02/03/2012

«ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΙΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ!


Με 19 ψήφους κατά και 7 υπέρ,  ακυρώθηκε η προ τριμήνου ομόφωνη απόφαση, για την κατασκευή και λειτουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στον Δήμο Μαρκοπούλου.

Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Σωτήρης Ι. Μεθενίτης και πέντε (5) μέλη της Συμπολίτευσης, έμειναν σταθεροί στην προηγούμενη  απόφασή τους , η οποία έδινε το «πράσινο φως»  στο εν λόγω έργο, με μοναδική αλλαγή, τη νέα χωροθέτηση στην έξοδο της πόλης του Μαρκοπούλου προς τα Καλύβια και όχι πλησίον του Κοιμητηρίου, στην είσοδο της  πόλης.

Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Σωτήρης Ι. Μεθενίτης και τα πέντε (5) μέλη της Συμπολίτευσης επαναδιατύπωσαν το σκεπτικό τους, ότι σε θέματα που άπτονται  ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, δεν γίνονται εκπτώσεις, κρίνοντας ταυτόχρονα τις αιτιάσεις για σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση από την λειτουργία του Αποτεφρωτηρίου ως αστήρικτες, εφ’όσον βεβαίως ληφθούν τα αναγκαία μέτρα περιβαλλοντικής προφύλαξης!

Αυτή την πρόταση, υπερψήφισαν επίσης, ο κος Ανδρέας Συλλελόγλου από τη Λαϊκή Συσπείρωση και ο ανεξάρτητος πλέον Δημοτικός Σύμβουλος κος Γιάννης Πολίτης, οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα καυστικοί, για το ποιοι τελικά υποκινούν την ακύρωση του έργου, αλλά και για το ποιος λόγος,  οδήγησε αρκετά μέλη του Σώματος σε αλλαγή της στάσης τους.

Δέκα (10)μέλη της Συμπολίτευσης, καταψήφισαν την κατασκευή του Αποτεφρωτηρίου, δηλώνοντας, ότι το έργο δεν διαθέτει την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση και μάλιστα σε μια εποχή, όπου η ψυχολογική πίεση που δέχονται οι συμπολίτες μας λόγω της οικονομικής κρίσης είναι αφόρητη, χωρίς βέβαια να υποκύψουν στον πειρασμό, να «παπαγαλίσουν» αστεία επιχειρήματα, για δήθεν ανυπολόγιστη, περιβαλλοντική καταστροφή!

Στην επίσημη εισήγησή της, η Μείζων Αντιπολίτευση (παράταξη «Ανθρώπινη Πόλη-Λύσεις Ζωής» που πρόσκειται στο ΠαΣοΚ), έκανε λόγο ακόμα και για «Άουσβιτς» στο Μαρκόπουλο, εισπράττοντας την έντονη αντίδραση του Δημάρχου Μαρκοπούλου και την παρατήρηση, ότι τα μέλη της εν λόγω παράταξης, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα σοβαρά και πολύ πιο προσεκτικά,  σε χαρακτηρισμούς που αφορούν ιστορικά ζητήματα, όπως η γενοκτονία ενός λαού και χαρακτήρισε γελοία και ταυτόχρονα προσβλητική και ασεβή, την ταύτιση των ναζιστικών Κρεματορίων, με τα Κέντρα Αποτέφρωσης!
Επίσης, ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου τους τόνισε, ότι θα ήταν συνετό, να επισκεφτούν αυτούς τους τόπους θυσίας, πριν αποφασίσουν να τους εντάξουν σε μελλοντική καταστροφολογική επιχειρηματολογία!

Ανάλογα κινδυνολογική και χωρίς αρχές, ήταν και η αντίστροφη απ’ την αρχική της, τοποθέτηση της παράταξης ¨Δύναμης Ελπίδας¨, που ολοκλήρωσε γρήγορα και αυτή, την αναγκαία (για μερικούς ψήφους) ¨θεαματική¨, πολιτική στροφή!

Αξίζει να σημειωθεί όμως, ότι από το πρωί της Πέμπτης, 1 Μαρτίου, λίγες ώρες μετά την αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με πλήθος τηλεφωνημάτων, δημότες, εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους για την συνεπή στάση του, στον Δήμαρχο Μαρκοπούλου.

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε, την αυτονόητη, θεσμική δέσμευση του Δημάρχου Σωτήρη Ι. Μεθενίτη, για την εφαρμογή της ετυμηγορίας του Δημοτικού Συμβουλίου και την υλοποίηση της απόφασης, που ουσιαστικά σημαίνει και την απομάκρυνση κάθε πιθανότητας κατασκευής Αποτεφρωτηρίου, από οποιονδήποτε τρίτο, στον Δήμο Μαρκοπούλου!