Δελτίο Τύπου των Δήμων Κρωπίας, Μαρκοπούλου, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Σπάτων-Αρτέμιδος
Με έκπληξη η κοινωνία των Μεσογείων και οι Δήμοι μας πληροφορήθηκαν ότι με το υπό δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ κλπ.» καταργείται η πρόβλεψη των οικονομικών ωφελημάτων που είχαν θεσπισθεί με τον νόμο 2338/1995 υπέρ των Δήμων των Μεσογείων ως αντιστάθμισμα για την περιβαλλοντική υποβάθμιση και τη ριζική μεταβολή των κοινωνικών συνθηκών που προέκυψαν στην περιοχή μας από τη λειτουργία του νέου διεθνούς Αεροδρομίου «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ». Τα εν λόγω αντισταθμιστικά οφέλη προβλέφθηκαν σε ποσοστό 10% από την κάθε μορφής αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού. Με το νομοσχέδιο αυτό όχι μόνον καταργείται η ρύθμιση αυτή αλλά, επιπλέον, προβλέπεται (άρθρο 2 παρ. 8 εδ. β΄ και γ΄) η διάθεση ενός μικρού ποσοστού στο σύνολο των άλλων Δήμων της Αττικής, πλην των Δήμων των Μεσογείων (!).
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη απόπειρα κατάργησης των αντισταθμιστικών οφελών υπέρ των Μεσογείων επιχειρήθηκε πρόσφατα με τον νόμο 3943/2011, με τον οποίο συστήθηκε, ως νέος φορέας αξιοποίησης του Ελληνικού, η «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε». Ήδη δε εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας η (πρώτη) αίτηση ακυρώσεως που έχουν ασκήσει οι Δήμοι μας κατά της απόρριψης του αιτήματός μας να μας καταβληθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στο ως άνω προβλεπόμενο στον νόμο ποσοστό από τα έσοδα που έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί από την αξιοποίηση του χώρου.
Τα ποσά αυτά προβλεπόταν από τον νόμο 2338/1995 να «διατίθενται για τη δημιουργία σύγχρονης υποδομής και δικτύων ποιότητας ζωής, καθώς και για την παροχή αντισταθμιστικών οφελών στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων». Αποτελούν συνεπώς περιουσιακό δικαίωμα των Δήμων των Μεσογείων και θεμελιώνουν προσδοκία των κατοίκων τους για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Το δικαίωμα αυτό δεν το χάρισε κανείς στα Μεσόγεια. Αποτελεί εκπλήρωση της ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ της Πολιτείας προκειμένου να αντισταθμιστεί η δραματική περιβαλλοντική και κοινωνική επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών. Συνιστά ακόμη - ήδη από την εποχή της θέσπισής του με νόμο- δικαίωμα περιουσιακής φύσεως, το οποίο προστατεύεται ως τέτοιο τόσο από το Σύνταγμα (άρθρα 5 παρ. 1, 17 και 102 Συντ.) και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας (ν. 1850/1989), όσο και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πρόκειται για νομικά παντελώς αυθαίρετη κατάργηση περιουσιακών δικαιωμάτων των Δήμων μας.
Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνον νομικό και δικαιοκρατικό. Είναι πρωτίστως ΠΟΛΙΤΙΚΟ. Είναι προφανές ότι επιχειρείται η ευθεία ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ των πολιτών των Μεσογείων, αφού το κράτος που χορήγησε και θεμελίωσε τα συγκεκριμένα αντισταθμιστικά οφέλη τα ΚΑΤΑΡΓΕΙ εκ των υστέρων με τρόπο κραυγαλέα ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ και μάλιστα αμέσως μόλις προέκυψε ενδιαφέρον αξιοποίησης του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού (!). Εάν μάλιστα προστεθεί αυτή η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος στη σειρά άλλων κυβερνητικών αποφάσεων που πλήττουν τα Μεσόγεια και αντιμετωπίζουν τους κατοίκους τους ως «δεύτερης κατηγορίας» πολίτες της Αττικής, είναι προφανές ότι το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ζήτημα που γεννάται είναι τεράστιο και διαθέτει πολλές προεκτάσεις.
Οι ΔΗΜΟΙ των ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ δηλώνουν για μια ακόμη φορά ότι θα αντιταχθούν ΜΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΟ ΜΕΣΟ κατά της νομικά αυθαίρετης και πολιτικά απαράδεκτης απόφασης για την κατάργηση των αντισταθμιστικών αυτών οφελών, τα οποία θα μετέβαλαν τον κοινωνικό και οικονομικό χάρτη της περιοχής μας. Είμαστε αποφασισμένοι να μη χαρίσουμε σε ΚΑΝΕΝΑΝ την περιουσία που μας ανήκει. Με αρραγές μέτωπο προχωρούμε, μέσω ειδικευμένης στα αντικείμενα αυτά, Δικηγορικής Εταιρείας, σε κάθε δικαστικό και εξώδικο μέσο προκειμένου να υπερασπίσουμε τα ΝΟΜΙΜΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ των δημοτών μας.
ΚΑΛΟΥΜΕ τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου να αναλογιστούν, εν μέσω της παρούσης συγκυρίας, τις μεγάλες ευθύνες από τις επιπτώσεις των αποφάσεών τους για τα Μεσόγεια.
ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
ΚΡΩΠΙΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΟΥΣΗΣ
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΙΑΝΙΑΣ – ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΒΑΡΗΣ
ΣΠΑΤΩΝ – ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΥ