22/12/2022

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δήμου Μαρκοπούλου: Η θέση μας για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό 2023 του Δήμου Μαρκοπούλου


ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δήμου Μαρκοπούλου

 

Στις συνεδριάσεις του δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 19 Δεκεμβρίου 2022 για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2023 η παράταξη δια του δημοτικού της συμβούλου Ανδρέα Συλλελόγλου:

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΜΕ για τις προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού για το νέο έτος που ψηφίστηκε το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, εν μέσω θυελλωδών αντιδράσεων των εργαζομένων με συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, που συνδέεται άμεσα κι ευθέως με τα χαρακτηριστικά και του δικού μας Προϋπολογισμού.

 

Χαρακτηριστικά αναφέραμε ότι τα φορολογικά έσοδα των 57 δισ.ευρώ αφαιρούνται σε ποσοστό 95% από τις τσέπες του λαού με την άμεση κι έμμεση φορολογία, ενώ το κράτος συνεχίζει να παρακρατά και να μην αποδίδει στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση τα ποσά που βάσει νόμου αναλογούν.

 

Στο δήμο Μαρκοπούλου αυτό συνεπάγεται υστέρηση εσόδων 6,7 εκ.ευρώ/έτος και αθροιστικά άνω των 70 εκ.ευρώ από το 2010.

Ο τρέχων Προϋπολογισμός λοιπόν ακολουθεί την πεπατημένη, και στηρίζεται κυρίως στα έσοδα από τη δημοτική φορολογία.

Το 45% των προβλεπόμενων εσόδων είναι για μια ακόμα φορά αμφίβολης είσπραξης (παρελθόντα και βεβαιωθέντα).

Το 44% αφορά τα Τακτικά κι Έκτακτα έσοδα που μαζί με την τοπική φορολογία συνυπολογίζεται η κρατική επιχορήγηση.

Το υπόλοιπο 11% αφορά ταμειακό υπόλοιπο, εισπράξεις υπέρ Δημοσίου κι επιστροφές χρημάτων.

ΔΙΑΦΩΝΗΣΑΜΕ με τα τόσα «ανταποδοτικά» τέλη που λεηλατούν το λαό.

ΕΞΗΓΗΣΑΜΕ ότι ο δήμος επιβαρύνεται με μερική ή ολική χρηματοδότηση περίπου 200 αρμοδιοτήτων που έχουν μεταφερθεί από την κεντρική στην τοπική διοίκηση. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη μιζέρια τόσο  στους μισθούς πολλών εργαζομένων -με μερική ή πλήρη απασχόληση (πχ οι σχολικές καθαρίστριες με τα προγράμματα ΟΑΕΔ), όσο και στις παρεχόμενες υπηρεσίες στους δημότες.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ την άμεση μείωση κατά 30-50% των δημοτικών τελών με την αντίστοιχη αύξηση κατά 50% στις μεγάλες επιχειρήσεις (βάσει τζίρου) – σε ξεχωριστό κωδικό.

Δηλαδή στα Τέλη καθαριότητας – φωτισμού από 1,99/τ.μ. στην Οικιακή χρήση να διαμορφωθεί τελικά στο 1 ευρώ/τ.μ., ενώ στις μεγάλες Επιχειρήσεις από 4ευρώ/τ.μ. να ανέλθει στα 6ευρώ/τ.μ, –διαχωρίζοντας τις μικρές επιχειρήσεις από τις μεγάλες !

ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ τη σταδιακή κατάργηση τροφείων, ιδίως για οικογένειες με εισόδημα έως 25.000/έτος - σε πρώτη φάση και καθολικά στη συνέχεια, καθώς δεν αναγνωρίζουμε ανταποδοτικό χαρακτήρα στα αναγκαία κοινωνικά προγράμματα.

Επίσης, να ενισχυθούν αποφασιστικά οι σχολικές επιτροπές με τα αναγκαία κονδύλια για τις ανάγκες των σχολείων.

Να επιχορηγηθούν ικανοποιητικά και αξιοκρατικά οι αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΑΜΕ ότι είναι απαράδεκτη η ανάθεση σε ΜΚΟ ρόλου πάτρωνα για τις  κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου. Με την αδιαφανή διαχείριση κρατικών κονδυλίων και την απασχόληση εργαζομένων χωρίς πλήρη δικαιώματα και μοναδικό σκεπτικό ότι ο δήμος «δεν έχει κόστος» διαιωνίζεται η ένδεια στη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών σε τόσο δύσκολες –πλέον για όλους, συνθήκες !   

Ο Οικονομικός Προϋπολογισμός 2023 του δήμου -συνολικά 47,4 εκ ευρώ (το 2022 στα 43,7, ενώ το 2021 στα 102 εκ. ευρώ), μεταφέρει στις καλένδες τις αναγκαίες υποδομές. 

ΖΗΤΗΣΑΜΕ για τις ανάγκες των δημοτικών Υπηρεσιών να προσληφθούν μόνιμοι υπάλληλοι κόντρα στους αντιλαϊκούς νόμους που το απαγορεύουν.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΜΕ ότι για μια ακόμη φορά το προτεινόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν ικανοποιεί τις ανάγκες της πόλης και των ανθρώπων της.

Λείπει κοστολογημένο πρόγραμμα παρεμβάσεων στα σχολεία, ενώ οι ανάγκες πιέζουν με αποτέλεσμα την αναγκαστική αύξηση των μαθητών ανά αίθουσα σε αρκετές περιπτώσεις. Συγκεκριμένα λεπτομερής αναφορά για όλες τις σχολικές μονάδες για την ηλεκτρολογική τους ασφάλεια, την αντιπυρική και αντισεισμική προστασία κλπ.

Ακόμα περιμένουμε το δημοτικό Κολυμβητήριο, που κάποτε είχε εξαγγελθεί, ενώ το πνευματικό Κέντρο περιμένει ακόμα την αναγκαία και σωτήρια ανακαίνιση του.

Η αποχέτευση –ειδικά στο Πόρτο Ράφτη, χωλαίνει και με αυτούς τους ρυθμούς ουσιαστικά έχει καταλήξει στις καλένδες.

Πρέπει άμεσα ο δήμος να προχωρήσει στις απαιτούμενες τυπικές ενέργειες, ώστε ή να ολοκληρωθεί το υποέργο της εργολαβίας Ψυχαράκη ή να κηρυχθεί έκπτωτος. Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για να αναλάβει την αποχέτευση η ΕΥΔΑΠ, θέση που φαίνεται να καλύπτει όλο το φάσμα πλέον του δημοτικού Συμβουλίου.

Η κεντρική Διοίκηση πρέπει να εξασφαλίσει στην Τοπική (και περιφεριακή) Διοίκηση την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια σε τιμές κόστους –απαλλαγμένες από το ΦΠΑ. Να μη συνάψει άλλη σύμβαση με ενεργειακές κοινότητες ο Δήμος, βάζοντας φραγμό στο χρηματιστηριακό παζάρι της Ενέργειας, που θέτει σε κίνδυνο τη χώρα μας και το λαό.

Για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2023 έχει προϋπολογισθεί ποσό 10,9 εκ ευρώ - (το 2022 ήταν στα 9 εκ. ευρώ, ενώ το 2021στα 4,7 εκ. ευρώ) με έμφαση στα έργα αποχέτευσης ύψους 8,6 εκ ευρώ (το 2022 στα 7,8 εκ. ευρώ, ενώ το 2021 στα 3,3 εκ. ευρώ).

Η παράταξη μας έχει και στο παρελθόν προτείνει μια συνολική μελέτη για τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου –κάτι που απουσιάζει ως αντίληψη από τη δημοτική αρχή. Τις συνέπειες της έλλειψης αυτής τις ζούμε καθημερινά και με το νέο ΓΠΣ σύντομα θα δούμε τραγελαφικές κι επικίνδυνες καταστάσεις στην περιοχή.

Ζητάμε σύγχρονη κυκλοφοριακή μελέτη για την πόλη, όχι να τρέχουμε πυροσβεστικά πίσω από τις εξελίξεις που συχνά έχουν τραγικά αποτελέσματα από δυστυχήματα κλπ.

Για τις ανάγκες της Τεχνικής Υπηρεσίας να προσληφθούν μόνιμοι υπάλληλοι κόντρα στους αντιλαϊκούς νόμους που το απαγορεύουν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει την παρούσα εισήγηση Τεχνικού Προγράμματος 2023 και τον Οικονομικό Προϋπολογισμό.