11/01/2012

Δύο σημαντικές εξελίξεις στον Δήμο Μαρκοπούλου


(1) Ένταξη του Δήμου Μαρκοπούλου στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

(2) Ίδρυση και λειτουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στον Δήμο Μαρκοπούλου!

1.      Με ικανοποίηση ανακοινώνουμε την ένταξη του Δήμου Μαρκοπούλου στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Από τις 191 προτάσεις συμμετοχής από τους Δήμους της χώρας, έγιναν δεκτές οι 106, ενώ «κόπηκαν» και μεγάλοι Δήμοι, τόσο στην επικράτεια, όσο και στην Ανατολική Αττική. Να θυμίσουμε, ότι η αρχική πρόταση του Δήμου μας είχε υποβληθεί το 2008.        

Με το εν λόγω πρόγραμμα, αποδίδονται στον Δήμο Μαρκοπούλου, τετρακόσιες πενήντα εφτά χιλιάδες (457.000) Ευρώ, για έργα σε κτίρια που ανήκουν στον Δήμο μας (δημοτικά καταστήματα και Σχολεία), με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση τους.

Είναι γνωστό, ότι  ένας μεγάλος αριθμός δημόσιων και δημοτικών κτιρίων, λόγω παλαιότητας, αλλά και λόγω πλημμελούς ελέγχου κατά την κατασκευή, χρειάζονται τεράστιες δαπάνες, για να παρέχουν επιτρεπτές κλιματικές συνθήκες στους εργαζόμενους και τους πολίτες, τόσο τον χειμώνα, όσο και τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.

Τα βελτιωτικά έργα περιλαμβάνουν αλλαγή πλαισίων και τζαμιών, αλλαγή λεβήτων, εγκατάσταση σκιάστρων κ.α. και θα καταστήσουν τα κτίρια που ανήκουν στον Δήμο Μαρκοπούλου, λιγότερα ενεργοβόρα!         

Η μείωση στα ποσά που καταβάλει ο Δήμος Μαρκοπούλου για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης και για την πληρωμή της ΔΕΗ, θα αγγίξει και θα ξεπεράσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, το πενήντα τοις εκατό (50%)! Είναι προφανές, ότι πρόκειται για τεράστιο όφελος για τον οικονομικά επιβαρυμένο Δήμο μας, ο οποίος πασχίζει για τη λελογισμένη χρήση των πόρων του και για τον εξορθολογισμό των εξόδων!

2.      Επίσης ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας, ότι η Δημοτική Αρχή, μετά την πρόσφατη αποδοχή εκ μέρους του Υπουργείου Ανάπτυξης, της σχετικής γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που αφορούσε στη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, ξεκίνησε ήδη τη διαδικασία, ώστε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, την Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012, να οριστούν (πέραν του Λιμενάρχη) τα έξι μέλη του επταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μαρκοπούλου Μεσογαίας!

Ταυτόχρονα,  θα γίνουν οι σχετικές  οργανωτικές και τεχνικές προετοιμασίες, για την ομαλή μετάβαση του Λιμενικού Ταμείου, από το προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας, στο δημοτικό πλαίσιο.

Λόγω της σοβαρότητας των θεμάτων που θα διαχειρίζεται το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου, θα φροντίσουμε, ώστε η στελέχωση του, να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και το ανάλογο ενδιαφέρον!