27/09/2011

Συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας για την πιθανή μετεγκατάσταση Τσιγγάνων από τον Ελαιώνα στα Μεσόγεια


Με μαζική συμμετοχή οκτακοσίων (800) και πλέον  κατοίκων του Μαρκοπούλου και  Πόρτο Ράφτη, αλλά και παρουσία πολιτών από όλα τα Μεσόγεια, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας, εναντίον της μετεγκατάστασης κοινότητας Ρομά (Τσιγγάνων), από τον Ελαιώνα στα Μεσόγεια. 

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν οι Βουλευτές Θανάσης Μπούρας, Γιώργος Βλάχος και Νίκος Καντερές, καθώς και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Θανάσης Αυγερινός, Μπάμπης Καραθάνος και Δέσποινα Αφεντούλη, η οποία και εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό. 

Επίσης συμμετείχαν, ο Δήμαρχος Κορωπίου Δημήτρης Κιούσης, ο Δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδας Χρήστος Μάρκου, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Κορωπίου Θοδωρής Γρίβας, οι Αντιδήμαρχοι Σπάτων – Αρτέμιδας Θανάσης Μαργέτης και Πέτρος Πουλάκης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κορωπίου, Γιώργος Σπέλλας. Παραβρέθηκαν επίσης, ο τέως Υφυπουργός Απόστολος Σταύρου,  η Αναπληρώτρια Βουλευτής Ευγενία Αρβανίτη, ο Αναπληρωτής Βουλευτής Κώστας Κατσίκης και οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λουκάς Καμπουρόπουλος  και του ΛΑ.Ο.Σ Σκηπίωνας Αποστολάκης. 

Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Σωτήρης  Μεθενίτης, προχώρησε σε εκτενή ανάλυση, τόσο των γεγονότων που οδήγησαν στην εν λόγω συγκέντρωση, όσο και των λόγων, για τους οποίους η κοινωνία μας αντιτίθεται πλήρως στην οποιαδήποτε μαζική μετεγκατάσταση πληθυσμού στον Δήμο Μαρκοπούλου και στα Μεσόγεια γενικότερα. Με τις τοποθετήσεις του Δημάρχου Μαρκοπούλου, συμφώνησαν και όλοι οι ομιλητές, πιστοποιώντας έτσι, τον απαιτούμενο υπερκομματικό χαρακτήρα συγκέντρωσης.        

Πέρα από το μαζικό χαρακτήρα της εκδήλωσης, θεωρούμε πολύ σημαντική εξέλιξη, τη δέσμευση μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου που βρέθηκαν κοντά μας, για πραγματοποίηση συνάντησης με τον αρμόδιο Υφυπουργό Εσωτερικών Πάρη Κουκουλόπουλο, στην οποία και θα ζητηθεί η έγγραφη δέσμευση της Κυβέρνησης, για τη διαγραφή κάθε σκέψης σχετικής με τα σχέδια μετεγκατάστασης Ρομά στα Μεσόγεια.  Σε αντίστοιχες κινήσεις θα προχωρήσουν και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Θανάσης Αυγερινός και Δέσποινα Αφεντούλη, η οποία και με την ιδιότητα της εκπροσώπου του Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού  δήλωσε, ότι χωρίς την έγκριση της Περιφέρειας Αττικής, κανένα τέτοιο σχέδιο δεν πρόκειται να προχωρήσει!  

Στο τέλος της συγκέντρωσης, εγκρίθηκε ομόφωνα Ψήφισμα, το οποίο είχε συνταχθεί από τη Δημοτική Αρχή και τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων «Ανθρώπινη Πόλη - Λύσεις Ζωής» και «Δύναμη Ελπίδας».
Ο Δήμος Μαρκοπούλου δεσμεύεται προς τους πολίτες, ότι θα αγωνιστεί, με όλες του τις δυνάμεις, για τη ματαίωση των σχεδίων απαξίωσης των Μεσογείων και της μετατροπής αυτού του ευλογημένου τόπου, σε «πίσω αυλή των Αθηνών».  




ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΕΝΑΝΤΊΟΝ ΤΗΣ ΠΙΘΑΝΗΣ  ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΡΟΜΑ (ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ)
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ ΣΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑ!


Συμπολίτες – Συμπολίτισσες, Συμπατριώτες των Μεσογείων!

Με το παρόν Ψήφισμα, ο Δήμος Μαρκοπούλου δηλώνει την  αντίθεσή του στα ύποπτα σχέδια πολιτικών παραγόντων και μεγαλοεργολάβων, για εγκατάσταση μεγάλης κοινότητας  Τσιγγάνων, σε δύο περιοχές εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας, καθώς επίσης και σε περιοχές των Δήμων Κρωπίας, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Σπάτων-Αρτέμιδας και Πικερμίου-Ραφήνας.

Τα σχετικά σχέδια, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών, βασίζονται σε μελέτη της ΤΕΔΚΝΑ του 2010, η οποία χαρακτηρίζεται εντελώς απαράδεκτη, αφού για τον εντοπισμό της καταλληλότερης περιοχής, χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων, το κριτήριο της εγγύτητας σε οικιστικό ιστό, χωρίς καν οι συντάκτες της να ασχολούνται, με το εάν η συγκεκριμένη πόλη διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές, για να είναι σε θέση, να εξυπηρετήσει τη μαζική εγκατάσταση νέου πληθυσμού.

Είναι σε όλους προφανές, ότι πρόκειται για απλή μεταφορά του προβλήματος της φιλοξενίας των τσιγγάνων, από τον Eλαιώνα, που διεκδικείται ως επενδυτικό «φιλέτο», στα Μεσόγεια, που τείνουν να μετατραπούν, στην «πίσω αυλή» των Αθηνών.

Οι λόγοι της άρνησης μας σ’ αυτήν την προοπτική, είναι ξεκάθαροι:

Τα Μεσόγεια δεν διαθέτουν Αποχετευτικό Δίκτυο, δεν έχουν Κεντρικό Νοσοκομείο, δεν έχουν επαρκείς Σχολικές Μονάδες, έχουν  ένα προβληματικό Δίκτυο Ύδρευσης, ενώ έχουν ήδη, δυσανάλογα επιβαρυνθεί, με έργα μεγάλης κλίμακας.  

Δηλώνουμε με έμφαση, ότι δεν μας απασχολεί η φυλετική ιδιαιτερότητα της κοινότητας των Ρομά. 

Η μαζική εγκατάσταση οποιασδήποτε πληθυσμιακής ομάδας, ανεξαρτήτως καταγωγής ή προσδιορισμού, θα επιδεινώσει δραματικά το επίπεδο ζωής, τόσο των γηγενών πληθυσμών, όσο και αυτών, που πρόκειται να φιλοξενηθούν!

Είναι σαφές ότι ακόμα και με την δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων από πλευράς υποδομών, οι Δήμοι μας δεν αντέχουν περαιτέρω επιβάρυνση από την μαζική μετεγκατάσταση πληθυσμών.

Η λύση σ’ αυτό το πρόβλημα, είναι ο εθνικός και όχι ο τοπικός σχεδιασμός. Μόνο ο εθνικός σχεδιασμός μπορεί να δώσει αποτελεσματικές και προετοιμασμένες λύσεις, σε μαζικές μετεγκαταστάσεις πληθυσμών.

Σήμερα, όλοι μας, λέμε ΟΧΙ στα νέα σχέδια πλήρους μετατροπής των Μεσογείων σε «πίσω αυλή των Αθηνών» (ΧΥΤΑ – Αεροδρόμιο – Λατομεία – εγκαταλελειμμένα Ολυμπιακά Έργα), όπως και στην  πιθανή εσπευσμένη μεταφορά κοινότητας τσιγγάνων, σε ήδη κορεσμένες πληθυσμιακά περιοχές! 

Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση, ότι όλοι οι Δήμοι των Μεσογείων και οι κάτοικοί τους, θα αγωνιστούμε σκληρά, από κοινού και μέχρι τέλους, για να αναβαθμιστεί και όχι να υποβαθμιστεί περαιτέρω η ποιότητα της ζωής μας!