21/01/2021

Υπογράφηκε η σύμβαση για την εκτέλεση κατασκευής της Α΄ φάσης του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στο Πόρτο Ράφτη!

 

 

Αγαπητοί Συμπολίτες,

Ο Δήμος Μαρκοπούλου είναι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει, ότι ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής για τον τόπο μας, περνάει πλέον σε φάση υλοποίησης!

Τη Δευτέρα 21-12-2020, υπογράφηκε σύμβαση ύψους 10.458.710,87 € (χωρίς ΦΠΑ) μεταξύ του Δήμου Μαρκοπούλου και της αναδόχου εταιρείας ΕΡΤΕΚΑ Α.Ε., για την εκτέλεση κατασκευής του υποέργου 1: «Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Πόρτο Ράφτη – Α’ Φάση», της Πράξης «Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Δήμου Μαρκοπούλου και ολοκλήρωση αναβάθμισης ΕΕΛ, για συνολική δυναμικότητα 40.000 ι.κ.», με κωδ. ΟΠΣ 500008, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής του Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και από το Π.Δ.Ε. (κωδ. 2016ΣΕ27510000).

Αμέσως μετά τη συνάντηση με την ανάδοχο εταιρεία, ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου κος Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης δήλωσε παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, κου Δημητρίου Κολιαβασίλη: “Σήμερα δεν υπογράφουμε μια ακόμη σύμβαση ενός έργου. Σήμερα βάζουμε το θεμέλιο λίθο για το μέλλον του τόπου μας! Με την εκτέλεση της Α΄ φάσης του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στο Πόρτο Ράφτη, απαντάμε σε ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών, που κωλυσιεργούσε για δεκαετίες, υπονομεύοντας τις υποδομές και την ανάπτυξη της περιοχής. Ευχαριστώ θερμά όλα τα στελέχη και υπαλλήλους του Δήμου, που μόχθησαν και συνεργάστηκαν άψογα με τη Δημοτική Αρχή, για αυτό το αποτέλεσμα. Η ιστορική αυτή εξέλιξη μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά με έμπρακτη πλέον αισιοδοξία και ελπίδα, που εμπνέει με τον καλύτερο τρόπο την καθημερινή μας προσπάθεια και σχεδιασμό για την εξέλιξη και εκσυγχρονισμό του Δήμου μας. Επιπρόσθετα, δηλώνουμε έμπρακτα  ότι με την εκτέλεση των  έργων αυτών συμμορφώνεται  ικανοποιητικά  ο Δήμος Μαρκοπούλου στα προβλεπόμενα από τα άρθρα 3 και 4 της οδηγίας 91/271/ΕΟΚ συστήματα συλλογής ή επεξεργασίας των αστικών λυμάτων, που έχει καταδικαστεί σήμερα η χώρα και ο Δήμος μας μετά την καταδικαστική C167/2014  απόφαση του ΔΕΕ”.

Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η κατασκευή τμήματος του συνολικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στο Πόρτο Ράφτη, το οποίο θα καλύπτει το κύριο παραλιακό μέτωπο του οικισμού, κάποιους από τους κεντρικούς συλλεκτήρες, καθώς και τους Κεντρικούς Αποχετευτικούς Αγωγούς (ΚΑΑ), οι οποίοι είναι είτε αγωγοί βαρύτητας, είτε δίδυμοι κεντρικοί καταθλιπτικοί αγωγοί των αντλιοστασίων μεταφοράς ακαθάρτων. Η κατασκευή των αντλιοστασίων αποτελεί αντικείμενο ανεξάρτητης εργολαβίας. Το δίκτυο βαρύτητας έχει συνολικό μήκος 37,9 χιλιόμετρα περίπου και αποτελείται από αγωγούς διαμέτρων από 200 έως 800 χλσ. Το μήκος διαδρομής των δίδυμων καταθλιπτικών αγωγών είναι 7,2 χιλιόμετρα περίπου, με διατομές αγωγών από 110 έως 600 χλσ.

Το έργο περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή 1.500 ιδιωτικών συνδέσεων, η κατασκευή των οποίων θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους του Δήμου. Η κατασκευή των εξωτερικών διακλαδώσεων για κάθε ακίνητο περιλαμβάνει την κατασκευή φρεατίου προσαρμογής καθώς και τη διάταξη των αγωγών και ειδικών τεμαχίων για την σύνδεση των ακινήτων με το δευτερεύον δίκτυο ακαθάρτων.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ανέρχεται σε τριάντα έξι (36) μήνες.

Για τον προγραμματισμό και εξέλιξη των εργασιών, όπως και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τις ιδιωτικές συνδέσεις, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.