23/03/2012

Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρκοπούλου έλαβε ομόφωνη απόφαση στις 21 Μαρτίου 2012, να ανακηρύξει ως επίτιμο δημότη του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, τον κ. Μανώλη Γλέζο, σε ένδειξη τιμής, του επί 70 χρόνια αγωνιστή – ζωντανού συμβόλου της Εθνικής μας Αντίστασης.
Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στ’ Απεράθου της Νάξου, τον Σεπτέμβρη του 1922 και έχει γίνει αναγνωριστεί σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο για τους αντιστασιακούς και πολιτικούς αγώνες του, για τους οποίους έχει καταδικαστεί 28 φορές, από τις οποίες, τρεις φορές σε θάνατο. Παρέμεινε στη φυλακή και την εξορία 16 χρόνια συνολικά. Θρυλική έχει μείνει η ιστορική νύχτα της 30ης προς 31η Μαΐου 1941, κατά την οποία, μαζί με τον Απόστολο Σάντα, κατέβασαν από την Ακρόπολη τη σβάστικα, πράξη για τη οποία καταδικάστηκαν ερήμην σε θάνατο, από το κατοχικό καθεστώς.
Έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων (1958), το Χρυσό Μετάλλιο Ζολιό-Κιουρί του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (1959), με το Χρυσό Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη (1963), το Μεγαλόσταυρο του Φοίνικα για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα (1997) και το Χρυσό Μετάλλιο της Τάξεως Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών μαζί με τον Απόστολο Σάντα για την αντιστασιακή του δράση (2006).
Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, μεταξύ των οποίων: Η ιστορία του βιβλίου, Από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία, Το φαινόμενο της αλλοτρίωσης στη γλώσσα, Βίγλα Μνήμης, Η συνείδηση της πετραίας γης, Ο άνθρωπος και η φύση, Εθνική Αντίσταση 1940-1945.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας μας, τον έχει αναγορεύσει τέσσερις φορές σε επίτιμο διδάκτορα. 
Η Τελετή Ανακήρυξης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Μαρτίου 2012, στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (2ος όροφος Δημαρχείου), αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Γλέζου, για τους Εθνικοαπελευθερωτικούς Αγώνες των Ελλήνων, που έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι, στην ίδια αίθουσα.