16/03/2012

Μια εξαιρετική εξέλιξη: Εντάχθηκε η επόμενη φάση του έργου της Αποχέτευσης του Δήμου Μαρκοπούλου, στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, με χρηματοδότηση εννέα εκατομμύρια επτακόσια εβδομήντα πέντε χιλιάδες (9.775.000) Ευρώ!

Αγαπητοί Συμπολίτες!

Από την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής Δημοτικής Αρχής, το έργο της Αποχέτευσης, έγινε η βασική προτεραιότητά μας.  

Κυριολεκτικά, δεν  έχει περάσει εβδομάδα, από τότε που αναλάβαμε την ευθύνη του Δήμου μας, χωρίς επαφές, συναντήσεις, εισηγήσεις και προσφορά επιστημονικού έργου, για το συγκεκριμένο θέμα!

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω προσπαθειών μας και μεταξύ άλλων, της άμεσης ανανέωσης των Περιβαλλοντικών Όρων, της άρσης της Προσφυγής κατά του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπιού - Παιανίας, αναλαμβάνοντας φυσικά και το πολιτικό κόστος της απόφασης και συντονισμένων κινήσεων και δράσεων, βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση, να ανακοινώσουμε την ένταξη του έργου «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων και Αναβάθμιση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Μαρκοπούλου», στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ!
Αυτό πρακτικά, σημαίνει τρία πράγματα:

Α.) Εντός τριών μηνών, θα ξεκινήσουν οι εργασίες αναβάθμισης του Βιολογικού Καθαρισμού «Μερέντας», η μετατροπή του σε Τριτοβάθμιο Επεξεργαστή και θα εξασφαλιστεί η πλήρης και άρτια λειτουργία του!

Β.) Επίσης, θα προχωρήσει η  δεύτερη (Β’) Φάση κατασκευής της Αποχέτευσης στον οικισμό Μαρκοπούλου, μήκους δικτύου δώδεκάμισυ (12,5) χιλιομέτρων!

Γ.) Τέλος, θα προχωρήσει η «Μελέτη Επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού, από 40.000 σε 80.000 Ισοδύναμους Κατοίκους», για να συμπεριλάβει και όλο το Πόρτο – Ράφτη!

Το συνολικό κόστος του έργου είναι 9,77 εκατομμύρια Ευρώ, τα οποία εξασφαλίστηκαν ήδη, ως χρηματοδότηση.

Επίσης, σχετικά σύντομα και το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο, θα έχουμε και την ένταξη του έργου  της Αποχέτευσης, όλης της παράκτιας ζώνης του Πόρτο Ράφτη,  σε βάθος δύο οικοδομικών τετραγώνων, συνολικού κόστους δέκα οκτώ εκατομμυρίων (18.000.000) Ευρώ!

Αυτό θα γίνει, μόλις ολοκληρωθεί η έκδοση των Αδειών Επέμβασης από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, στον Αιγιαλό και σε χαρακτηρισμένη Δασική Έκταση. Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις και για αυτήν την εξέλιξη, προχωρώντας διαρκώς,  χέρι με χέρι, τα έγγραφα που χρειάζονται, στις διάφορες Κρατικές Υπηρεσίες!      

Φίλες και φίλοι,
Τον τελευταίο χρόνο, όλοι μας ακούμε λίγες  περιπτώσεις θετικών ειδήσεων.   Σήμερα όμως, ο Δήμος Μαρκοπούλου «γυρίζει σελίδα», αν αναλογιστεί κανείς, την περιβαλλοντική επιβάρυνση, την επιβάρυνση στην υγεία των πολιτών και την οικονομική αφαίμαξη, που υπήρξαν ως αποτελέσματα, της απουσίας Αποχετευτικού Δικτύου.     

Ας πάρουμε όλοι μας δύναμη και κουράγιο, από την ιστορική αυτή εξέλιξη, γιατί στο κλείσιμο αυτής της χρονιάς, ο Δήμος Μαρκοπούλου, θα έχει πλέον εξασφαλίσει για την Αποχέτευση Μαρκοπούλου και Πόρτο – Ράφτη, πάνω από είκοσι οκτώ (28) εκατομμύρια Ευρώ!

Τα έργα θα ξεκινήσουν μετά από διεθνή διαγωνισμό και στο τέλος της τετραετίας, θα έχει υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος, ενός τεράστιου έργου Υποδομής στον Δήμο Μαρκοπούλου, έχοντας εξασφαλίσει και την μεγαλύτερη χρηματοδότηση έργου, στην ιστορία της πόλης μας!

Τέλος, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο Ευχαριστώ, στον Περιφερειάρχη Αττικής, κο Γιάννη ΣΓΟΥΡΟ, στον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής, κο Κωνσταντίνο ΛΕΜΑ και βέβαια στα στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας, ιδιαίτερα δε, στην Πολιτική Μηχανικό κα Κατερίνα ΣΚΟΠΕΛΙΤΗ, που εργάστηκαν εξαντλητικά μαζί με όλους μας, ώστε να έχουμε σήμερα, αυτή την εξαιρετικά ευχάριστη είδηση!

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Σωτήρης Ι. Μεθενίτης.