. Πόρτο Ράφτη, αναφερθήκαμε αναλυτικά τρεις (3) φορές, εγώ, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κ. ΑΛΛΑΓΙΑΝΝΗΣ και ο τ. Αντιδήμαρχος κ. Γ. ΚΑΒΑΣΑΚΑΛΗΣ:
Σελ. 122,125 και 139 των απομαγνητοφωνημένων Πρακτικών.
Άρα ο κ. Λ. ΜΠΕΗΣ ψεύδεται και αυτό είναι κρίμα, για ένα νέο επιστήμονα και Δημοτικό Σύμβουλο!
Ως Μηχανικός, γνώριζε σαφώς, τι θα προχωρούσε ως διαδικασία και ενώ μίλησε δύο φορές, δεν έφερε καμία αντίρρηση.

Όσον αφορά στον κ. Γ.ΑΔΑΜΟ, που τώρα ζητάει ανάκληση της απόφασης, η δήλωσή του είναι σαφής:
Σελ. 143, των απομαγνητοφωνημένων Πρακτικών της Συνεδρίασης:
«Δηλαδή το σημαντικό, είναι να συνταχθούν οι Βεβαιωτικοί Κατάλογοι, να πάμε γρήγορα, να κοιτάξουμε τι μπορούμε να μαζέψουμε και από εκεί και πέρα, φανταστείτε ένα εξάμηνο μετά, πάλι θα έχουν συσσωρευτεί οι αιτήσεις (Πολεοδομικών Αποζημιώσεων)…. Αυτά, ο κ. Γ. ΑΔΑΜΟΣ!


Τα σχόλια, για την ειλικρίνεια και την πολιτική σοβαρότητα και των δύο κυρίων Δημοτικών Συμβούλων, δικά σας!