09/11/2012

Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ. ΤΩΡΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙΣ ΕΣΧΑΤΩΝ!

Αγαπητοί Συνάδελφοι!

Μετά την ψήφιση των νέων μέτρων που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο  Πρόγραμμα 2013-2016, οι ρυθμίσεις που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κρίνονται τουλάχιστον ως απαράδεκτες, αντισυνταγματικές και προσβλητικές! Πρόκειται για την τελευταία, χαριστική βολή κατά του εξιλαστήριου θύματος, που ονομάζεται Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία ήδη για πολύ καιρό επωμίζεται τις ευθύνες του κράτους,  τα βάρη των ατελείωτων περικοπών, σε συνδυασμό με την συνεχόμενη αύξηση των αρμοδιοτήτων της. 

Τώρα, για λόγους οικονομίας, που δεν ξεπερνούν στις τελευταίες ρυθμίσεις, τα πέντε εκατομμύρια (5.000.000) Ευρώ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αναγκασμένη να υποστεί τεράστιες περικοπές σε ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο στελεχώνει κρίσιμους και κομβικούς τομείς. Αυτή τη στιγμή, η Κεντρική Διοίκηση αποφασίζει να σπρώξει άκριτα, έναν αξιόλογο και απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία των Δήμων, αριθμό εργαζομένων, προς την  αναγκαστική έξοδο από την εργασία τους. 

Μέχρι σήμερα, τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπιζε τόσο ο Δήμος Μαρκοπούλου, εξαιτίας της επεκτεινόμενης υποστελέχωσής του, όσο και οι άλλοι Δήμοι της περιοχής μας, υπερσκελίζονταν χάρη στην υπερπροσπάθεια και το φιλότιμο που έδειχνε και δείχνει μία μεγάλη μερίδα εργαζομένων και υπαλλήλων του. Το σενάριο πολλών νέων απολύσεων, μόνο σε εφιάλτη θα μπορούσαμε πλέον να το συναντήσουμε.

Η σημερινή κατάσταση, είναι απόρροια των αναποτελεσματικών και καταστροφικών σχεδιασμών του πρώην Υπουργού κ. Γιάννη Ραγκούση, που παρά τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των Δημάρχων, εφάρμοσε τον «Καλλικράτη», μεταβιβάζοντας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ολοένα και αυξανόμενες αρμοδιότητες, δίχως την απαραίτητη και ανάλογη ενίσχυσή της σε πόρους και προσωπικό! 

Λογικό είναι λοιπόν, «να λυγίσει» κάποια στιγμή η Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τα δυσβάσταχτα βάρη που έχει επωμιστεί, χωρίς κανένα σοβαρό υποστηρικτικό μηχανισμό.

Έκθετος όμως, απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, βρίσκεται πλέον και ο Υπουργός κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του, τόσο στο Συνέδριο της Αυτοδιοίκησης, όσο και στις συναντήσεις του με την Κ.Ε.Δ.Ε., όχι μόνο δεν προχώρησε σε βελτιωτικές ρυθμίσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά κινήθηκε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, αποδεχόμενος τις ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2013-2016.

Αποδεικνύεται δυστυχώς και αυτός, όπως και ο αποτυχημένος κ. Ραγκούσης, πολιτικά ασυνεπής και αφερέγγυος, ως  προς τις επανειλημμένες υποσχέσεις του!

Τέλος, είναι βέβαια καιρός, να σταματήσει η Κ.Ε.Δ.Ε. να εκδίδει απλώς ψηφίσματα, να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να κάνει συγκεντρώσεις χωρίς αντίκρυσμα και να προβεί σε σοβαρές, αποφασιστικές αντιδράσεις, αναλαμβάνοντας σοβαρές πρωτοβουλίες μάχης, ώστε να μην μένει απλός θεατής της πολιτικής εξαθλίωσης και εξολόθρευσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Για τους λόγους αυτού εκτιμούμε, ότι είναι απαραίτητη η λήψη άμεσων, συλλογικών και δυναμικών πρωτοβουλιών, για τη διεκδίκηση του αυτονόητου, δηλαδή της ομαλής λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης. Απαραίτητη είναι φυσικά, η ήδη εξαγγελθείσα  διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε., καθώς επίσης και μία συγκέντρωση των Δήμων της Ανατολικής Αττικής, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ούτως ώστε όλοι μαζί, να αγωνιστούμε για στοιχειωδώς εφικτές λύσεις στα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αντιμετωπίζει πλέον το φάσμα της διάλυσης.

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση έχει κάνει πλέον την συνειδητή επιλογή, να μετατρέψει την Αυτοδιοίκηση σε σάκο του μποξ, για την εκτόνωση της οργής των πολιτών, μεταφέροντας σ’ αυτήν δικές της αρμοδιότητες, χωρίς πόρους και προσωπικό! Την ανικανότητα της Κυβέρνησης, δεν πρέπει όμως να την πληρώσουν οι δημότες μας, ούτε εμείς να παρακολουθήσουμε την καταβαράθρωση των Δήμων μας, χωρίς σοβαρές αντιδράσεις, λειτουργώντας ως «χρήσιμοι ηλίθιοι» στους σχεδιασμούς ανίκανων κυβερνητικών παραγόντων.

Ο Δήμος Μαρκοπούλου, προσκαλεί και παρακαλεί όλους τους συναδέλφους Δημάρχους της Ανατολικής Αττικής, το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης, 14 Νοεμβρίου 2012, και ώρα 8 μ.μ. να προσέλθουν στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δήμου Μαρκοπούλου, προκειμένου να συζητήσουμε όλα τα θέματα  που μας απασχολούν και να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις!

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας,
Σωτήρης Ι. Μεθενίτης.