Ο Δήμος Μαρκοπούλου σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου «Ο ρόλος της μυθοποιημένης ανάγνωσης και του μυθοποιημένου αναγνώστη στο έργο του Gabriel García Márquez» της συμπολίτισσας μας Ελένη Πίνη, που διοργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαρκοπούλου το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 και ώρα 20.00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «Ιατρού Μαρίας Γιάννη - Πίντζου», στον 2ο όροφο του Δημαρχείου Μαρκοπούλου, (Δ. Σωτηρίου 1, κεντρική πλατεία Μαρκοπούλου).
Όπως αναφέρουν οι εκδόσεις «ΦΙΛΙΑ» για το βιβλίο, το να είσαι καθολικός αναγνώστης των έργων του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, είναι από μόνο του μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Σημαίνει, ότι αναλαμβάνεις την ευθύνη να βουτήξεις μέσα στο λογοτεχνικό σύμπαν του Μάρκες και αυτό δεν είναι απλά δύσκολο, είναι ακαταμάχητα γοητευτικό, σε τέτοιο βαθμό, που ενδέχεται να μην θες να επιστρέψεις.
Η συγκεκριμένη μελέτη αφιερώνεται αποκλειστικά στον κόσμο της ανάγνωσης - μέσα και έξω από το κείμενο - επιχειρώντας να ξεναγήσει ακόμα και τον μη επαΐοντα αναγνώστη, στην πολυπρισματικότητα της μυθοποιημένης ανάγνωσης, της κρυμμένης - αν θέλετε - ανάγνωσης μέσα στο ίδιο αρχικό κείμενο.
Με έναν λόγο επιστημονικό και καθόλου εξεζητημένο, με μια φαντασία ευρηματική και απόλυτα συμβατή με τον λόγο του Μάρκες, η συγγραφέας φωτίζει όλα τα πρόσωπα των μυθοποιημένων αναγνωστών, τα ερμηνεύει με κριτήριο τη λειτουργία τους μέσα στο έργο και τα κατηγοριοποιεί ανάλογα με τα μέσα και τις ικανότητες τους, σε σχέση πάντα με την ικανότητα της ανάγνωσης.
Φανταστείτε έναν εξωτερικό αναγνώστη, ο οποίος διαβάζει και βρίσκει μέσα στις σελίδες του Μάρκες και άλλους… και άλλους πολλούς εσωτερικούς αναγνώστες, αναγνώστες δυνατούς, αναλφάβητους, αναγνώστες επιστολών, λογοτεχνίας, λατινικών, τράπουλας, μέλλοντος και φυσικά αναγνώστες του κορμιού, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Με αυτόν τον τρόπο, το παιχνίδι των διαδοχικών κρυμμένων ή ανύπαρκτων αναγνώσεων, γίνεται κεντρική αρτηρία ερμηνείας του έργου του Μάρκες και - το βασικότερο - μας θυμίζει, ότι πριν από τη γραφή / συγγραφή, υπάρχει κυρίως η ανάγνωση και ότι ο Μάρκες, πριν γίνει ο μεγάλος συγγραφέας Γκάμπο, ήταν πρωτίστως αναγνώστης της ζωής.
Η Ελένη Πίνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Είναι φιλόλογος, καθηγήτρια ξένων γλωσσών και επιμελήτρια βιβλίων. Ως επιμελήτρια, είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με ελληνικά λογοτεχνικά έργα, αλλά και με σημαντικά έργα της ρουμάνικης λογοτεχνίας. Τα τελευταία χρόνια, ασχολείται επίσης με την εκμάθηση της νέας ελληνικής γλώσσας σε ξενόγλωσσους ενήλικες μαθητές - κυρίως αραβόφωνους. Ως υπερπολύγλωσση - γνωρίζει συνολικά 12 ξένες γλώσσες - τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη συγκριτική μελέτη γραμματικών φαινομένων και συντακτικών δομών, μεταξύ της νεοελληνικής γλώσσας και ξένων γλωσσών.
Το παρόν βιβλίο αποτελεί το πρώτο της δημοσιευμένο έργο, ενώ ακολουθεί το δεύτερο, με αντικείμενο τη διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας σε αραβόφωνους σπουδαστές και η τελευταία έκδοση της για παιδιά, με τίτλο «Η Κοκκινοροκίτσα».
Την εκδήλωση συντονίζει ο υπεύθυνος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μαρκοπούλου Δημήτρης Αρβανιτάκης, την παρουσίαση και την ανάγνωση η Μάχη Δημοπούλου και η Αιμιλία Αλλαγιάννη αντίστοιχα, από την «Ομάδα Βιβλίου Πόρτο Ράφτη».