02/11/2022

Με πλήρη επισημότητα, λαμπρότητα και μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στον Δήμο Μαρκοπούλου

Με πλήρη επισημότητα, λαμπρότητα και μαζική συμμετοχή, πραγματοποιήθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Μαρκοπούλου την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022, τιμώντας την ηρωική παρακαταθήκη του παρελθόντος, αλλά αναδεικνύοντας παράλληλα και το ελπιδοφόρο παρόν και μέλλον: τη νέα γενιά που διακρίθηκε, είτε με την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, είτε στο βάθρο μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.

Παρουσία της Δημοτικής Αρχής, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την πρωινή επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των Πεσόντων, που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Ιωάννου Μαρκοπούλου, εκπροσώπων φορέων και δεκάδων πιστών.

Στο Ηρώο της πόλης, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός λόγος από μαθητές της Γ΄ τάξης του 1ου Λυκείου Μαρκοπούλου και ακολούθησε η τελετή κατάθεσης στεφάνων από τον Δήμαρχο Μαρκοπούλου Μεσογαίας Κωνσταντίνο Δ. Αλλαγιάννη, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Αττικής Ευάγγελο Αλμπάνη, εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, των Σχολικών Μονάδων, Νομικών προσώπων του Δήμου, λαογραφικών, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών, αθλητικών, γονεϊκών Συλλόγων της πόλης.

Στη συνέχεια στο κέντρο της πόλης, μπροστά από το βάθρο των επισήμων, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση μαθητών και μελών πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων Συλλόγων και φορέων του Δήμου, που καταχειροκροτήθηκε από πλήθος κόσμου.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την ειδική τελετή στο κατάμεστο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις», όπου τιμήθηκαν οι μαθήτριες και μαθητές που εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως και οι αθλήτριες και αθλητές, που κατάκτησαν - ατομικά ή ομαδικά - χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο σε πανελλήνιο, βαλκανικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο, πραγματοποιώντας το δικό τους σύγχρονο «έπος».

Στον εναρκτήριο λόγο του, ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου, ανάδειξε την «υπέρβαση» ως κοινό παρανομαστή της μακραίωνης ιστορίας μας. «Το ανάστημα που είμαστε έτοιμοι να ορθώσουμε για τα ιδανικά μας, μην υπολογίζοντας δυσκολία, εχθρό ή κόστος […] είτε στο ηρωικό έπος του ΄40 και την ανυποταξία μας στους προελαύνοντες και παντοδύναμους κατακτητές, είτε στη φετινή επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή της Σμύρνης το 1922, που άλλαξε την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας».

Για να καταλήξει στους νέους μας, που «παρά το δυσοίωνο πλαίσιο, μαθητές και αθλητές του Δήμου μας, κατάφεραν να διαπρέψουν και για αυτό η φετινή βράβευση, αποκτά ιδιαίτερη αξία. Δεν συμβιβάστηκαν στην ευκολία, χρησιμοποιώντας τη «δύσκολη εποχή» ως δικαιολογία, αλλά μας θυμίζουν το αδιαπραγμάτευτο «ανάστημα» της νιότης, που απαιτεί, κοπιάζει, διεκδικεί και πετυχαίνει, χωρίς να περιμένει παθητικά «όπως τα φέρει η ζωή». Σήμερα, όχι μόνο τους το αναγνωρίζουμε, αλλά μαθαίνουμε από το παράδειγμα τους»!

Στον χαιρετισμό της, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Μένη Βαμποράκη, αναφέρθηκε και εκείνη στα νέα παιδιά που τιμά η εκδήλωση και «που αποδεικνύουν με τις πράξεις τους, πως η προσπάθεια και η σωστή δουλειά αποδίδουν καρπούς. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει, πως όσοι δεν είδαν σήμερα τους καρπούς της προσπάθειάς τους να ανθίζουν, ό,τι αυτό δεν θα συμβεί αύριο». Στο κλείσιμο του λόγου της, αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του δασκάλου Σπύρου Γέγου, αφού στο Δήμο Μαρκοπούλου «κάθε τέτοια ημέρα, είθισται να τιμούμε προσωπικότητες του τόπου μας, που έχουν συμβάλει με τον τρόπο τους, στον Πολιτισμό, στις Τέχνες και στα Γράμματα και που η προσωπικότητά τους, αποτελεί φάρο και παράδειγμα, για την πορεία κάθε νέας και νέου μας. Μία τέτοια προσωπικότητα, είναι αυτή του Σπύρου Γέγου».

Μια από τις πλέον συγκινητικές στιγμές της εκδήλωσης ήταν αδιαμφισβήτητα η απονομή τιμητικής πλακέτας από τον Δήμαρχο Μαρκοπούλου στον κ. Γέγο, για την προσφορά του στο χώρο της εκπαίδευσης και το κοινωνικό του έργο συνολικά, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από όλο το κατάμεστο Κινηματοθέατρο.

Ο Σπύρος Γέγος γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1939 στην Αθήνα. Οι γονείς του ήταν ο Δαμιανός και η Αικατερίνη Γέγου. Στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν και έχοντας τον πατέρα του ανάπηρο από κρυοπαγήματα στο μέτωπο της Αλβανίας, κατάφερε να φοιτήσει στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μαρκοπούλου και αργότερα στο ιδιωτικό γυμνάσιο Μαρκοπούλου «Παπαδημητρίου». Το 1958 μπαίνει στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών, αλλά και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το οποίο όμως δεν κατάφερε να τελειώσει λόγω οικονομικών δυσκολιών. Μετά από 27 μήνες θητείας στην Ελληνική Αεροπορία, διορίστηκε σε διάφορα χωριά της Βοιωτίας, όπου τον συνόδευαν η γυναίκα του και το πρώτο του παιδί. Αργότερα, διορίζεται στον Κουβαρά για 4 χρόνια και ύστερα στο σχολείο που αποφοίτησε ο ίδιος: στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μαρκοπούλου. Τη δεκαετία του ΄80 έκανε μετεκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνταξιοδοτήθηκε μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας ως διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μαρκοπούλου.

Οι 6 πρώτοι σε βαθμολογία επιτυχόντες μαθητές, που εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έλαβαν τιμητικό έπαινο από τον Δήμαρχο και την Αντιδήμαρχο και χρηματικό βραβείο 1.000 ευρώ έκαστος - οι 3 πρώτοι - και 500 ευρώ οι 3 επόμενοι, που παρέλαβαν από την Ειδικό Ποιότητας Αέρα, Κλιματικής Αλλαγής και Κοινωνικής Δέσμευσης Ευδοκία Αναματερού, στο πλαίσιο της τακτικής υποστήριξης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Α.Ε. (ΔΑΑ) στην εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη βράβευση των 18 διακριθέντων αθλητριών και αθλητών, που είχαν να επιδείξουν 3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βόλεϊ Νεανίδων (Κ20) και 1η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, στα αγωνίσματα Ju Jitsu DUO SHOW και 3η θέση στο αγώνισμα FIGHTING, από τον Αθλητικό Όμιλο Μαρκοπούλου, 3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κick Boxing, από τον Γυμναστικό Σύλλογο Τae Kwon Do «Δύναμη Μαρκοπούλου» και ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των υπολοίπων 75 περίπου επιτυχόντων μαθητών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.