10/03/2022

Ο Δήμος Μαρκοπούλου τίμησε τη Γυναίκα, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Άρτεμις»

Ουσιαστική και όχι τυπικά επετειακή, αποδείχτηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Μαρκοπούλου, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου (Κ.Δ.Ε.Μ.), για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το απόγευμα της Τρίτης 8 Μαρτίου 2022, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις», παρουσία του Δημάρχου Μαρκοπούλου Κωνσταντίνου Δ. Αλλαγιάννη, του Προέδρου της Κ.Δ.Ε.Μ. Χρήστου Μπισιώτη, στελεχών της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου και δεκάδων συμπολιτισσών και συμπολιτών μας.

 

Το μήνυμα που ανέδειξε στον χαιρετισμό της η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας, αλλά και με την ιδιότητα της προέδρου της επιτροπής Ισότητας του Δήμου μας, Μένη Βαμποράκη, θα μπορούσε να συνοψιστεί στη φράση: «…Σήμερα, που με θλίψη αντιλαμβανόμαστε, πως παραμένει ζητούμενο η Γυναίκα που ΜΙΛΑΕΙ. Η Γυναίκα που δεν σωπαίνει απέναντι στην εκμετάλλευση και την αδικία εις βάρος της. Που υψώνει το ανάστημά της απέναντι στην βία που της ασκείται…».

 

Η Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι μια αίολη, κενή ή τυπική επετειακή ημερομηνία. Παραμένει αναγκαία, άρα και επίκαιρη λόγω των πολλαπλών ρόλων της Γυναίκας και βασίζεται σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα, όπως επισήμανε μεταξύ άλλων, η κα Βαμποράκη:

 

«Η σημερινή ημέρα τιμά τη Γυναίκα. Από τη Γυναίκα-εργάτρια στη Νέα Υόρκη του 1909 και τη Γυναίκα-επαναστάτρια στη Ρωσία του 1917, μέχρι τη σημερινή εργαζόμενη Γυναίκα, τη Γυναίκα-μητέρα, Γυναίκα-σύζυγο, Γυναίκα-γιαγιά, την κάθε ελεύθερη Γυναίκα, την κάθε Γυναίκα που διεκδικεί –ίσως τα αυτονόητα-, την Γυναίκα-φοιτήτρια, την Γυναίκα-επιστήμονα, τη Γυναίκα-Παιδαγωγό, τη Γυναίκα-πολιτικό, τη Γυναίκα-πρόσφυγα, την κάθε Γυναίκα…

Εν αντιθέσει με τον κόσμο των ανδρών, οι ιδιότητες της Γυναίκας, κερδήθηκαν με αγώνα και αυτόν τον αγώνα, τον καθημερινό, τιμάμε σήμερα».

 

Στη συνέχεια, κάλεσε τις ομιλήτριες της βραδιάς, τη συγγραφέα Σοφία Γκλιάτη Χασιώτη, την υπεύθυνη των τμημάτων Κοπτικής Ραπτικής του Προγράμματος «Αθλητισμός και Πολιτισμός για Όλους» Βάνα Αχανιώτη και την υπεύθυνη των τμημάτων Ζωγραφικής του Προγράμματος «Αθλητισμός και Πολιτισμός για όλους» Ευδοκία Μεθενίτη, οι οποίες προχώρησαν σε αντίστοιχες παρουσιάσεις, με άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία, πολλά εκ των οποίων είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό, για τη διαχρονική προσφορά των Γυναικών: 


«Ελληνίδες Γυναίκες που έγραψαν ιστορία: Μαρία Κιουρί, Μαρία Κάλλας, Καλλιρρόη Παρέν, Αμαλία Φλέμινγκ, Μελίνα Μερκούρη, Ελένη Σκούρα» (Σ. Γκλιάτη Χασιώτη), 


«Όταν οι γυναίκες φόρεσαν παντελόνι. Πώς η μόδα συνέβαλε στη γυναικεία χειραφέτηση» (Β. Αχανιώτη),


«Φρίντα Κάλο: Η γυναίκα, η καλλιτέχνιδα και η φεμινίστρια» (Ε. Μεθενίτη).

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ειδική προβολή της ταινίας «Μικρές Κυρίες», που απόσπασε το Όσκαρ κουστουμιών κερδίζοντας ακόμη πέντε υποψηφιότητες το 2020. Ένα διακεκριμένο κινηματογραφικό έργο, που αναδεικνύει κοινωνικά το γυναικείο ζήτημα, προβάλλοντας γυναίκες – ηρωίδες.

 

Δυστυχώς η χώρα μας παραμένει από το 2010 στην 27η θέση του Δείκτη Ισότητας των Φύλων, ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), με 15,5 πόντους πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο!

 

Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων έχει αναπτυχθεί από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για την Ισότητα των Φύλων (E.I.G.E.) και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο χάραξης πολιτικής, το οποίο μετρά την πρόοδο στον τομέα της ισότητας των φύλων στην Ε.Ε. σε βάθος χρόνου. Κάθε χρόνο βαθμολογεί την Ε.Ε. και τα κράτη- μέλη, βάσει μιας κλίμακας που κυμαίνεται από το 1 έως το 100. Σε περίπτωση που μια χώρα βαθμολογηθεί με 100, αυτό θα σημαίνει ότι η εν λόγω χώρα επέτυχε πλήρη ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών. Οι βαθμολογίες αντικατοπτρίζουν τις διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών και τα επίπεδα επιδόσεων σε έξι βασικούς τομείς: εργασία, χρήματα, γνώση, χρόνος, εξουσία και υγεία, καθώς και στους υποτομείς τους.

 

Ο Δείκτης περιλαμβάνει επίσης δύο συμπληρωματικούς τομείς: τη βία κατά των γυναικών και τις διασταυρούμενες ανισότητες. Η ανάλυση των διασταυρούμενων ανισοτήτων, εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο διάφοροι παράγοντες, όπως η αναπηρία, η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, η χώρα γέννησης και ο τύπος της οικογένειας, διασταυρώνονται με το φύλο, για τη δημιουργία διαφορετικών διαδρομών στη ζωή γυναικών και ανδρών. Ο Δείκτης αναδεικνύει τομείς οι οποίοι χρήζουν βελτίωσης, παρέχοντας στους υπευθύνους χάραξης πολιτικής, λεπτομερείς αναλύσεις σε επίπεδο Ε.Ε. και σε εθνικό επίπεδο.

 

Λαμβάνοντας υπόψη του όλα τα παραπάνω στοιχεία, ο Δήμος Μαρκοπούλου αναγνωρίζει τον μακρύ δρόμο που πρέπει να διανύσουμε όλοι μας, σε προσωπικό, οικογενειακό, επαγγελματικό, πολιτικό και εθνικό επίπεδο, για να φτάσουμε στην πραγματική ισότητα των φύλων. Αναγνωρίζοντας τον ρόλο του, έχει θέσει ψηλά την προτεραιότητα να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τις πρωτοβουλίες του, για να στέκεται επάξιος καθημερινός αρωγός και σύμμαχος της Ισότητας των Φύλων.

 

Ευχαριστούμε την Κ.Δ.Ε.Μ. για την παραχώρηση του χώρου της εκδήλωσης, τις ομιλήτριες για την ενεργή συμμετοχή και βοήθειά τους στην επιτυχία της εκδήλωσης και όλες και όλους, που ανάδειξαν με την παρουσία τους, την αληθινή σημασία αυτής της ημέρας.