21/01/2014

Σύσταση , διαχείριση και λειτουργία Εθνικού Μητρώου Σημείων Υδροληψίας (Ε.Μ.Σ.Υ) από Επιφανειακά και Υπόγεια Υδατικά Συστήματα

Ο Δήμος Μαρκοπούλου ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο ότι με την ΚΥΑ 145026(ΦΕΚ 31/Β’/14-1-2014) συστάθηκε το Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (Ε.Μ.Σ.Υ) από Επιφανειακά και Υπόγεια Υδατικά Συστήματα για τη συνολική εγγραφή των σημείων υδροληψίας και των απολήψιμων ποσοτήτων ύδατος από τα επιφανειακά και υπόγεια υδατικά συστήματα της χώρας.

Το Μητρώο περιλαμβάνει τόσο τα ενεργά σημεία υδροληψίας όσο και τα ανενεργά δηλαδή αυτά που δεν χρησιμοποιούνται αλλά οι ιδιοκτήτες τους επιθυμούν να τα διατηρούν για ενδεχόμενη μελλοντική χρήση ή ως διακοσμητικά στοιχεία, όπως παλιά πέτρινα πηγάδια σε αυλές σπιτιών

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της σχετικής ΚΥΑ 145026 στο Ε.Μ.Σ.Υ. εγγράφονται υποχρεωτικά όλα τα σημεία υδροληψίας από επιφανειακά και υπόγεια ύδατα και ειδικότερα:

α) Νέα σημεία υδροληψίας στα οποία χορηγείται άδεια χρήσης νερού μετά την έναρξη ισχύος της ΚΥΑ.
β) Σημεία υδροληψίας για τα οποία κατά την έναρξη ισχύος της ΚΥΑ έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες αιτήσεις για χορήγηση ή ανανέωση άδειας χρήσης νερού, σύμφωνα με τις εκάστοτε κείμενες σχετικές διατάξεις.
γ) Υφιστάμενα σημεία υδροληψίας, τα οποία αδειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά μετά την 20−12−2005, ανεξαρτήτως εάν η άδεια χρήσης νερού είναι σε ισχύ ή όχι και δεν εμπίπτουν στην περίπτωση (β).
δ) Υφιστάμενα σημεία υδροληψίας, τα οποία αδειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά πριν την 20−12−2005, ανεξαρτήτως εάν η άδεια χρήσης νερού είναι σε ισχύ ή όχι και δεν εμπίπτουν στην περίπτωση (β).
ε) Όλα εν γένει τα υφιστάμενα σημεία υδροληψίας ενεργά ή ανενεργά που δεν υπάγονται στις ανωτέρω περιπτώσεις.

Για τα σημεία υδροληψίας των περιπτώσεων (α),(β) και (γ) η εγγραφή γίνεται αυτεπαγγέλτως από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, σύμφωνα με το άρθρο 5 με τη συνδρομή, όπου απαιτείται, της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων.

Για τα σημεία υδροληψίας των περιπτώσεων (δ) και (ε) της όλοι οι ιδιοκτήτες ή/και χρήστες σημείων υδροληψίας υποχρεούνται, μέχρι την 15η Μαΐου 2014, να υποβάλουν αίτηση και υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με το άρ.6 της ΚΥΑ 145026 (ΦΕΚ 31/Β’/14-1-2014) στο πρωτόκολλο του Δήμου Μαρκοπούλου (πληροφορίες στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Μαρκοπούλου, Χρ.Μεθενίτη 7 , 3ος όροφος , τηλ.22990 20169).

Οι αιτήσεις θα παραλαμβάνονται από τον Δήμο και θα αποστέλλονται στη Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής,  από την οποία θα εκδίδεται πιστοποιητικό εγγραφής. Σχετικά με το πιστοποιητικό εγγραφής επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 6/παρ.6 της σχετικής ΚΥΑ:

Μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2014 ο ενδιαφερόμενος χρήστης κάθε ενεργού σημείου υδροληψίας, υποχρεούται να προβεί σε υποβολή αίτησης για τη χορήγηση ή ανανέωση της άδειας χρήσης νερού σύμφωνα με τις προβλέψεις της εκάστοτε κείμενης σχετικής νομοθεσίας. Η έκδοση του πιστοποιητικού εγγραφής αποτελεί προϋπόθεση για την κίνηση της διαδικασίας αδειοδότησης και δεν δεσμεύει την αδειοδοτούσα αρχή ως προς τη χορήγηση ή μη της άδειας χρήσης νερού.

Επίσης ενημερώνουμε τον κάθε ενδιαφερόμενο ότι σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ.2&3 της ΚΥΑ :

Για τη σύνταξη κάθε συμβολαίου μεταβίβασης, δωρεάς, γονικής παροχής, αποδοχής κληρονομίας ή σύστασης εμπραγμάτου δικαιώματος που αφορά στο ακίνητο που πραγματοποιείται υδροληψία, πρέπει να προσκομίζεται από τον ενδιαφερόμενο το πιστοποιητικό εγγραφής του εν λόγω σημείου υδροληψίας στο Ε.Μ.Σ.Υ. ή να αποτυπώνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα που συνοδεύει το συμβόλαιο ο κωδικός εγγραφής στο Ε.M.Σ.Υ.

Σε κάθε ιδιωτικό συμφωνητικό για μίσθωση ή κατά παραχώρηση χρήση του ακινήτου στο οποίο πραγματοποιείται υδροληψία, πρέπει να αναγράφεται ρητά και ο κωδικός εγγραφής στο Ε.M.Σ.Υ.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 10 της εν λόγω ΚΥΑ 145026(ΦΕΚ 31/Β’/14-1-2014) στην περίπτωση μη υποβολής αιτήσεων και ενεργειών  που προβλέπονται στο άρ.6 της ΚΥΑ 145026(ΦΕΚ 31/Β’/14-1-2014)   προβλέπονται χρηματικά πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 Ευρώ.

                                                          Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

                                                              ΣΩΤΗΡΗΣ Ι. ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ