28/11/2014

Εγκαίνια του Συνεταιριστικού Παντοπωλείου του "Συν+πραξις Μεσογαίας"

Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014, ο Παραγωγικός και Καταναλωτικός Συνεταιρισμός «Συν+πραξις Μεσογαίας», εγκαινιάζει το παντοπωλείο του, που βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Πόρτο Ράφτη και Γρέγου, στο Πόρτο Ράφτη.

Οι πρώτες συζητήσεις, για τη δημιουργία ενός παραγωγικού και καταναλωτικού συνεταιρισμού  ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2013. Στην αρχή λίγοι, με στόχο να δημιουργήσουμε ένα κλίμα συνεργασίας, κοινωνικότητας, συμμετοχής, αλληλεγγύης, και εμπιστοσύνης μεταξύ μας, προχωρήσαμε και σιγά σιγά γίναμε περισσότεροι. Βασιστήκαμε στις αρχές της εντιμότητας, της δημοκρατίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης για να συνδιαμορφώσουμε, όλοι μαζί, αυτό το νέο που γεννιόταν και ευελπιστούμε να γίνει ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ.

Από την αρχή θέλαμε οι σχέσεις μεταξύ μας, αλλά και με την υπόλοιπη κοινωνία, να μην βασίζονται μονοδιάστατα στο αμοιβαίο συμφέρον και το κέρδος μόνο, και να διαρκούν όσο αυτά υπάρχουν, αλλά να μας ωθήσουν όλους να «παράγουμε» αγαθά όπως η φιλία, η ειρηνική συνύπαρξη και η κοινωνική ευθύνη.

Για να πετύχουμε όμως αυτούς τους στόχους, θεωρήσαμε ότι υπάρχει ένας μόνο τρόπος. Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, ως εναλλακτικό σύστημα οικονομίας στη σημερινή λαίλαπα που βιώνουμε, είναι το πρότυπο που προσπαθούμε να υλοποιήσουμε. Μια οικονομία που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, που ενδιαφέρεται για τον παραγωγό και τον καταναλωτή, την ποιότητα των πρώτων υλών και τις συνθήκες παραγωγής τους, τον τρόπο χρησιμοποίησής τους και κατανάλωσής τους, ακόμα και της διαχείρισης των υπολειμμάτων τους. Μια οικονομία, όπου το χρήμα δεν είναι αυτοσκοπός και κυρίαρχο, αλλά εργαλείο για την υλοποίηση των συνεταιριστικών σκοπών. Μια οικονομία όπου ο πλούτος είναι τα προϊόντα-αγαθά και η εργασία και όχι το χρήμα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργήσαμε ένα συνεταιριστικό παντοπωλείο, με προοπτική να φέρουμε ποιοτικά προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς, σπάζοντας το δίκτυο των μεσαζόντων και μειώνοντας κατά το δυνατόν την τελική τιμή για τον καταναλωτή από τη μια και από την άλλη να ορίσουμε εμείς πλέον τις συνήθειες μας, βασιζόμενοι στις πραγματικές ανάγκες μας, πέρα από το καθεστώς των πολυεθνικών.

Αυτό λοιπόν το Σάββατο, στις 29 Νοεμβρίου, κάνουμε τα εγκαίνια του συνεταιριστικού παντοπωλείου, σαν επιστέγασμα όλης αυτής της πορείας μέχρι τώρα. Είναι ένα πρώτο μικρό βήμα μπροστά σε όλα αυτά που θέλουμε να κάνουμε. Μικρό αλλά σημαντικό γιατί δείχνει ακριβώς ότι μπορούμε να πετύχουμε αυτά που βάζουμε σαν στόχο, όταν ξεπερνάμε ο καθένας τον μικρόκοσμό του και ενεργούμε συλλογικά.

και ένα μικρό video, που ετοίμασε η Δέσποινα, για την ετοιμασία του παντοπωλείου:   εδώ