26/06/2014

Μάθετε πώς να πληρώνετε με «χρόνο» αντί για «χρήμα» μέσω της Τράπεζας Χρόνου, που λειτουργεί στο Δήμο Μαρκοπούλου!


Δηλώστε και εσείς σήμερα συμμετοχή, στο δίκτυο εναλλακτικής οικονομίας της Τράπεζας Χρόνου, που αντικαθιστά το χρήμα, με μόνη μονάδα συναλλαγής… το χρόνο σας!

Τι είναι η Τράπεζα Χρόνου;
Η Τράπεζα Χρόνου είναι ένα δίκτυο, όπου οι ωφελούμενοι, μπορούν να προσφέρουν και να λάβουν ΔΩΡΕΑΝ τις υπηρεσίες που επιθυμούν. Για τις υπηρεσίες που παρέχει ο καθένας, πιστώνονται στο λογαριασμό του στην Τράπεζα Χρόνου, αντίστοιχες μονάδες χρόνου, τις οποίες μετέπειτα, μπορεί να εξαργυρώσει όποτε θέλει, δεχόμενος ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες που τον ενδιαφέρουν.

Πώς ακριβώς λειτουργεί και πώς μπορεί να με ωφελήσει;
Για παράδειγμα, ένας Ηλεκτρολόγος μπορεί να διορθώσει τα ηλεκτρολογικά του σπιτιού ενός Λογιστή για μία (1) ώρα, οπότε πιστώνεται στο λογαριασμό του Ηλεκτρολόγου μία (1) ώρα και αντίστοιχα, ο Λογιστής  μπορεί να εξοφλήσει αυτή την μία (1) ώρα, προσφέροντας τις υπηρεσίες του για μία (1) ώρα, είτε στο Λογιστή, είτε σε οποιοδήποτε άλλο μέλος του δικτύου επιθυμεί.

Ποιός είναι ο υπεύθυνος φορέας του Προγράμματος;
Η λειτουργία της Τράπεζας Χρόνου, εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος «“ΑΓΓΕΛΟΣ”- ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ», το οποίο περιλαμβάνεται και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 4 του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».

Στα πλαίσια του προγράμματος, λειτουργούν οι παρακάτω κοινωνικές δομές:
Τράπεζα Χρόνου (Δήμος Μαρκόπουλου Μεσογαίας)
Κοινωνικό Παντοπωλείο (Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος)
Δημοτικός Λαχανόκηπος (Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος)
Γραφείο Διαμεσολάβησης (Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος)
Κοινωνικό Φαρμακείο (Δήμος Κρωπίας)


Πρέπει να διευκρινιστεί, ότι - καθώς πρόκειται για μία διαδημοτική σύμπραξη – όλοι οι πολίτες των Δήμων Μαρκοπούλου, Σπάτων-Αρτέμιδος και Κρωπίας, έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής, στις προαναφερθείσες κοινωνικές δομές των τριών Δήμων.

Ποιος είναι ο στόχος και ποιους αφορά;
Το Πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και ειδικότερα των αστέγων και των ατόμων ευρισκόμενων σε κατάσταση φτώχειας, μέσω της λειτουργίας των δομών, αλλά και της παροχής υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης.

Η Τράπεζα Χρόνου λειτουργεί από τον περσινό Απρίλιο στο Δήμο Μαρκοπούλου και για το σκοπό αυτό, ο Δήμος έχει παραχωρήσει χώρο στο Κοινωνικό του Παντοπωλείο, εξοπλισμένο με γραφεία, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τηλεφωνικές γραμμές και επανδρωμένο με εξειδικευμένα στελέχη, που είναι έτοιμα να εξυπηρετήσουν δωρεάν τον κάθε ενδιαφερόμενο.

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην υπεύθυνη της Τράπεζας Χρόνου κα Κότση Γεωργία, τις ώρες 09:00-17:00, τηλεφωνικά στο 22990 20175, να επισκεφθούν την υπηρεσία, στη διεύθυνση: Χρ. Μεθενίτη 7 (πλησίον Δημαρχείου Μαρκοπούλου Μεσογαίας) ή να εγγραφούν ηλεκτρονικά, στην ιστοσελίδα του προγράμματος: http://reg.programa-agelos.gr/