01/11/2012

ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Κ.Ε.Λ. ΚΟΡΩΠΙΟΥ – ΠΑΙΑΝΙΑΣ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ, ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Με εντυπωσιακή πλειοψηφία, εγκρίθηκε χθες, Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαρκοπούλου, η άρση της προσφυγής στο ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας), κατά της δημιουργίας του Κ.Ε.Λ. (Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων) Κορωπιού - Παιανίας.

Με τη σύμφωνη γνώμη, τριών εκ των τεσσάρων δημοτικών παρατάξεων (εκτός της Ανθρώπινης Πόλης – Λύσεις Ζωής), όπως επίσης και των δύο ανεξάρτητων Δημοτικών Συμβούλων, κ. κ. Σπύρου Γέγου και Γιάννη Πολίτη, αποφασίστηκε να μην επιμείνει ο Δήμος Μαρκοπούλου στην προσφυγή του, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη συνολική διευθέτηση του προβλήματος της Αποχέτευσης για τα Μεσόγεια, που θα λύσει ειδικότερα τα χέρια των Δήμων Κρωπίας – Παιανίας –Σαρωνικού και Μαρκοπούλου.

Η ομολογουμένως δύσκολη και κρίσιμη αυτή απόφαση, εξυπηρετεί το συνολικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής, με την οποία ο Δήμος Μαρκοπούλου, επιθυμεί και θα επιδιώξει να έχει την βέλτιστη δυνατή συνεργασία και συνεννόηση, ούτως ώστε να μη χαθεί καθόλου πολύτιμος χρόνος και να έχουμε τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε σε 2-3 χρόνια, το πολυπόθητο έργο της Αποχέτευσης! Ένα απαραίτητο έργο υποδομής και ένδειξης πολιτισμού, η μη πραγματοποίηση του οποίου, θα επιφέρει τεράστια και δυσβάσταχτα πρόστιμα για τον Δήμο μας. Τονίζουμε, ότι η ένταξη του έργου στο Ε.Σ.Π.Α., με ορίζοντα τελικής χρηματοδότησης το 2015, αποτελεί την τελευταία μας ευκαιρία, καθώς οι κρατικοί πόροι είναι πλέον ανύπαρκτοι!

Ο Δήμος Μαρκοπούλου, μετά από μία σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, εκτιμά πως πολύ σύντομα, θα ακολουθήσει η βέλτιστη δυνατή λύση, για τα υπολειπόμενα έργα του Δήμου Μαρκοπούλου, που αφορούν στο αποχετευτικό δίκτυο.

Υπενθυμίζουμε πως, σε αυτό το στάδιο, έχει χρηματοδοτηθεί με τρία (3) εκατομμύρια Ευρώ και λαμβάνει χώρα η αναβάθμιση σε τριτογενή επεξεργασία λυμάτων των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου Μαρκοπούλου, στην περιοχή της Μερέντας και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί από τον ανάδοχο, σε έξι (6) περίπου μήνες. Επίσης, έχει εγκριθεί η μελέτη επέκτασης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων, από 40.000 σε 80.000 κατοίκους, η οποία βρίσκεται σε φάση έγκρισης της δημοπράτησης, από τον Αύγουστο του 2012. Αναμένουμε ακόμη, τη χρηματοδότηση του Δικτύου Αποχέτευσης ακαθάρτων στο παραλιακό μέτωπο του Πόρτο Ράφτη.

Αξίζει να διευκρινίσουμε ότι, το Αποχετευτικό Δίκτυο που προβλέπεται στο Πόρτο Ράφτη, δεν αφορά μόνο στα δύο πρώτα οικοδομικά τετράγωνα, αλλά έχει πυκνωθεί, σύμφωνα με τις νέες υποδείξεις της Διαχειριστικής Αρχής. Μελέτες έχουν υποβληθεί ακόμη, για τα τέσσερα (4) κεντρικά αντλιοστάσια και τα τέσσερα (4) τοπικά στο παραλιακό μέτωπο, καθώς επίσης, και για την αναβάθμιση της εγκατάστασης σε τριτοβάθμια επεξεργασία για 40.000 κατοίκους, και για μικρότερα υποέργα, που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία και εξέλιξη των ανωτέρω έργων.

Αναμένουμε λοιπόν, την επιπλέον εκταμίευση τουλάχιστον είκοσι εκατομμυρίων (20.000.000) Ευρώ, για την εγκατάσταση Αποχετευτικού Δικτύου στο Πόρτο Ράφτη! Είμαστε βέβαιοι, πως δρώντας όλοι μαζί, με όπλο τη συνεργασία και γνώμονα την επίτευξη του συνολικού έργου, θα κατορθώσουμε αυτό, που η κωλυσιεργία και ίσως η αδιαφορία, των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών, δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας.

Τέλος, λυπούμεθα ιδιαίτερα, για το γεγονός ότι, την αναγκαιότητα της στρατηγικής της άρσης της προσφυγής του Δήμου Μαρκοπούλου, στο όνομα ολοκλήρωσης του συνολικού έργου της Αποχέτευσης, δεν μπόρεσε να κατανοήσει μόνον η δημοτική παράταξη «Ανθρώπινη Πόλη – Λύσεις Ζωής», αδιαφορώντας στην πράξη για το μέλλον της Αποχέτευσης, και ως επακόλουθο, για το Περιβάλλον στον Δήμο Μαρκοπούλου. Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, δεν δίνουν χώρο σε πολιτικά παιχνίδια. Όλοι μαζί πρέπει να συστρατευτούμε, καταβάλλοντας όλες μας τις δυνάμεις, για την πραγματοποίηση του έργου της Αποχέτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον είναι αυτό που θα κρίνει και θα δικαιώσει αυτούς που σκέφτηκαν και έπραξαν ορθά. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο υποδομής του Δήμου Μαρκοπούλου, η υλοποίηση του οποίου, θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους του, για τα επόμενα πενήντα (50) χρόνια! Ας μην αναλωθούμε στην απόδοση ευθυνών – που αδιαμφισβήτητα υπάρχουν – στις προηγούμενες Διοικήσεις και ας δράσουμε όλοι με υπευθυνότητα, γνωρίζοντας ότι τώρα διακυβεύεται το μέλλον του τόπου μας, το μέλλον των παιδιών μας!

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου,
Σωτήρης Ι. Μεθενίτης.