18/01/2012

Ημερίδα στον Δήμο Μαρκοπούλου για τη χρήση του Διαδικτύου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης

Ο Δήμος μας, ανταποκρινόμενος στο διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον κάθε ηλικίας, για το φαινόμενο της χρήσης του Διαδικτύου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, προγραμματίζει τη διοργάνωση σχετικής εκδήλωσης, την Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 10:30 π.μ., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Άρτεμις», στο Μαρκόπουλο Μεσογείων. 
Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι: Internet & Facebook για Μικρούς & Μεγάλους. Εκπαίδευση, ψυχαγωγία & κοινωνική δικτύωση: «Σερφάροντας» με ασφάλεια.
    
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης, που είναι η 7η Φεβρουαρίου.
Στόχος μας είναι, σε αυτή την πρώτη εκδήλωση, να συμμετάσχουν όλες οι ηλικιακές ομάδες και σε πλαίσιο ανοιχτού διαλόγου, να πραγματοποιηθεί η καλύτερη δυνατή ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, τόσο για τις δεδομένες θετικές, όσο και για ορισμένες αρνητικές πλευρές του φαινομένου, χωρίς φοβικά σύνδρομα και δαιμονοποιήσεις. 
Δεν επιθυμούμε τη διοργάνωση μιας απλής ημερίδας, αλλά μια πιο ουσιαστική δράση. Θέλουμε, ο ρόλος κυρίως των μαθητών και των εφήβων να είναι σημαντικός, για αυτό και θα υπάρχει ειδική ενότητα στην εκδήλωση, όπου θα φιλοξενεί τις δικές τους τοποθετήσεις!
Μετά από πρόταση των Συλλόγων Γονέων, βρίσκεται σε εξέλιξη, η συμπλήρωση ερωτηματολογίου, για τη χρήση του διαδικτύου από τους μαθητές της πόλης μας.     
 Επίσης, έχουμε ήδη προχωρήσει στη δημιουργία Ιστολογίου (Blog) (www.markobook.blogspot.com), στο οποίο, με την ενθάρρυνση, αλλά και τη συμβουλευτική μέριμνα των εκπαιδευτικών, οι μαθητικές κοινότητες θα αρχίσουν σε λίγες ημέρες να «ανεβάζουν» ιδέες, βίντεο και κείμενα, για τη σχέση τους με το Διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Τα καλύτερα από αυτά θα βραβευθούν την ημέρα της εκδήλωσης.
Το συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η δημοσιογράφος, κ. Μαρία Χούκλη. 
Ομιλητές θα είναι επίσης: 
  • Ο Συνήγορος του Παιδιού, κ. Γιώργος Μόσχος. 
  • Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας του δοκιμίου για το φαινόμενο των ιστολογίων (blogs) «Ειδήσεις από το δικό σου δωμάτιο» (εκδόσεις Νεφέλη), κ. Μανώλης Ανδριωτάκης.
  • Ο κλινικός ψυχολόγος της Μονάδας Απεξάρτησης «18 Άνω», του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών, υπεύθυνος του τμήματος απεξάρτησης από το διαδίκτυο, κ. Βασίλης Σταυρόπουλος. 
  • Ο εκπαιδευτικός στο 1ο Γυμνάσιο Μαρκοπούλου, κ. Νίκος Κυπριωτάκης.
  • Ο εκπαιδευτικός στην Ελληνογαλλική Σχολή Αγίας Παρασκευής, κ. Ανδρέας Κοντογιάννης.   
  • Εκπρόσωποι της μαθητικής κοινότητας, των εκπαιδευτικών και των γονέων του Δήμου Μαρκοπούλου.       
Είναι προφανές, ότι η επιτυχία αυτής της εκδήλωσης, απαιτεί τη μαζική συμμετοχή των συμπολιτών μας και όχι απλά την παρουσία των ήδη «μυημένων». 
Δεν θα κουραστούμε να διατυπώνουμε, ότι η απάντηση στη γενικευμένη κρίση αξιών και στη σύγχυση οραμάτων, που βιώνουμε συλλογικά, είναι ο ειλικρινής και ουσιαστικός δημόσιος διάλογος, στον οποίο ο πολίτης θα μετέχει ενεργά και όχι ως απλός ακροατής!