«Τις τελευταίες δεκαετίες σημειώνεται εγκατάλειψη της αμπελοκαλλιέργειας, τόσο στην περιοχή των Μεσογείων όσο και στα Μέγαρα.
Σε μελέτη της παράταξης μας προ 20ετίας είχαμε διαπιστώσει ότι ο δήμος Μαρκοπούλου ήταν ο 1ος μεταξύ των 13 δήμων των Μεσογείων, ως προς τις ποικίλες καλλιεργούμενες εκτάσεις και ο 4ος ως προς τις αρδεύσιμες εκτάσεις. Ήταν ο 1ος στους Αμπελώνες, ο 2ος σε δενδρώδεις καλλιέργειες και κηπευτικά. Ο 1ος στα σύκα, φυστίκια, πεπόνια, πατάτες, καρπούζια, σταφύλια και κρασί. Με σημαντική παραγωγή ελιάς και λαδιού, ζωοτροφών και λαχανικών εν γένει.
Σήμερα, με βάση τα στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί- η έκταση του Αττικού αμπελώνα μόλις που ξεπερνά τις 60 χιλιάδες ενώ το 2001 προσέγγιζε τις 120 περίπου χιλιάδες στρέμματα αμπελιών.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης οφείλεται στις πολύ χαμηλές τιμές των οινοποιήσιμων σταφυλιών (30 λεπτά το κιλό εδώ και χρόνια), στο συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, στις αθρόες εισαγωγές κρασιού και μούστου από τρίτες χώρες, ελέω ΚΑΠ- και στη χρήση επιτραπέζιων σταφυλιών στην οινοποίηση.
Ταυτόχρονα, μια σειρά μέτρων των τελευταίων χρόνων, από όλες τις κυβερνήσεις, περιόρισαν τη λαϊκή κατανάλωση του κρασιού. Τέτοια ήταν η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί και 24% ΦΠΑ, οι περιορισμοί στην εστίαση, η καθήλωση του λαϊκού εισοδήματος που έπληξαν σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό τον ποιοτικό αλλά χαμηλής παραγωγικότητας αττικό αμπελώνα, ενώ οι αμπελοκαλλιεργητές της Αττικής δεν έχουν λάβει καμία ενίσχυση για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τα μέτρα κατά της πανδημίας.
Απαιτούμε :
- Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των αμπελοκαλλιεργητών της Αττικής,
- Να ενταχθεί ο αττικός αμπελώνας σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού, με επαρκή χρηματοδότηση,
- Να βελτιωθεί η άρδευση των αγροτικών περιοχών του κάμπου των Μεσογείων,
- Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στο κρασί».
Λαϊκή Συσπείρωση Μαρκοπούλου Μεσογαίας |