24/11/2021

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: 25 Νοεμβρίου 2021

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                  Ημερομηνία: 25/11/2021

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

& ΚΟΙΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ: Χ. ΜΕΘΕΝΙΤΗ

ΤΗΛ. : 22990-20174, 20175,176

FAX: 22990-20187

E–mail: koinoniki.ypiresia@markopoulo.gr

Πληροφορίες: κ. Σταύρου Β.

«Ντρεπόμουν, φοβόμουν και είχα ενοχές για δέκα χρόνια που με κακοποιούσε ο άνδρας μου. Πλέον θέλω να μιλήσω και να μη φοβάμαι να δείχνω το πρόσωπό μου»

«Τον προστάτευα πάρα πολύ. Ένιωθα ότι οι άλλοι δεν μπορούσαν να τον κατανοήσουν. Θεωρούσα ότι μπορούσα να αντέξω και ότι μου άξιζε όλο αυτό»

«Το ότι υπερασπίστηκα τον εαυτό μου, άλλαξε το ποια ήμουν σε κάθε επίπεδο. Δεν είναι καθόλου εύκολο να απομακρυνθείς από μια τέτοια σχέση επειδή σε κυριεύει η αμφιβολία»

«Τώρα μπορώ να σταθώ στα πόδια μου και να εκφράσω τις φιλοδοξίες μου επειδή κάποτε κάποιος προσπάθησε να μου αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα»

Στις μέρες μας, η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο πολύπλευρο και με διάφορες διαστάσεις. Βία, δεν χαρακτηρίζεται μόνο η πρόκληση σωματικής βλάβης αλλά και η σεξουαλική ή λεκτική επίθεση, ο οικονομικός αποκλεισμός και το αίσθημα εγκλωβισμού και αδυναμίας.

Πολλές φορές η κακοποίηση ξεκινάει  σταδιακά με φαινομενικά «αθώες ιδιοτροπίες» του συντρόφου προς τη σύντροφο, οι οποίες όμως ενέχουν ελεγκτικά κίνητρα και αφορούν κυρίως κριτική  ως προς τον τρόπο ένδυσης της γυναίκας, τις παρέες της και την επαγγελματική της πορεία. Η κριτική αυτή είναι συνήθως αρνητική και καταλήγει στην απομόνωση της συντρόφου από τον κοινωνικό της περίγυρο, αίσθημα αδυναμίας και πλήρη εξάρτηση της από τον σύντροφό της. Στη συνέχεια, η κακοποίηση μπορεί να πάρει πιο σοβαρή μορφή και να οδηγήσει σε σωματική βλάβη ή ακόμα και στο θάνατο της γυναίκας.

Τα βασικά συναισθήματα που αναφέρουν τα θύματα κακοποίησης είναι η ντροπή, ο φόβος και το αίσθημα αναξιότητας και ενοχής. Συγκεκριμένα, πολλές φορές τείνουν να αισθάνονται ότι η βία τους αξίζει καθώς οι ίδιες είναι υπαίτιές  για τη συμπεριφορά του συντρόφου τους.

Σήμερα λοιπόν και με αφορμή την 25 Νοεμβρίου – Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά τον γυναικών λέμε ΟΧΙ! Ήρθε λοιπόν η ώρα να φωνάξουμε δυνατά και να ενώσουμε τις φωνές μας ενάντια σε κάθε μορφής βία και κακοποίησης που μπορεί να δεχτεί μια γυναίκα. Ήρθε η ώρα να σταθούμε δίπλα στα θύματα και να τους θυμίσουμε ότι στην σύγχρονη κοινωνία μας, δεν χωράει πια ο φόβος και η ντροπή.

Ο Δήμος Μαρκοπούλου βρίσκεται δίπλα σε κάθε γυναίκα μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας η οποία φροντίζει για τη συμβουλευτική υποστήριξη και παροχή κατευθυντήριων οδηγιών σε όποια γυναίκα το έχει ανάγκη. Πάντα στα πλαίσια της διακριτικότητας και της εχεμύθειας είμαστε εδώ να σας ακούσουμε και να σας υποστηρίξουμε. Ακόμη και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μπορείτε να απευθυνθείτε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής μας, όπως και στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 (Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλλων).

Τέλος, απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να στηρίξουν την προσπάθεια εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών καταγγέλλοντας ανάλογα περιστατικά και επικοινωνώντας άμεσα με το Αστυνομικό Τμήμα σε περίπτωση που γίνουν μάρτυρες κακοποίησης!

Είναι πολύ συνηθισμένο για τις γυναίκες, να πιστεύουν ότι η διαρκής κακοποίηση και η σκληρότητα είναι κάτι φυσιολογικό και επιβεβλημένο, όπως και η συγχώρεση ή άφεση αμαρτιών στον θύτη που ακολουθεί, σημαίνει πως είναι ένα σημάδι δέσμευσης και αγάπης.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ όταν αγαπάμε, δεν προκαλούμε συνειδητά πόνο, δεν χειραγωγούμε, δεν προκαλούμε φόβο!
 

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού,
Αθλητισμού & Κοινωνικής Πρόνοιας

Μένη Βαμποράκη