Αγαπητοί Συμπολίτες,
O Δήμος Μαρκοπούλου είναι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσει σχετικά με την έγκριση χρηματοδότησης, του καινοτόμου Ευρωπαϊκού έργου στα πλαίσια της πρόσκλησης «Balkan-Mediterranean Programme 2014-2020» το οποίο είναι ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας με συμμετοχή πέντε (5) χωρών: τριών (3) κρατών-μελών της Ε.Ε. (Βουλγαρία, Κύπρος και Ελλάδα) και δύο (2) υποψήφιων προς ένταξη στην Ε.Ε. χωρών (Αλβανία και Σκόπια).
Ο γενικός στόχος του Προγράμματος Balkan Med είναι η προώθηση ολοκληρωμένης εδαφικής ανάπτυξης και συνεργασίας για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και αειφορίας της επιλέξιμης περιοχής. Μέσα από 384 συνολικά προτάσεις που κατατέθηκαν, εγκριθήκαν οι 37 και μία από αυτές, είναι το «Invalor 101 – A network for joint valorization of materia lflows in tourist areas».
Το Invalor 101 φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο τουριστικών περιοχών και να επιδείξει νέους τρόπους συνεργασίας στην κοινή διαχείριση αποβλήτων γυαλιού, πριν και μετά το τέλος του Έργου.
Εταίροι του Έργου είναι:
- ΣΕ1: Πανεπιστήμιο Πατρών (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας) – Ελλάδα, Συντονιστής Εταίρος
- Ε2: Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας – Ελλάδα
- Ε3: Frederick Research Centre – Κύπρος
- Ε4: Δήμος Παραλιμνίου – Κύπρος
- Ε5: Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο Τιράνων – Αλβανία
- Ε6: Δήμος Βλόρε – Αλβανία
- Ε7: Καθολικό Πανεπιστήμιο Λουβένης – Βέλγιο/Φλάνδρα, Παρατηρητής Εταίρος
Πιο συγκεκριμένα, θα σχεδιασθεί και θα κατασκευασθεί μια κινητή πιλοτική μονάδα που θα αξιοποιεί το γυαλί με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων δομικών υλικών χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του γεωπολυμερισμού. Ο γεωπολυμερισμός είναι μια νέα, καινοτόμος τεχνολογία που αναπτύσσεται ταχύτατα την τελευταία δεκαετία. Η συγκεκριμένη τεχνογνωσία των ακαδημαϊκών εταίρων του προγράμματος στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Αλβανία και στο Βέλγιο, βοηθάει ώστε να επιτευχθεί η μεταφορά της τεχνολογίας αναβάθμισης του γυαλιού στους Δήμους και συγκεκριμένα στον Δήμο Μαρκοπούλου.
Η πιλοτική μονάδα:
- θα έχει τη μορφή κινητού εξοπλισμού ο οποίος θα ανήκει ιδιοκτησιακά στο Δήμο Μαρκοπούλου και θα εγκατασταθεί σε χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου Μαρκοπούλου,
- θα αξιοποιήσει τα απόβλητα από γυαλί για την παραγωγή δομικών προϊόντων.
Το γυαλί θα συλλέγεται σε κατάλληλους κάδους κατά τους θερινούς μήνες οπότε και υπάρχει αυξημένη ποσότητα του συγκεκριμένου αποβλήτου.
Η Μονάδα θα λειτουργεί ως στοιχείο επίδειξης της τεχνολογίας και των δυνατοτήτων της για τους συμπολίτες μας και για τους κοντινούς δήμους.
Παράλληλα μια εξειδικευμένη Ανάλυση Κύκλου Ζωής (LCA) μαζί με ένα Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης θα καθορίσει τις συνθήκες υπό τις οποίες το δίκτυο θα διαδοθεί αποτελεσματικότερα προσελκύοντας μεγαλύτερη προσοχή από το κοινό.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον, λοιπόν, την έναρξη ενός ακόμα καινοτόμου Ευρωπαϊκού Προγράμματος!