28/11/2011

Η Δημοτική Αρχή για το Πόρισμα των Ορκωτών Λογιστών για τις χρήσεις 2007-2010 στον Δήμο Μαρκοπούλου


Αγαπητοί Συμπολίτες, αγαπητές Συμπολίτισσες,

Η νέα Δημοτική Αρχή δεσμεύθηκε προεκλογικά, ότι θα προχωρήσει στη διενέργεια Διαχειριστικού Ελέγχου, στα οικονομικά πεπραγμένα της Διοίκησης του κ. Φώτη Μαγουλά, με σκοπό να μάθουν οι πολίτες τι και ποιος τελικά ευθύνεται για τη σημερινή χρεοκοπία του Δήμου Μαρκοπούλου, ο οποίος βρίσκεται από τον Μάιο του 2011, σε καθεστώς Αναγκαστικής Οικονομικής Εξυγίανσης με απόφαση της Κυβέρνησης, λόγω του υπέρογκου χρέους, των δεκαοχτώ εκατομμυρίων (18.000.000) Ευρώ!

Μετά από έρευνα πέντε μηνών (5) μηνών (Μάρτιος έως και Ιούλιος 2011) και αφού είχε προηγηθεί η έγκαιρη παράδοσή του σε όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις, τον Αύγουστο του 2011, με σκοπό την ενδελεχή μελέτη του για τρεις και πλέον μήνες, το πόρισμα των Ορκωτών Λογιστών παρουσιάστηκε και συζητήθηκε αναλυτικά, σε δύο Δημοτικά Συμβούλια, στις 16 και 23 Νοεμβρίου 2011!

Τα σημαντικά ευρήματα του ελέγχου, επιβεβαίωσαν τη διάχυτη πλέον αίσθηση στην τοπική κοινωνία, ότι η Διοίκηση του κ. Φώτη Μαγουλά, κυρίως κατά την τετραετία 2007- 2010, στην οποία και επικεντρώθηκε ο έλεγχος των Ορκωτών Λογιστών, υπήρξε στο οικονομικό επίπεδο, καταστροφική για τον Δήμο Μαρκοπούλου!

Συγκεκριμένα, από τον έλεγχο προέκυψαν τα εξής ζητήματα:

  1. Η βεβαίωση του Ειδικού Λατομικού Τέλους 5%, για την περίοδο 2001-2006, έγινε με σημαντική καθυστέρηση, στις 31 Δεκεμβρίου του 2009. Ο  τρόπος υπολογισμού του Τέλους ήταν προβληματικός. Για την περίοδο 2007-2010, δεν βεβαιώθηκε κανένα ποσό Ειδικού Λατομικού Τέλους. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα, να μην γίνει καμία διεκδίκηση για την περίοδο 1998-2010, για Λατομικά Τέλη ύψους δεκατριών εκατομμυρίων εκατόν εξήντα τεσσάρων χιλιάδων ευρώ (13.164.000) περίπου! Μεγάλο μέρος αυτού του οφειλόμενου στον Δήμο μας ποσού, έχει ήδη παραγραφεί ή χαθεί, λόγω και της υπερχρέωσης της μίας λατομικής επιχείρησης!          


  1. Η προμήθεια Ηλεκτρολογικού Υλικού, ύψους εξακοσίων πενήντα χιλιάδων (650.000) Ευρώ, σε τιμές σημαντικά υψηλότερες, σε ορισμένες περιπτώσεις, έως και δέκα φορές πάνω (1000%) από τις αγοραίες! Από την έρευνα προέκυψε, ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου για την εν λόγω αγορά, θα μπορούσε να είχε δαπανήσει το μισό από το παραπάνω ποσό!  

  1. Η αγορά ιδιωτικής έκτασης για την επέκταση του Κοιμητηρίου, έγινε με αδιαφανείς διαδικασίες. Για την εν λόγω αγορά, ο Δήμος Μαρκοπούλου δεν διενήργησε διαγωνισμό! Το Ελεγκτικό Συνέδριο στον πρώτο βαθμό, έκρινε τη διαφορά τιμής, μεταξύ αντικειμενικής αξίας των αγροτεμαχίων και αγοραίας τιμής, αδικαιολόγητη! Ο Δήμος Μαρκοπούλου προχώρησε σε λήψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, χωρίς τον προσυμβατικό έλεγχο της δανειακής σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η πληρωμή του ποσού έγινε απευθείας από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, χωρίς τα χρήματα να έρθουν πριν στα ταμεία του Δήμου, όπως ορίζει ο νόμος.      

  1. Η συστηματική λογιστική απόκρυψη των οφειλών προς την ΕΥΔΑΠ. Για σειρά ετών, δεν καταχωρούνταν το σύνολο των οφειλόμενων προς την ΕΥΔΑΠ παραστατικών και δεν δεσμεύονταν οι αντίστοιχοι πόροι στον προϋπολογισμό.  Επίσης, μόνο το 70% των δημοτών πλήρωνε λογαριασμούς νερού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το χρέος του Δήμου Μαρκοπούλου προς την ΕΥΔΑΠ, να ξεπερνάει σήμερα τα εννέα εκατομμύρια (9.000.000) Ευρώ!

  1. Η γνωστή πλέον απάτη «Καραϊωάννογλου», με τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια ύψους εννιακοσίων σαράντα χιλιάδων (940.000) Ευρώ, που εκδόθηκαν από ανύπαρκτο φυσικό πρόσωπό και είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου στην Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου (Α.Δ.Ε.Μ.), ύψους πεντακοσίων ογδόντα χιλιάδων (580.000) Ευρώ!        

Η Δημοτική Αρχή, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα με την απαιτούμενη αυστηρότητα και ευαισθησία, έθεσε δύο προτάσεις προς ονομαστική ψηφοφορία, στο τέλος της διεξοδικής συζήτησης, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 23ης Νοεμβρίου 2011.

Ζήτησε από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να επιλέξουν κατά συνείδηση και όχι ακολουθώντας παραταξιακές γραμμές, μεταξύ της αποστολής του πορίσματος στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών με Μηνυτήρια Αναφορά και της αποστολής του πορίσματος στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου κ. Σωτήρης Ι. Μεθενίτης, αφού ξεκαθάρισε ότι οι ευθύνες βαρύνουν μόνο πολιτικά πρόσωπα της προηγούμενης διοίκησης και όχι βέβαια τους υπαλλήλους, πλην ίσως μίας ή δύο περιπτώσεων, ανέλυσε περαιτέρω τα υπέρ και τα κατά και των δύο περιπτώσεων, διατυπώνοντας την άποψη, ότι η ουσιαστική διαφορά έγκειται στο γεγονός, ότι το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, κάνοντας δεύτερη έρευνα, θα συγκεκριμενοποιήσει τις όποιες ποινικές ευθύνες εντοπίσει και δεν θα οδηγήσει συλλήβδην, πολιτικά και διοικητικά πρόσωπα στο ποινικό ακροατήριο.

Το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έχει τη δυνατότητα να διενεργεί προκαταρτικές εξετάσεις και προανακρίσεις, καθώς και να συλλέγει αναλυτικά στοιχεία για άσκηση πειθαρχικών και ποινικών διώξεων των παραβατών! 

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά, τόσο του Δημάρχου κ. Σωτήρη Ι. Μεθενίτη, όσο και του επικεφαλής της παράταξης «Ανθρώπινη Πόλη – Λύσεις Ζωής», κ. Γιάννη Πολίτη, στην απαράδεκτη και κατευθυνόμενη προσπάθεια τρομοκράτησης των υπαλλήλων του Δήμου Μαρκοπούλου, από συγκεκριμένους κύκλους της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, που διασπείρουν ψευδώς, ότι μόνο οι υπάλληλοι θα οδηγηθούν στο «σκαμνί»!           

Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε με ψήφους δεκαοκτώ (18) προς επτά (7), υπέρ της αποστολής του πορίσματος στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ζητώντας την ενδελεχή διερεύνηση των παραπάνω υποθέσεων.

Εκ των είκοσι πέντε (25) Δημοτικών Συμβούλων που ήταν παρόντες (υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμαρχος δεν έχει δικαίωμα ψήφου), υπέρ της αποστολής στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ψήφισαν από τη Συμπολίτευση, οι: Κώστας Αλλαγιάννης Σπύρος Γέγος, Μαρία Κιμπιζή, Γιώργος Καβασακάλης, Σπύρος Δράκος, Σπύρος Μπαγλατζής, Χαράλαμπος Νικολάου, Στέφανος Ορφανίδης, Άρης Λαϊνάς, Κώστας Γιαννάκης.

Από τη Μείζονα Αντιπολίτευση «Ανθρώπινη Πόλη - Λύσεις Ζωής», οι: Γιάννης Πολίτης, Παναγιώτα Κατσίκη, Παναγιώτης Σουλιώτης, Λεωνίδας Μπέης, Αθηνά Μπέη, Σπύρος Στάθης, Νικήτας Λέκκας. Από τη «Λαϊκή Συσπέιρωση», ο Ανδρέας Συλλελόγλου.

Υπέρ της αποστολής στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, ψήφισαν από τη Συμπολίτευση, οι: Κώστας Μαγγανάς, Χρήστος Δρίτσας, Βασίλης Μεθενίτης, Μπίλλυ Δρίτσα, Γιάννης Ευαγγελίου.

Από τη «Δύναμη Ελπίδας» οι Γιώργος Αδάμος και Αγγελική Τεμπονέρα.

Η Δημοτική Αρχή απέδειξε με τις συγκεκριμένες πράξεις της, ότι δεν περιορίζεται σε βολικές και εύκολες διατυπώσεις περί πολιτικών ευθυνών, αλλά προχωρά στην ουσιαστική υλοποίηση των δεσμεύσεων της προς τους πολίτες, για πλήρη έλεγχο όλων των οικονομικά «περίεργων» ή ζημιογόνων υποθέσεων στον Δήμο Μαρκοπούλου και στην απόδοση και καταλογισμό των ευθυνών, σ’ αυτούς  που με δόλο, ενέχονται σ’ αυτές!