11/05/2015

«Ψυχοπαιδαγωγική και Κινηματογράφος» στον Δήμο Μαρκοπούλου: Την οικογένεια και το σχολείο ως καθοριστικούς παράγοντες για την ψυχική υγεία των παιδιών, ανέδειξε ο κύκλος ενημερωτικών εκδηλώσεων


Με μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και χρήσιμα συμπεράσματα, για την ψυχική υγεία των παιδιών, ολοκληρώθηκε, για αυτήν τη σχολική χρονιά, το πρόγραμμα «Ψυχοπαιδαγωγική και Κινηματογράφος», με δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στον Δήμο Μαρκοπούλου, στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Νικολάου και Κων/νου Μεθενίτη», του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου Μαρκοπούλου «Άρτεμις», με την επιστημονική επιμέλεια της Σχολικής Συμβούλου της 55ης Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής και Δρ. του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευαγγελίας Κουνέλη.

Στην πρώτη εκδήλωση της 20ης Μαρτίου, με θέμα «Προσεγγίζοντας τον ψυχικό κόσμο του παιδιού στο σπίτι και στο σχολείο», πραγματοποιήθηκε προβολή της ταινίας «Ο εξαιρετικός κύριος Λαζάρ» του Φιλίπ Φαλαρντό, παραγωγής 2011 και υποψήφιας για βραβείο Όσκαρ «καλύτερης ξένης ταινίας».

Ακολούθησε συζήτηση με αφορμή το περιεχόμενο της ταινίας, με συντονίστρια την κ. Κουνέλη, μέσα από την οποία αναδείχθηκαν το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον, ως καθοριστικοί παράγοντες ανάπτυξης της ψυχικής υγείας των παιδιών.

Με αφορμή την ταινία αναδείχθηκαν θέματα όπως η σχέση δασκάλου - μαθητή, η επικοινωνία γονέων - δασκάλων, οι περιορισμοί των εκπαιδευτικών συστημάτων και τέθηκαν προβληματισμοί για το πως μπορούμε μέσα από την ειλικρινή επικοινωνία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη, γονείς και δάσκαλοι να υποστηρίξουμε την ομαλή ανάπτυξη του ψυχικού κόσμου των παιδιών μας, μέσα σε ένα περιβάλλον αγάπης και συναισθηματικής ασφάλειας.

Στην δεύτερη εκδήλωση της 27ης Απριλίου, με θέμα «Ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου στην πρόληψη μορφών ‘παραβατικής’ συμπεριφοράς των παιδιών», επιχειρήθηκε ένα ακόμη βαθύτερο βήμα κατανόησης, στα «δύσβατα όρια» του ψυχισμού των παιδιών. Εκεί ακριβώς που δοκιμάζεται η αντοχή των κανόνων, που έχουμε θέσει ως γονείς και παιδαγωγοί.

Όπως συζητήθηκε στα πλαίσια της εκδήλωσης, μετά την προβολή της βραβευμένης με Χρυσό Φοίνικα και Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας της Susanne Bier «Ίσως, Αύριο» (In a Better World), γονείς και εκπαιδευτικοί, καλούμαστε να διατηρήσουμε το ρόλο μας ως θεματοφύλακες της διαπαιδαγώγησης και της υγιούς εξέλιξης των παιδιών μας, ιδιαίτερα κατά τα φαινόμενα αμφισβήτησης και ‘παραβατικής’ συμπεριφοράς τους, πιστοποιώντας και εμείς με τη συμπεριφορά μας, ότι οι «κανόνες» αποτελούν ουσιαστικά πρακτικές «οδηγίες» και εμείς σύμμαχοί των παιδιών, ανοιχτοί σε οποιοδήποτε προβληματισμό ή χαρά τους! Με αυτό τον τρόπο, παραμένουμε το ήρεμο «λιμάνι» για αυτά, σε όσο μεγάλες «φουρτούνες» και αν έρθουν.

Κλείνοντας τον κύκλο των ενημερωτικών εκδηλώσεων, για τη φετινή σχολική χρονιά, η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας κα Μαρία Κιμπιζή,  δήλωσε: «Είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στον Δήμο μας τη Σχολική Σύμβουλο Ευαγγελία Κουνέλη, την οποία ευχαριστούμε για την επιστημονική επιμέλεια της διοργάνωσης των εκδηλώσεων και συντονισμό των συζητήσεων που ακολούθησαν μετά τις προβολές των ταινιών. Με αφορμή την κινηματογραφική «γλώσσα», αναλύθηκαν ευαίσθητα θέματα που μας αφορούν όλους ως γονείς και εκπαιδευτικούς, σχετικά με την εξέλιξη των παιδιών μας και μας δόθηκε η ευκαιρία, να ανταλλάξουμε απόψεις, να ενημερωθούμε και κυρίως να προβληματιστούμε για τη συμπεριφορά μας απέναντι στα παιδιά, με σκοπό να τα κατανοήσουμε και να βελτιώσουμε τη σχέση μας μαζί τους.

Ευχαριστούμε επίσης τη Διευθύντρια Α΄θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής κα Βασιλική Ξυθάλη, τη δημοτική σύμβουλο, πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Μαρκοπούλου και εκπαιδευτικό της Α΄θμιας εκπαίδευσης κα Ζωή Γιαννάκη, τον δημοτικό σύμβουλο και αντιπρόεδρο της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Μαρκοπούλου (Κ.Δ.Ε.Μ.) κ. Φάνη Σταμπέλο και κυρίως τα μέλη Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και εκπαιδευτικούς της Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης σχολείων της ευρύτερης περιοχής, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και μας τίμησαν με την παρουσία τους, σε αυτή την προσπάθεια του Δήμου Μαρκοπούλου, για ενημέρωση του κοινού, ιδιαίτερα των γονιών και εκπαιδευτικών, σχετικά με θέματα της ψυχοπαιδαγωγικής.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των γονιών και των εκπαιδευτικών στις συζητήσεις που διοργανώθηκαν, μας δίνει το κίνητρο να ανανεώσουμε το ραντεβού για τη νέα σχολική χρονιά και να δεσμευτούμε ως Δημοτική Αρχή, ότι θα παρέχουμε πάντα «βήμα», σε αντίστοιχες ενημερωτικές εκδηλώσεις, με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών μας».