29/03/2012

ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΡΑΝΤΟΥ ΚΑΡΓΑΚΟΥ «100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ: ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ»

Ο Δήμος Μαρκοπούλου και ο Διαλεκτικός Όμιλος Μαρκοπούλου, σας προσκαλούν στην ομιλία του ιστορικού και συγγραφέα Σαράντου Καργάκου, με θέμα: “100 χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους: Ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας”, την Κυριακή 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 στις 7.00 μ. μ., στην Αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου (2ος όροφος Δημαρχείου Μαρκοπούλου).

Ο ιστορικός, φιλόλογος και δοκιμιογράφος κ. Σαράντος Ι. Καργάκος, γεννήθηκε το 1937 στο Γύθειο Λακωνίας. Σπούδασε Κλασσική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρωταγωνίστησε στο φοιτητικό κίνημα του 1961-1963 και υπήρξε εισηγητής του αιτήματος για την επιχορήγηση 15% του προϋπολογισμού, στην παιδεία.

Έχει δημοσιεύσει 75 βιβλία, μεταξύ των οποίων οι γλωσσικές μελέτες «Ἀλαλία, ἤτοι το σύγχρονο γλωσσικό μας πανόραμα» (Gutenberg 1986), η συλλογή δοκιμίων «Προβληματισμοί, ένας διάλογος με τους νέους» (6 τόμοι, εκδ. Gutenberg), η ιστορική μελέτη «Αλβανοί-Αρβανίτες-Έλληνες» (εκδ. Σιδέρη), «Η Ιστορία του Ελληνικού Κόσμου και του Μείζονος χώρου» (εκδ. Gutenberg), η πολιτική μελέτη «Για μια δημοκρατία ευθύνης» (εκδόσεις Καστανιώτη), «Παγκοσμιοποίηση: για ένα παγκόσμιο σύστημα απολυταρχικής εξουσίας» (εκδόσεις Κάκτος), η τρίτομη «Ιστορία των Αρχαίων Αθηνών», ένα ογκώδες έργο 2.000 σελίδων (εκδόσεις Gutenberg), ένα έργο μοναδικό στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία, που εντός δεκαμήνου έκανε τρεις επανεκδόσεις, «Η Ιστορία της Αρχαίας Σπάρτης» (εκδ. Gutenberg), «Η Ελληνικότητα της Μακεδονίας» (εκδόσεις Γεωργιάδη), «Η ιστορία από τη σκοπιά των Τούρκων» (εκδόσεις Σιδέρη), το δίτομο έργο «Ἡ Μικρασιατική Εκστρατεία - Από το έπος στην τραγωδία» (αυτοέκδοση).

Από τα φοιτητικά του χρόνια, άρχισε να αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Υπήρξε συνεργάτης, μεταξύ άλλων, των περιοδικών «Πολιτικά Θέματα» και «Οικονομικός Ταχυδρόμος». Εξακολουθεί να συνεργάζεται με τα περιοδικά «Ευθύνη» και «Νέμεσις» και τις εφημερίδες «Εστία» και «Σφήνα». Υπήρξε επίσης αρθρογράφος των εφημερίδων «Ελεύθερος Τύπος», «Η Απόφαση», «Καθημερινή» και «Απογευματινή».

Στην εκδήλωση, Δήμος Μαρκοπούλου θα ανακηρύξει τον κ. Σαράντο Καργάκο, Επίτιμο Δημότη Μαρκοπούλου Μεσογαίας, σε ένδειξη τιμής, για την πνευματική του προσφορά.