07/06/2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΑΠΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ


Με ιδιαίτερη έκπληξη και απογοήτευση, πληροφορήθηκα τις χθεσινές δηλώσεις του Περιφερειάρχη Αττικής κου Γιάννη Σγουρού, οι οποίες όπως παρουσιάστηκαν στα Μέσα Ενημέρωσης, έχουν ως εξής:
«Ο Περιφερειάρχης Αττικής, κος Γιάννης Σγουρός, απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στους Δήμους Μαρκοπούλου και Σαρωνικού, ότι τα έργα τους θα απενταχθούν άμεσα από το ΠΕΠ Αττικής, σε περίπτωση που τις επόμενες ημέρες, δεν αποδείξουν ότι υπάρχει πρόοδος και ότι τα έργα θα προχωρήσουν άμεσα, σε κατασκευή και απορρόφηση πόρων». 
Συγκεκριμένα, άμεσο κίνδυνο απένταξηςαντιμετωπίζουν σειρά έργων Βρεφονηπιακών Σταθμών, που για πλέον των 2,5 ετών από την ένταξή τους, δεν έχουν σύμβαση, όπως οι Παιδικοί Σταθμοί στον Δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας και στον Κουβαρά του Δήμου Σαρωνικού, συνολικού προϋπολογισμού 3,6 εκ. ευρώ.  
«Τα χρήματα δεν πρέπει να χαθούν και δεν θα αφήσουμε να χαθούν. Στη θέση όσων έργων απεντάσσονται, θα μπαίνουν ώριμα έργα, που περιμένουν εδώ και μήνες να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και που αφορούν στην αντιπλημμυρική θωράκιση, σε έργα οδοποιίας, αναπλάσεις και σε παιδικούς σταθμούς. Από τον προηγούμενο Νοέμβριο έχω προειδοποιήσει τους φορείς υλοποίησης για τις απεντάξεις. Κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής.
Κυρίες και Κύριοι,
Λυπούμαι, διότι ο Περιφερειάρχης Αττικής κος Σγουρός, εάν είχε, στοιχειωδώς ενημερωθεί και ασχοληθεί με το θέμα του εντεταγμένου στο ΠΕΠ Αττικής, Βρεφονηπιακού Σταθμού του Δήμου Μαρκοπούλου, θα γνώριζε, ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου έχει κάνει,κάθε τι ανθρωπίνως δυνατόν, για να προωθηθεί τάχιστα η διαγωνιστική διαδικασία του συγκεκριμένου έργου!
Όμως, η διαδοχική διαδικασία βαθμολόγησης των Τεχνικών Προσφορών, έχει αποτελέσει αντικείμενο μιας λυσσαλέας διαμάχης τωναντιμαχόμενων εργολαβικών εταιρειών και των συνακόλουθων οικονομικών συμφερόντων τους.
Σε κάθε στάδιο που ο Νόμος το επιτρέπει, οι εργολαβικές εταιρείες προσφεύγουν, είτε στις Διοικητικές Αρχές, είτε στα Διοικητικά Δικαστήρια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις μηνών, αφού εξαντλούν κάθε διοικητική προσφυγή, που επιτρέπεται να ασκήσουν η κάθε δικαστική Αίτηση Αναστολής, ενώ οι αντίστοιχες αποφάσεις, εκδίδονται μετά από δύο ή και τρεις μήνες, κάθε φορά!
Ως Δημοτική Αρχή, γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι πολλές φορές, οι προσφυγές και τα υπόλοιπα ένδικα μέσα, ασκούνται απ’ τους ενδιαφερόμενους, υστερόβουλα, κακόπιστα και στρεψόδικα, με μοναδικό, ορισμένες φορές στόχο, απλώς την μη κατοχύρωση του έργουσε άλλο εργολάβο και με «τίμημα» την πιθανή απένταξη ενός έργου, όπως και ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Μαρκοπούλου, απ’ το κατάλογο, των υπό χρηματοδότηση απ’ το ΕΣΠΑ, έργων!
Ο Δήμος Μαρκοπούλου, έχει παρέμβει πάντοτε έγκαιρα και εμπεριστατωμένα σε όλες τις διοικητικές ή δικαστικές διαμάχες, το δε σύνολο των σελίδων, των έγγραφα κατατεθειμένων και επιστημονικά τεκμηριωμένων απόψεών του, υπό μορφή Υπομνήματος, έχει ήδη φτάσει τις 524 σελίδες!
Που βρίσκεται λοιπόν, η όποια αμέλεια ή αδράνεια του Δήμου Μαρκοπούλου;
Τι θα έπρεπε να κάνει ο Δήμος Μαρκοπούλου, για να επιταχυνθεί η διαδικασία;
Μήπως μπορεί να απαγορεύσει στους εργολάβους να ασκήσουν το δικαίωμα της διοικητικής ή δικαστικής προσφυγής τους; Είναι αυτό δυνατόν, σε μια ευνομούμενη πολιτεία;
Δεν αντιμετωπίζει άλλωστε, το ίδιο ακριβώς πρόβλημα ο κοςΣγουρός, με το τελματωμένο δικαστικά, μεγάλο έργο της Αποχέτευσης Κορωπίου – Παιανίας, αξίας 122 εκατομμυρίων Ευρώ;
Δεν υπάρχει εκεί, μια τεράστια χρονική καθυστέρηση στην προώθηση του εν λόγω έργου, το οποίο είναι διασυνδεδεμένο και με το έργο της Αποχέτευσης του Δήμου Μαρκοπούλου;
Γιατί τότε, ο κος Σγουρός δεν κατηγορεί και δεν μέμφεται και τον εαυτό του, για την μεγάλη καθυστέρηση του συγκεκριμένου έργου, που εμμέσως καθυστερεί και τα έργα Αποχέτευσης του Δήμου Μαρκοπούλου;
Δεν το κάνει (και δικαίως), γιατί γνωρίζει, ότι όπως εγώ, και αυτόςδεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο, παρά μόνο, εκκλήσεις σε Δικαστές ή στα μέλη των Επιτροπών, για γρήγορη έκδοση των αποφάσεων, μετά την εκδίκασή τους!
Ή μήπως ξεχνάει (εύκολα και άδικα), ο κος Σγουρός, ότι ο υπογράφωνΔήμαρχος και η Δημοτική Αρχή του Δήμου Μαρκοπούλου, παραιτήθηκε, μετά από συνεκτίμηση όλων των δεδομένων, αλλά και μετά από δική του έκκληση, από Προσφυγή μας (Αίτηση Ακύρωσης) στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά του έργου του ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας, επειδή θέλουμε και πρέπει τελικά, όλοι οι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής, να αποκτήσουμε Αποχέτευση, τώρα που υπάρχει, η τελευταία ευκαιρία χρηματοδότησής της από το ΕΣΠΑ;
Μήπως ξεχνάει επίσης, ο κος Σγουρός, τα σημαντικά λάθη και τις σοβαρές ολιγωρίες, της εποπτευόμενης και στενά συνεργαζόμενης με αυτόν, Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Αττικής, στην ωρίμανση ή προώθηση εξαιρετικά κρίσιμων έργων Αποχέτευσης, για χρηματοδότησή τους απ’ το ΕΣΠΑ;
Να θυμίσουμε ενδεικτικά επίσης, ότι ενώ το έργο της «Βης Φάσης Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων Πόλεως Μαρκοπούλου» ύψους 5,24 εκατ. Ευρώ, πληρούσε όλες τις τεχνικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις ωρίμανσης για την δημοπράτηση του και ο σχετικός Φάκελλός μας είχε κατατεθεί αρμοδίως, από τις 8 Αυγούστου 2012 στην Ε.Δ.Α Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, πήρε προέγκριση δημοπράτησης, επτά (7)!! μήνες αργότερα, στις 15 Μαρτίου 2013, μευπογραφή του κου Σγουρού και αφού προηγουμένως, είχε υπάρξει δική μου έγγραφη επιστολή διαμαρτυρίας στον ίδιο, στις 27 Φεβρουαρίου 2013, για την απαράδεκτη χρονικά καθυστέρηση δημοπράτησης του προαναφερθέντος έργου!
Αντί λοιπόν ο κος Σγουρός, να κατηγορεί και να κουνάει τελείως άδικα και αδικαιολόγητα το δάκτυλο στον Δήμο Μαρκοπούλου και να τον «επιπλήττει» πολιτικά, χωρίς να έχει απολύτως κανένα σοβαρό επιχείρημα για αυτό, ας δει καλύτερα τις τεράστιες αδυναμίες, της εποπτευόμενης και πολιτικά «προστατευόμενης» από αυτόν, Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Αττικής, που ο τραγικός τρόπος (δυσ)λειτουργίας της, οδήγησε την Περιφέρεια Αττικής, το πρώτο τετράμηνο του 2013, να έχει εξαιρετικά ελάχιστη απορροφητικότητα, των διαθέσιμων χρημάτων του ΕΣΠΑ!
Όσο για τον Βρεφονηπιακό Σταθμό Μαρκοπούλου, τον ενημερώνουμε, ότι σε είκοσι (20) περίπου ημέρες, αναμένεται απόφαση, επί πρόσφατων ενστάσεων, που εκδικάστηκαν στην δευτεροβάθμια Επιτροπή, του άρθρου 152, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.
Εάν (όπως πιστεύουμε) ο Δήμος Μαρκοπούλου δικαιωθεί, θα υπάρξει εντολή για άμεσο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, απ’ την οποία διαδικασία, θα προκύψει συνδυαστικά, η άμεση ανάδειξη εργολάβου και η τάχιστη συμβασιοποίηση του έργου, για την πόλη μας!
Ας έχουμε ελάχιστη υπομονή ακόμα και ας μην ψάχνουμε άδικα εξιλαστήρια θύματα (που είναι οι πολίτες τελικά) για τις απαράδεκτες, γραφειοκρατικές και χρονοβόρες, αλλά νομικά προβλεπόμενες διαδικασίες, προσφυγής των εργολάβων.
Όσο για την ΕΔΑ Αττικής και τον επιεικώς τραγικό (από άποψη μάνατζμεντ) τρόπο, που χειρίζεται τα έργα τεράστιας αξίας της Αποχέτευσης των Μεσογείων, θα επανέλθουμε εάν χρειαστεί αναλυτικά!
Μέχρι τότε (για αυτήν), «Κρείττον Σιγάν»!

Με ιδιαίτερη τιμή,
ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας,
Σωτήρης Ι. Μεθενίτης.