23/03/2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

«Κάλλιον του θεραπεύειν, το προλαμβάνειν » (Ιπποκράτης)

Αγαπητοί συνάδελφοι,
έχοντας τη τιμή να παρουσιάσω τη νέα πρωτοβουλία του Συλλόγου μας, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις, που φορούν το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε σ αυτή τη ζωή και που χωρίς αυτό δεν υπάρχει ζωή, την ΥΓΕΙΑ μας. Η σκληρή καθημερινότητα και η αλαζονεία συχνά μας αποπροσανατολίζουν, με αποτέλεσμα να θεωρούμε την υγεία ως κάτι δεδομένο. Είναι όμως έτσι;
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος (check up) είναι η μοναδική ασπίδα προκειμένου να εντοπίσουμε κάποια διαταραχή στην υγεία μας, μέσω εργαστηριακών – διαγνωστικών εξετάσεων, πριν αυτή εκδηλωθεί, ώστε εγκαίρως να λάβουμε τα μέτρα μας. Επίσης, ο εντοπισμός των προδιαθεσικών παραγόντων θα επιτρέψει στο γιατρό τη διάγνωση σε πρώιμο στάδιο, ώστε να συστήσει τη κατάλληλη θεραπεία ή ακόμα και την αλλαγή του τρόπου ζωής και διαφόρων βλαπτικών συνηθειών.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η έγκαιρη παρέμβαση θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση διαβήτη κατά 93%, του εμφράγματος κατά 81%, του εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 80% και διαφόρων μορφών καρκίνου κατά 36% !
Οι εξετάσεις που συνθέτουν ένα βασικό check up είναι κυρίως αιματολογικές και πρέπει να γίνονται σε ετήσια βάση προκειμένου να προειδοποιήσουν για τυχόν αλλαγές στον οργανισμό μας , αλλά και να μπορεί να υπάρχει συγκρισιμότητα των μετρήσεων από τη μία χρονιά στην άλλη. Φυσικά ανάλογα με την ηλικία, το φύλλο και το ιατρικό ιστορικό (κληρονομικότητα, προδιάθεση, προβλήματα υγείας,
συμπτώματα) του κάθε ενήλικα, ο έλεγχος μπορεί να περιλαμβάνει πληθώρα διαγνωστικών εξετάσεων, εστιάζοντας κάθε φορά και κατά περίπτωση σε διαφορετικούς παράγοντες.
Η κοινωνικοοικονομική κρίση, η αλλοίωση του περιβάλλοντος, η κακή διατροφή, αποτελούν σοβαρούς επιβαρυντικούς παράγοντες της υγείας μας σε συνδυασμό με την κληρονομικότητα και τη προδιάθεση για ορισμένες ασθένειες, για αυτό πρέπει να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση αναφορικά με την πορεία της υγείας μας στο χρόνο.
Η αλλαγή νοοτροπίας είναι επιβεβλημένη, η υιοθέτηση μιας διαφορετικής κουλτούρας και στάση ζωής σχετικά με την πρόληψη είναι αναγκαία. Συνήθως αμελούμε, βαριόμαστε ή φοβόμαστε, άλλοτε θεωρούμε ότι σε μας δεν θα συμβεί ποτέ κάτι σοβαρό, ενώ κάθε μέρα υπερεκτιμούμε, στεναχωριόμαστε, καταπιεζόμαστε με πράγματα σημαντικά μεν, αλλά μηδαμινής σημασίας σε σχέση με την αξία που έχει η υγεία μας, τόσο για εμάς τους ίδιους όσο και για την οικογένεια μας.»

Εκ μέρους του Δ.Σ. Συλλόγου Εργαζομένων
Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας
Χρήστος Κατσιμίγγος


Πηγές: www.iatropedia.gr
chem.-lab.com
healthview.gr


Ο Σύλλογος μας, θέτοντας ως προτεραιότητα την βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας, με όποια μέσα διαθέτει και ακόμη με περισσότερες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει στο προσεχές διάστημα, καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στον ετήσιο προγραμματισμό διαγνωστικών εξετάσεων που οργανώνει και περιλαμβάνει τα εξής:
- Γενική αίματος, σάκχαρο, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, ΤΚΕ, χοληστερόλη, HDL-LDL, τρανασαμινάσες (SGOT-SGPT-γGT), κρεατινίνη, σίδηρος, ουρία, αλκαλική φωσφατάση, ουρικό οξύ, CRP, χολερυθρίνη ολική, TSH, ηλεκτρολύτες (κάλιο, νάτριο κλπ),
- Γενική ούρων & ακτινογραφία θώρακος
- Κλινική εξέταση και ιατρική γνωμάτευση όπου κριθεί απαραίτητο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω εγχείρημα θα πραγματοποιηθεί με τη συμβολή του Κέντρου Υγείας Μαρκοπούλου, όπου θα γίνουν οι εξετάσεις, καθώς και ιδιωτών ιατρών της περιοχής μας, που προσφέρουν την απαραίτητη συνταγογράφηση. Ως εκ τούτου δεν θα προκύψει καμία χρηματική επιβάρυνση, για όσους συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Για το σωστό προγραμματισμό, όσοι επιθυμούν , θα συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα που ακολουθεί και θα την παραδώσουν έως τις 24/3/2016, στο κ. Χρ. Κατσιμίγγο, Δημαρχείο, 1ος όροφος, Λογιστήριο, τηλ. 22990 20134, ενώ για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνεστε στους κ. Νίκο Κολιαβασίλη, τηλ. 22990 20129 & Σπύρο Φράγκο, τηλ. 22990 20164, ενώ για την εξέλιξη και την έναρξη της διαδικασίας θα ενημερωθείτε σε επόμενη ανακοίνωση.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ (CHECK UP)

ΟΝΟΜΑ..................................ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ................................. ΕΠΩΝΥΜΟ.......................................
ΑΜΚΑ................................................
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ......................................................
(πχ.διοικητικός, οδηγός, εργάτης καθαριότητας κλπ)
ΚΙΝΗΤΟ……………………………………EMAIL………………………………………………………
ΥΠΟΓΡΑΦΗ..........................ΗΜΝΙΑ............................................