09/02/2016

''Βραδιές Ανάγνωσης Παιδικού Βιβλίου'' στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Μαρκοπούλου - Αφιέρωμα στην κορυφαία συγγραφέα ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ


Αγαπητοί Συμπολίτες,

Ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας και ο Σύλλογος Πολυτέκνων Αν. Αττικής «Άγιοι Τερέντιος & Νεονίλλη», συνεχίζουν τις «Βραδιές ανάγνωσης Παιδικού Βιβλίου», για παιδιά από 7 ως 12 ετών και σας προσκαλούν την Παρασκευή 13 και 26 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 6.00 μ.μ., στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Μαρκοπούλου (Παπαβασιλείου 34), σε ένα αφιέρωμα στην κορυφαία συγγραφέα της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας Ζωρζ Σαρή.

Μικροί και μεγάλοι, θα έχουν τη δυνατότητα να «ταξιδέψουν» μέσα από τις σελίδες των βιβλίων « Η Πολυλογού» και «Το Γαϊτανάκι».

Μετά την αφήγηση, θα ακολουθήσει δραστηριότητα χειροτεχνίας, με όλα τα παιδιά!

Η Γεωργία Σαριβαξεβάνη Καρακώστα, γνωστή ως Ζωρζ Σαρή (1925 – 2012), γεννήθηκε στην Αθήνα. Η μητέρα της ήταν Γαλλίδα από τη Σενεγάλη και ο πατέρας της καταγόταν από το Αϊβαλί. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στην Ελλάδα, όπου τελείωσε το δημοτικό και το γυμνάσιο. Πριν ολοκληρώσει τις σπουδές της, άρχισε ο πόλεμος του 1940. Στη διάρκεια του πολέμου η Ζωρζ Σαρή συμμετείχε στην Αντίσταση. Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το θέατρο και αφού τελείωσε το σχολείο, παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Αργότερα, το 1947, αναγκάστηκε να φύγει εξόριστη για το Παρίσι. Εκεί γνώρισε σημαντικούς ανθρώπους, όπως ο Κώστας Αξελός, η Μελίνα Μερκούρη, ο Μαρσέλ Μαρσώ, μεταξύ των οποίων και τον μετέπειτα σύζυγό της Αιγύπτιο χειρουργό Μαρσέλ Καρακώστα, με τον οποίο απόκτησαν δύο παιδιά. Το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα και άρχισε να εμφανίζεται στο θέατρο και τον κινηματογράφο, δίπλα σε γνωστούς ηθοποιούς, μέχρι την άνοδο της δικτατορίας, όπου μαζί με συναδέλφους ηθοποιούς αποφάσισαν να μην ξαναπαίξουν στο θέατρο, αντιτιθέμενοι στο καθεστώς. Εκείνη την εποχή, στερημένη από κάποια μορφή έκφρασης, άρχισε να γράφει το πρώτο της μυθιστόρημα, το «Θησαυρό της Βαγίας».

Η συγγραφέας έγραψε είκοσι μυθιστορήματα, μία νουβέλα, τέσσερα θεατρικά παιδικά έργα και εννιά βιβλία για μικρά παιδιά. Το πλούσιο λογοτεχνικό της έργο έχει διακριθεί και βραβευθεί και παραμένει αναγνωρίσιμη, για το βιωματικό ύφος που τη χαρακτηρίζει.

Οι βραδιές ανάγνωσης Παιδικού Βιβλίου συνεχίζονται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, με σκοπό τη φιλαναγνωσία και την επικοινωνία, μέσα από το ταξίδι στον πλούσιο κόσμο των βιβλίων και των παραμυθιών.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, για μικρούς και μεγάλους.

Σας περιμένουμε όλους!