09/12/2021

Παρουσίαση του ντοκιμαντέρ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ, «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά»

 Μια ξεχωριστή στιγμή για τον δημοτικό κινηματογράφο «Άρτεμις» 

Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στις 11 π.μ. οι Κομματικές Οργανώσεις Μαρκόπουλου, Σαρωνικού και Κορωπίου του ΚΚΕ σας καλούν στην προβολή – παρουσίαση του ντοκιμαντέρ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ, «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά».

«Το νησί όπου κυλάει σήμερα η ιστορία μας είναι το τοπίο όπου το έγκλημα δοξάστηκε ως υπέρτατη αρετή. Μέρα χωρίς αίμα, εδώ, είναι μέρα χωρίς ήλιο».

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, σε συνέχεια της δημιουργίας οπτικοακουστικών παραγωγών του προηγούμενου διαστήματος, όπως της παραγωγής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, του ντοκιμαντέρ «Ο δρόμος μας» για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, της παραγωγής για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, αλλά και του ντοκιμαντέρ για την Γυάρο ως τόπο εξορίας, πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία νέου ντοκιμαντέρ, με τίτλο ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά», για το κολαστήριο της Μακρονήσου.

Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο σε 36 αληθινές μαρτυρίες, που δίνουν με λεπτομερή περιγραφή τη σειρά των γεγονότων, με στοιχεία, αλλά και ονόματα. Οι μαρτυρίες αυτές είναι φόρος τιμής στους αγωνιστές της Μακρονήσου, του αποκαλούμενου «Νταχάου της Μεσογείου». Εκεί όπου οι μηχανισμοί καταστολής τελειοποιήθηκαν, η βία συστηματοποιήθηκε και οι πολιτικά διωκόμενοι έζησαν τη μεγαλύτερη αναμέτρησή τους όχι μόνο με τον ταξικό αντίπαλο, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Μοναδικός σκοπός: Να υποταχθούν, να δηλώσουν μετάνοια, να αποκηρύξουν το ΚΚΕ και τις ιδέες τους.

Με πλήθος αρχειακών, φωτογραφικών και οπτικοακουστικών τεκμηρίων, σκίτσων, έργων τέχνης, μουσικής και ποίησης που γράφτηκε στη Μακρόνησο ή και μετά -για αυτό το κολαστήριο, γίνεται προσπάθεια ο θεατής να αντιληφθεί στην ολότητά του το τι εστί «Μακρόνησος».

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι αυτό το κολαστήριο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1947 και έγινε σε στενή συνεργασία της ελληνικής άρχουσας τάξης με τους Άγγλους και Αμερικανούς συμμάχους της, για να τσακίσουν το εργατικό – λαϊκό κίνημα που διεκδικούσε τη δικαίωση των θυσιών του με την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ζυγό της φασιστικής και ναζιστικής κατοχής και την ταξική αναμέτρηση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Σχεδόν 100.000 στρατιώτες και πολίτες υπολογίζεται ότι πέρασαν μέχρι το πέρας της λειτουργίας του, το 1954.

Το κάτεργο της Μακρονήσου ήταν συνέχεια των διώξεων σε βάρος του ΚΚΕ και των πρωτοπόρων αγωνιστών από κοινοβουλευτικές κυβερνήσεις, όπως του Βενιζέλου ή από δικτατορικές, όπως του Πάγκαλου, του Μεταξά.

Το ντοκιμαντέρ φωτίζει την ιστορική αλήθεια, τα πραγματικά αίτια πίσω από την ίδρυση αυτού του κολαστήριου, αλλά και το μέγεθος του εγκλήματος που συντελέστηκε εκεί και της προσπάθειας συγκάλυψής του.

Φωτίζονται επίσης χρήσιμα διδάγματα και συμπεράσματα για το σήμερα. Αναδεικνύεται το μεγαλείο της αφοσίωσης στα δίκια του λαού, στη δύναμη της οργάνωσης και της αντίστασης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Η πρωτοβουλία της υλοποίησης του ντοκιμαντέρ γι’ αυτόν τον ιστορικό τόπο, το οποίο ξεκίνησε το 2020, είναι συνέχεια της ανέγερσης μνημείου που πραγματοποίησε η ΚΕ του ΚΚΕ τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου, με μεγάλη πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση πάνω στο νησί.

Ανάμεσα στους δεκάδες που βοήθησαν στην υλοποίηση είναι οι:

Αφήγηση: Μαριάνθη Σοντάκη

Αφηγήσεις μαρτυριών (αλφαβητικά): Δημήτρης Αντωνιάδης, Ελένη Γερασιμίδου, Κώστας Καζάκος, Δημήτρης Καταλειφός, Δανάη Κατσαμένη, Γιώργος Κιμούλης, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Περής Μιχαηλίδης, Παύλος Ορκόπουλος, Θέμης Πάνου, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννης Στάνκογλου.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Σήφης Στάμου.

Σενάριο: Αλέξανδρος Βαλσαμής, Νίκη Κυριαζή.

Μαέστρος: Χρήστος Κολοβός

Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Ανδρονιάδης.

Μοντάζ: Σωτήρης Γκέκας

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Άκης Βαλεργάκης

Ηχοληψία: Παύλος Χαρμπαλής

Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.