Η Βία ήταν κατά την ελληνική Μυθολογία θεότητα, προσωποποίηση της βίας. Η Βία, ο Κράτος, ο Ζήλος και η Νίκη αναφέρονται από τον Ησίοδο στη «Θεογονία» ως αδέρφια. Η Βία και τα αδέρφια της ήταν μόνιμοι συνοδοί του Δία.
Η βία κατά των γυναικών είναι ένα φαινόμενο που εντοπίζεται τόσο στον αρχαίο όσο και στον σύγχρονο κόσμο.
«Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών».
Η βία αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν διαχρονικά οι άνθρωποι.
«Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Όσο συνεχίζεται, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη.»
Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή.
Η βία κατά των γυναικών είναι σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες 16-44 ετών. Πρόκειται για φαινόμενο δυστυχώς διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, το βαθμό πολιτικής σταθερότητας, το πολιτισμό ή τη θρησκεία.
Ο όρος βία περιλαμβάνει :
- Tη βία μέσα στην οικογένεια (ενδοοικογενειακή βία),
- Τη βία γενικά μέσα στην κοινωνία (σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, βιασμός, σωματεμπορία/trafficking)
Γνωρίζετε ότι:
- H πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον ερωτικό σύντροφο. Μια στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα ξυλοκοπηθεί, θα βιασθεί ή με κάποιο άλλο τρόπο θα κακοποιηθεί από τον σύντροφο της.
- Οι μισές από τις γυναίκες θύματα ανθρωποκτονίας έχουν δολοφονηθεί από (νυν ή πρώην) σύζυγο ή σύντροφο.
- Μια στις πέντε γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.
- Οι γυναίκες 15-44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία παρά από καρκίνο, τροχαία ατυχήματα, πόλεμο ή ελονοσία .
- 130 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.
- 2 εκατομμύρια κορίτσια ανά έτος κινδυνεύουν να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.
- Το 40%-50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
- Το 55%-95% των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα.
Η 25η Νοεμβρίου ανακηρύχθηκε ως Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών από την Γενική Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. με απόφαση που ελήφθη στις 17 Δεκεμβρίου του 1999. Ήδη όμως από το 1981 είχε καθιερωθεί από γυναικείες οργανώσεις σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας τριών πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία των αδελφών Μιραμπάλ, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όρισε ως γυναικοκτονία την ανθρωποκτονία γυναικών από πρόθεση με κριτήριο το φύλο.
Τηλεφωνική γραμμή SOS 15900
Της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων.
Γυναίκες- θύματα μπορούν να απευθυνθούν στη γραμμή SOS 15900 είναι υπηρεσία εθνικής εμβέλειας η οποία δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες – θύματα βίας ή και σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα με ένα φορέα αντιμετώπισης της έμφυλης βίας.
Τη συγκεκριμένη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι αλλά και κοινωνιολόγοι οι οποίοι παρέχουν άμεση βοήθεια σε περιστατικά βίας σε 24ώρη βάση, 365 ημέρες το χρόνο. Οι γυναίκες – θύματα μπορούν να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά στέλνοντας email στο sos15900@isotita.gr
Panic Button κατά της ενδοοικογενειακής βίας, σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για ψηφιακή εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα (smartphones) με την οποία ειδοποιείται άμεσα η Ελληνική Αστυνομία. Συγκεκριμένα, το θύμα πατώντας την αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη του κινητού του, ενεργοποιεί την εφαρμογή και αυτόματα αποστέλλεται γραπτό sms στο επιχειρησιακό Κέντρο της Άμεσης Δράσης.
- ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΕΔΩ. ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΕΣ.
- ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ. ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ.
- ΣΠΑΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ.
- ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ.
- Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ