04/02/2022

4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Μ Ε Σ Ο Γ Α Ι Α Σ
Γραφείο Αντιδημάρχου Παιδείας,
κας Μένης Βαμποράκη
Τηλ.: 22990-71706
          22990-85095
Fax:  22990-85270
Email: antid.paideias@markopoulo.gr
 

 

Μαρκόπουλο4/2/2022


4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC) και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου. Η καθιέρωσή της ήταν απολύτως αναγκαία, αφού 10 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο. Περισσότεροι από τα θύματα του HIV/AIDS, της ελονοσίας και της φυματίωσης μαζί. Αν δεν ενεργήσουμε τώρα, οι ειδικοί προβλέπουν, ότι μέχρι το 2030 οι θάνατοι από καρκίνο, θα αυξηθούν σε 13 εκατομμύρια! 

Η φετινή καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου 2022, έχει ως κεντρικό της σύνθημα το «Close the care gap» (κλείστε το κενό φροντίδας), θέλοντας να υπογραμμίσει τα σημαντικά εμπόδια που σχετίζονται με κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, στιγματισμό και διακρίσεις, που εμποδίζουν πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, να έχουν πρόσβαση σε σωτήριες προληπτικές υπηρεσίες, διάγνωση, θεραπεία και φροντίδα. Ως αποτέλεσμα, στα άτομα αυτά παρουσιάζονται μεγάλες αποκλίσεις στην πιθανότητα ανάπτυξης και επιβίωσης από καρκίνο, σε σχέση με άλλες πληθυσμιακές ομάδες.

Την ίδια μέρα, η Διεθνής Ένωση θα εγκαινιάσει μια νέα τριετή εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, που φέρνει κοντά άτομα, οργανισμούς και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει και να συμβάλει στη κάλυψη του χάσματος στη φροντίδα του καρκίνου.

Άλλωστε, όπως αναφέρει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου και Διευθυντής Ογκολογίας στα νοσοκομεία Apollo Hospitals της Ινδίας, Καθηγητής Anil d’Cruz: «Μέχρι το 2030, υπολογίζεται ότι το 75% όλων των πρόωρων θανάτων λόγω καρκίνου θα εντοπίζεται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Είναι σημαντικό ότι αυτό το χάσμα φροντίδας δεν είναι υπάρχει μόνο σε επίπεδο χωρών. Ανισότητες υπάρχουν στις περισσότερες χώρες μεταξύ διαφορετικών ομάδων πληθυσμού, λόγω διακρίσεων ή υποθέσεων που περιλαμβάνουν την ηλικία, τα πολιτισμικά πλαίσια, τους κανόνες φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την εθνικότητα, το εισόδημα, τα επίπεδα εκπαίδευσης και θέματα τρόπου ζωής. Αυτοί οι παράγοντες, που δυνητικά μειώνουν την πιθανότητα ενός ατόμου να επιβιώσει από καρκίνο, μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν». 

Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια Ημέρα, αναδεικνύομε επίσης την καθοριστική σημασία της πρόληψης, γεγονός που επιβεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία της UICC. Περισσότερο από το ένα τρίτο των περιπτώσεων καρκίνου μπορούν να προληφθούν. Ένα ακόμη τρίτο των περιπτώσεων μπορεί να θεραπευτεί, εάν εντοπιστεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί σωστά. Εφαρμόζοντας στρατηγικές πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας, κατάλληλες στους  – ανά περίπτωση – διαθέσιμους πόρους, μπορούμε να σώσουμε εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο.

Σήμερα, γνωρίζουμε περισσότερα για τον καρκίνο από ποτέ. Μέσα από τις επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία, έχουμε γίνει μάρτυρες εξαιρετικών ανακαλύψεων στην ιατρική, τη διάγνωση και την επιστημονική γνώση. Όσο περισσότερα γνωρίζουμε, τόσο μεγαλύτερη πρόοδο μπορούμε να κάνουμε στη μείωση των παραγόντων κινδύνου, στην αύξηση της πρόληψης και στη βελτίωση της διάγνωσης, της πρόληψης, της θεραπείας και της φροντίδας του καρκίνου.

Τα τελευταία χρόνια, τα Ηνωμένα Έθνη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι φορείς του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την επείγουσα ανάγκη για μια παγκόσμια δέσμευση. Όταν οι ηγέτες μιλούν και αναλαμβάνουν δράση, δίνουμε στους εαυτούς μας την ευκαιρία να γράψουμε ιστορία και να προχωρήσουμε προς έναν κόσμο χωρίς καρκίνο.

Περισσότεροι από τους μισούς (65%) των θανάτων από καρκίνο, καταγράφονται στα λιγότερο ανεπτυγμένα μέρη του κόσμου. Ακόμα και σε μια χώρα υψηλότερου εισοδήματος, εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των κοινοτήτων χαμηλότερου εισοδήματος, των ιθαγενών, των μεταναστών, των προσφύγων και των αγροτικών κοινοτήτων. Η ισότιμη πρόσβαση στην πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη φροντίδα του καρκίνου μπορεί να σώσει ζωές.

Μέσω της περεταίρω ενίσχυσης της παιδείας και κατανόησης γύρω από τον καρκίνο, τόσο στους πολίτες, όσο και στο πολιτικό πεδίο, μειώνουμε τον φόβο, αυξάνουμε την κατανόηση, καταρρίπτουμε μύθους και παρανοήσεις και αλλάζουμε συμπεριφορές και στάσεις.

Ο Δήμος Μαρκοπούλου, ιδιαίτερα εν μέσω της συνεχιζόμενης 12ετους οικονομικής και μετέπειτα υγειονομικής κρίσης, έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα του να μην μείνει κανείς μόνος απέναντι στις προκλήσεις της εποχής. Με συνεχείς δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο, αλλά και τη συμμετοχή του σε ευρύτερες πρωτοβουλίες φορέων, για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την ενίσχυση των υποδομών και υπηρεσιών υγείας στο Δήμο μας.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τη συμμετοχή της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μαρκοπούλου, από τον Αύγουστο του 2020, στο Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής «Πρόληψη και Προσυμπτωματικός Έλεγχος για την Υγεία των πολιτών», όπου δίνεται έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών, με σκοπό την προστασία της υγείας τους και τον έγκαιρο εντοπισμό διαφόρων ομάδων του γενικού πληθυσμού, που μπορεί να κινδυνεύουν από διάφορα σοβαρά νοσήματα, όπως:

(πατήστε επάνω σε κάθε μια από τις παρακάτω ενότητες για να δείτε σχετικό ενημερωτικό υλικό)

Καρκίνος_Παχέος_Εντέρου

Καρκίνος_Προστάτη

Καρκίνος_του_μαστού

Καρκίνος_Τραχήλου_Μήτρας

Μελάνωμα

Μόλις πριν ένα μήνα, στις 4 Ιανουαρίου 2022, ανακοινώσαμε την έναρξη λειτουργίας των υπηρεσιών του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Μαρκοπούλου, με στόχο την ενημέρωση όλων των πολιτών και τη διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 8 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Τα 8 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας είναι: ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα.

Μέσω του λογισμικού του ΚΕΠ Υγείας, δίνεται πλέον η δυνατότητα σε κάθε δημότη, να ενημερώνεται αυτόματα και προσωποποιημένα μέσα από τον προσωπικό του προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο του και με την πάροδο του χρόνου, να του υπενθυμίζει την επανεξέταση του. Επίσης μπορεί να ενημερώνεται για τις δράσεις του Δήμου σχετικά με την Πρόληψη της Υγείας, να λαμβάνει συμβουλευτικές πληροφορίες σχετικά με τον COVID-19, με τη δωρεάν εγγραφή του στο: https://exetaseis.kepygeias.org/identity/account/register

Για το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Μαρκοπούλου, μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ. 


Η πρόληψη σώζει ζωές! Ενημερώσου και διέδωσε το μήνυμα.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού,
Αθλητισμού & Κοινωνικής Πρόνοιας,

ΜΕΝΗ ΒΑΜΠΟΡΑΚΗ