14/12/2017

Απολογισμός έργου Κοινωνικού Παντοπωλείου για τα έτη 2011-2017





ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                Μαρκόπουλο,14/12/2017
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                                               
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ                  
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ                                                                  
ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ: Χ. ΜΕΘΕΝΙΤΗ 7                                                                                     
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22990-20174, 20173                                         
FAX: 22990-20187


Απολογισμός έργου Κοινωνικού Παντοπωλείου
για τα έτη 2011-2017.

Στις 17 Δεκεμβρίου του 2011, ο Δήμος Μαρκοπούλου ίδρυσε το πρώτο Κοινωνικό Παντοπωλείο στην Αττική, ενώ η Πολιτεία το θεσμοθέτησε 5 μήνες αργότερα!
Στόχος του ήταν και παραμένει, μέσα στα ευρύτερα πλαίσια της στρατηγικής ανάπτυξης της Κοινωνικής Πολιτικής της Δημοτικής Αρχής, η προώθηση της κοινωνικής συνοχής, η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και η ευαισθητοποίηση- δραστηριοποίηση ατόμων, ομάδων, φορέων και επιχειρήσεων, που θα μπορούσαν να συνδράμουν στο κοινωνικό του έργο.

Ενόψει της συμπλήρωσης των έξι ( 6 ) χρόνων λειτουργίας, στις 17 Δεκεμβρίου 2017 και μετά την επεξεργασία των στοιχείων για τα έτη 2011-2017, σας παραθέτουμε αναλυτικά στοιχεία του σημαντικού έργου του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου μας που αφορούν:
1. Το σύνολο των Δωρεών σε προϊόντα μακράς διάρκειας και οι οποίες προέρχονται από εταιρείες, εκδηλώσεις, αλλά και προσφορές  από χιλιάδες συμπολίτες μας,
2. Τον αριθμό των Εγγεγραμμένων Δικαιούχων, καθώς επίσης και τα προϊόντα που τους προσφέρθηκαν,
3. Τα Αναπηρικά Αμαξίδια που διαθέτει και διατίθενται στους συμπολίτες μας,
4. Τον συνολικό αριθμό των παιδιών Δικαιούχων του Κοινωνικού Παντοπωλείου, που εντάχθηκαν στα Κοινωνικά Φροντιστήρια,
5. Τις δωρεάν Μαστογραφίες, που διοργανώθηκαν για τις άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες που σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΥ), εξυπηρετήθηκαν από την Κοινωνική Υπηρεσία, και
6. Τον συνολικό αριθμό των δικαιούχων του Κοινωνικού Παντοπωλείου, που εντάχθηκαν στις Παιδικές Κατασκηνώσεις.   

1.   Δωρεές: Έτη 2011 – 2017

933 Δωρεές πραγματοποιήθηκαν στα έξι χρόνια λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου
!
Αυτές προέρχονται από εταιρίες, καλέσματα αλληλεγγύης στις εκδηλώσεις πολιτισμού του Δήμου μας, συλλόγους και βέβαια, πολλούς συμπολίτες μας.
Για την περίοδο αυτή, συλλέχθηκαν τα κάτωθι προϊόντα μακράς διάρκειας.

  •   Γάλα κουτιά                :  39.042
  •   Μακαρόνια                   :  33.362
  •   Ρύζι                            :    7.488
  •   Όσπρια                       :    6.734
  •   Λάδι (Λίτρα)                :    8.056
  •   Χυμοί Τομάτας             :  16.709
  •   Κριθαράκι                    :  15.968
  •   Αλεύρι                        :    7.562
  •   Ζάχαρη                       :    5.828
  •   Χυμοί Φρούτων           :    4.583
  •   Κονσέρβες                   :    2.481
  •   Δημητριακά                 :    3.603
  •   Γλυκίσματα                  :    3.657
  •   Σαμπουάν                   :    2.325
  •   Απορρυπαντικά ρούχων: 1.723
  •   Χαρτικά                      :    1.615


2.   Δικαιούχοι ετών 2011 – 2017.

1.149 συνολικά οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου για τα έτη 2011- 2017.
Στο διάστημα αυτό, δόθηκαν επίσης, 199 έκτακτα πακέτα σε συμπολίτες μας, ενώ οι συνολικές διανομές που πραγματοποιήθηκαν φτάνουν τις 4.908.

Για την περίοδο αυτή, δόθηκαν τα κάτωθι προϊόντα μακράς διάρκειας.

  •   Γάλα κουτιά                :  36.856
  •   Μακαρόνια                   :  31.242
  •   Ρύζι                            :    7.000
  •   Όσπρια                       :    6.706
  •   Λάδι (Λίτρα)                :    7.555
  •   Χυμοί Τομάτας             :  16.645
  •   Κριθαράκι                    :    5.493
  •   Αλεύρι                        :    6.250
  •   Ζάχαρη                       :    5.684
  •   Χυμοί Φρούτων           :    3.259
  •   Κονσέρβες                   :    2.385
  •   Δημητριακά                 :    2.533
  •   Γλυκίσματα                  :    3.338
  •   Σαμπουάν                   :    2.302
  •   Απορρυπαντικά ρούχων:    1.566
  •   Χαρτικά                      :    1.580

Επιπλέον, στο πλαίσιο των δράσεων της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μαρκοπούλου, δρομολογήθηκαν επίσης:

  •   Δωρεάν μαστογραφίες, σε 22 άπορες και ανασφάλιστες συμπολίτισσές μας.
  •   Δωρεάν κατασκήνωση, σε 11 παιδιά δικαιούχων τοι Κοινωνικού Παντοπωλείου.
  •   Κοινωνικό φροντιστήριο, σε 38 παιδιά δικαιούχων του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
  •   Επίσης, δόθηκαν 12 αναπηρικά αμαξίδια σε συμπολίτες, οι οποίοι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα αγοράς τους.

Ευχαριστούμε  θερμά, τους συναδέλφους και συνεργάτες της Κοινωνικής Υπηρεσίας για το αθέατο έργο - λειτούργημα που επιτελούν.  Τους συνεργάτες-συναδέλφους του  Κοινωνικού Παντοπωλείου για την εκπόνηση των παραπάνω στατιστικών στοιχείων, την κα Δημητρίου Αλεξάνδρα, χρόνια αρωγό στις δράσεις του Κοινωνικού Παντοπωλείου και τον κο Τσίρκα Σπύρο, για τον εκσυγχρονισμό της  ηλεκτρονικής και μηχανογραφικής οργάνωσης του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως, την τέως Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Πολιτικής & νυν εντεταλμένη  Δημοτική Σύμβουλο, πρωτεργάτη στην δημιουργία και ίδρυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου,  κα Μαρία Κιμπιζή, για την αμέριστη συμπαράσταση, στήριξη και υλοποίηση του εν λόγω επιτεύγματος !
Ευχόμαστε επίσης, με την ένταξη του Κοινωνικού μας Παντοπωλείου στο ΕΣΠΑ και την συνέχιση του αξιόλογου αυτού έργου, από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού & Κοινωνικής Πολιτικής, κο Άγγελο Ρούση, το έργο του Κοινωνικού Παντοπωλείου να συνεχιστεί με τον ίδιο ζήλο και αγάπη!

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΚΕΑ


Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας,  συμμετείχε στην πρόσφατη Συνάντηση Ενημέρωσης Δήμων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης    στις 5-7 Δεκεμβρίου 2017.
Το πρόγραμμα Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας, από την ημέρα έναρξης υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος (1/2/2017) έως και σήμερα, έχει εξυπηρετήσει και εξυπηρετεί μηνιαίως 265 νοικοκυριά, αριθμός που προσαυξάνεται με βάσει τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού !

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου  Μαρκοπούλου, που διαχειρίζεται το  ΚΕΑ, δέχτηκε συγχαρητήρια για τον άρτιο τρόπο διαχείρισης του αναφερόμενου προγράμματος, την ορθή λειτουργία και την άριστη διεκπεραίωση όλων των θεμάτων που  πρόεκυψαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, καθώς το εν λόγω πρόγραμμα αξιολογήθηκε από τα πιο σημαντικά των τελευταίων χρόνων.

Συγκεκριμένα, τόσο η άρτια σύμπλευση με τους άξονες/πυλώνες του προγράμματος συντέλεσε στην  αποφυγή λαθών, αλλά επίσης και η αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία του δυναμικού της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας.
 Το γεγονός αυτό, μας  δίνει ώθηση για εκ νέου  προσπάθειες, πάντα στο πλευρό των συμπολιτών μας που πλήττονται οικονομικά, αλλά μας δίνει και  την δύναμη  να συνεχίσουμε  από καλύτερη θέση πλέον, να παλεύουμε έμπρακτα την κοινωνική ισότητα και αλληλεγγύη, όντας πάντα στο πλευρό των συμπολιτών μας !

ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ  ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ.

Αναφορικά, με την πρωτοβουλία του Δήμαρχου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, σχετικά με τη συνεισφορά του Δήμου μας, ώστε να  σωθούν τα σπίτια τεσσάρων (4) συμπολιτών μας, που απειλούνται από τους πλειστηριασμούς και μεριμνώντας για την ψυχοκοινωνική στήριξη των παθόντων,
η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Μαρκόπουλου, η οποία αναλαμβάνει την κοινωνική και ψυχολογική στήριξη των δημοτών, την πρακτική και συμβουλευτική υποστήριξη των οικονομικά αδύναμων ατόμων, όπως και την παρέμβαση σε καταστάσεις κρίσης, δηλώνει την συμπαράσταση και την αμέριστη συμμετοχή της στο συγκεκριμένο εγχείρημα.

Η προσφορά της Κοινωνικής Υπηρεσίας θα αφορά, στην ψυχοκοινωνική στήριξη των ατόμων που απειλούνται από Πλειστηριασμούς, μέσω συμβουλευτικής και δράσεων ένταξης των ατόμων αυτών στο Κοινωνικό σύνολο, σε συνεργασία με την εταιρεία ειδικού σκοπού, που αναμένεται να δημιουργηθεί.

Συνοδοιπόροι μας στη συγκεκριμένη δράση πιστεύουμε ότι θα είναι η Εκκλησία, αλλά και ένα Δίκτυο ιδιωτών που μας βοηθά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, από το οποίο ο Δήμος Μαρκοπούλου, ζήτησε να συγκεντρωθεί ένα χρηματικό ποσό.


Τέλος, θα θέλαμε να καλέσουμε τους Συμπολίτες μας, να στηρίξουν τις συγκεκριμένες δράσεις, καθώς η ανέχεια η οποία πλήττει τους συμπολίτες μας, αφόρα ένα κοινωνικό φαινόμενο της εποχής μας, το οποίο εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο και χρήζει άμεσης ψυχοκοινωνικής παρέμβασης και αντιμετώπισης!





Με εκτίμηση,

Η Προϊσταμένη της
Κοινωνικής Υπηρεσίας,
Κα Σταύρου Βασιλική.