30/12/2011

Υπερψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός και το Πρόγραμμα Τεχνικών Έργων του Δήμου Μαρκοπούλου για το έτος 2012


Υπερψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του Δήμου Μαρκοπούλου για το έτος 2012, με τις ψήφους της Δημοτικής Αρχής. Σε αντίθεση με τους περισσότερους Δήμους της χώρας, έγινε μεγάλη προσπάθεια και πετύχαμε, να τηρηθούν τα αυστηρά χρονικά περιθώρια που είχε ορίσει το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ζητούσε, η κατάρτιση και ψήφιση του νέου Προϋπολογισμού, να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 2011.    

Επίσης, το Τεχνικό Πρόγραμμα του έτους 2012, υπερψηφίστηκε τόσο από τη Δημοτική Αρχή, όσο και από την παράταξη «Ανθρώπινη Πόλη – Λύσεις Ζωής», με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Πολίτη.

Είναι προφανές, ότι όσον αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012, πρυτάνευσε από τη μεριά της δημοτικής παράταξης του κ. Γιάννη Πολίτη, η κοινή λογική, καθώς πρόκειται για ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα τεχνικών έργων, συνολικού κόστους τριών εκατομμυρίων εφτακοσίων χιλιάδων (3.700.000) Ευρώ.

Υπενθυμίζουμε, ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι μειωμένο κατά  σαράντα εννέα τοις εκατό (49%) σε σχέση με αυτό του 2011, καθώς ο «Καλλικράτης» απαγορεύει στους υπερχρεωμένους Δήμους, την εξαγγελία και υλοποίηση νέων έργων! Ο Δήμος Μαρκοπούλου βρίσκεται σε καθεστώς αναγκαστικής οικονομικής εξυγίανσης από τον Μάιο του 2011, λόγω του χρέους των δέκα οχτώ εκατομμυρίων (18.000.000) Ευρώ, που συσσωρεύτηκε κυρίως κατά την τελευταία οκταετία.

Το εν λόγω πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, περιέχει μικρά βελτιωτικά έργα που θα γίνουν κυρίως στο Πόρτο Ράφτη, όπως συντηρήσεις οδών, αποκομιδή μπαζών, αποψιλώσεις για πυροπροστασία, καθώς και μελέτες εφαρμογής πολεοδομικού σχεδίου στις τέσσερις (4) Πολεοδομικές «Γειτονιές» του Πόρτο Ράφτη. Περιλαμβάνει επίσης και την κατασκευή του Βρεφονηπιακού Σταθμού στο Μαρκόπουλο, συνολικού κόστους ενός εκατομμυρίου οχτακοσίων χιλιάδων (1.800.000) Ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και βρίσκεται στη φάση της βαθμολόγησης των προσφορών!                                  

Το Τεχνικό Πρόγραμμα καταψηφίστηκε από την ελάσσονα αντιπολίτευση («Δύναμη Ελπίδας»). Ο επικεφαλής της «Δύναμης Ελπίδας» κ. Αδάμος, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζήτησε από την Δημοτική Αρχή… να παραιτηθεί, μιας και αδυνατεί να διοικήσει! Επίσης, για άλλη μια φορά, καταφέρθηκε απαξιωτικά κατά υπαλλήλου του Δήμου Μαρκοπούλου, που είχε επωμιστεί με το δύσκολο έργο της παρουσίασης συγκεκριμένων στοιχείων του προϋπολογισμού, υπονοώντας ότι εάν εργάζονταν σε ιδιωτική επιχείρηση, θα είχε απολυθεί! Πρότεινε επίσης, ως μέτρο είσπραξης των ανείσπρακτων οφειλών και τελών των καταστημάτων, να γίνεται άμεση βεβαίωση στην εφορία, με στόχο την απαγόρευση έκδοσης φορολογικών ενημεροτήτων των επαγγελματιών. Να μετατραπεί δηλαδή ο Δήμος Μαρκοπούλου σε… τοπική «τρόικα»! Εμείς θεωρούμε, ότι το μέτρο αυτό, θα πρέπει να είναι το έσχατο στάδιο μιας έντιμης διαπραγμάτευσης. Η σημερινή Δημοτική Αρχή το έχει εφαρμόσει μέχρι στιγμής, μόνο στην περίπτωση των λατομικών οφειλών.

Ο κ. Συλελλόγλου της «Λαϊκής Συσπέιρωσης» καταψήφισε τον προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι δεν είναι διεκδικητικός. Επίσης, για το Τεχνικό Πρόγραμμα, δεν διατυπώνεται κάποια μομφή προς τα συγκεκριμένα έργα, αλλά η έλλειψη διεκδίκησης μεγάλων έργων υποδομής.  

Θεωρούμε, ότι δεδομένων των συνθηκών που βιώνει η χώρα, αλλά και ο Δήμος Μαρκοπούλου, ο οποίος πέραν της υπερχρέωσης, έχει να αντιμετωπίσει και τη μείωση κατά εξήντα τοις εκατό (60%) των πόρων που αποδίδει η Κεντρική Διοίκηση στους ΟΤΑ, τα τελευταία τρία (3) χρόνια, πασχίσαμε για έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό, χωρίς ανούσιες εξαγγελίες, εγγράφοντας για παράδειγμα, τις πραγματικές λατομικές οφειλές προς τον Δήμο Μαρκοπούλου, αλλά και το σύνολο του χρέους προς την ΕΥΔΑΠ, στοιχεία που οι προηγούμενες διοικήσεις απέκρυπταν συστηματικά! Θυμίζουμε, ότι πάγια τακτική των προηγούμενων διοικήσεων, ήταν και ο ετήσιος προγραμματισμός των ίδιων κάθε φορά έργων, που φυσικά δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ!