22/12/2015

Οι παιδικές δημιουργίες σύνδεσαν την Τέχνη με την Παιδεία και την Αλληλεγγύη, στην ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μαρκοπούλου

Για μια ακόμη φορά ο Πολιτισμός «συναντήθηκε» με την Παιδεία και την Αλληλεγγύη στον Δήμο Μαρκοπούλου, στα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής των Τμημάτων Ζωγραφικής και Δημιουργικής Απασχόλησης του Προγράμματος «Αθλητισμός και Πολιτισμός για Όλους» του Ν.Π.Δ.Δ. «Βραυρώνιος» και των μαθητών Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Μαρκοπούλου, που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015, στο Πολιτιστικό Κέντρο – Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου μας.

Δεκάδες κόσμου, γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών αγκάλιασαν την εκδήλωση με τη θερμή τους παρουσία, προσφέροντας τρόφιμα, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Μαρκοπούλου, ανταποκρινόμενοι στο αντίστοιχο κάλεσμα Τέχνης και Εθελοντισμού. Με τη φαντασία τους, την εκφραστικότητα τους, τη χρήση των διαφορετικών υλικών, αντάμειψαν στο έπακρο τους επισκέπτες του ιστορικού νεοκλασικού στο Μαρκόπουλο, οι δημιουργίες των μικρών μας καλλιτεχνών. Στην έκθεση αυτή, κλήθηκαν να εικονογραφήσουν μια φράση από το αγαπημένο τους παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο ή παραμύθι και να ζωγραφίσουν και τον εαυτό τους μέσα σε αυτό, αποδεικνύοντας τη συμβολή της λογοτεχνίας, στην ανάπτυξη της αντίληψης και της έκφρασης.

Τα παιδιά εμπνεύστηκαν από τα βιβλία και δημιούργησαν εικόνες, που αποτελούν αναμφίβολα πολύτιμη και σημαντική μορφή έκφρασης. Τα έργα στόλισαν για μια ακόμη φορά το Πολιτιστικό μας Κέντρο, περνώντας όμορφα και αισιόδοξα μηνύματα, τα οποία θα γίνουν ωραιότατα δώρα για τον παππού ή τη γιαγιά, τα Χριστούγεννα του 2015!

Μερικά από τα αγαπημένα βιβλία και ήρωες που «ζωντάνεψαν» στον «καμβά» ήταν: «Ο Καρυοθραύστης», «Ο μικρός Πρίγκηπας», «Ένα δέντρο μια φορά», «ο Σπασίκλας», «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» κ.α.

Τα έργα, αφού τοποθετήθηκαν το κάθε ένα σε ειδικό πλαίσιο, διατέθηκαν προς ανταλλαγή στο κοινό, που πρόσφερε τρόφιμα μακράς διαρκείας, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας, το οποίο συμπλήρωσε τέσσερα (4) χρόνια λειτουργίας, στις 17 Δεκεμβρίου.

Οι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων του Δήμου μας, έδωσαν το δικό τους στίγμα στην Έκθεση, καθώς όλοι μαζί τραγουδήσαμε τα Κάλαντα, δίπλα στο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο του Πολιτιστικού Κέντρου.

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας, κα Μαρία Κιμπιζή, ευχαρίστησε στο καλωσόρισμά της, τους επισκέπτες της έκθεσης, για την παρουσία τους, τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, για την ανταπόκριση και συμμετοχή τους, καθώς και για την προφορά τροφίμων και συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι μπορούμε και οφείλουμε να επενδύσουμε στις νεότερες γενιές, μέσα από αντίστοιχες δράσεις, που προάγουν τη Φιλαναγνωσία, τον Πολιτισμό, την Εθελοντική προσφορά και την Αλληλεγγύη, δίνοντας το παράδειγμα και το μήνυμα, ότι ενωμένοι μέσα από τέτοιους τρόπους επικοινωνίας, γινόμαστε πιο δυνατοί και αισιόδοξοι, για να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κρίση αξιών».

Η εκδήλωση κορυφώθηκε με την απονομή του επαίνου, από τον Δήμαρχο Μαρκοπούλου κ. Σωτήρη Ι. Μεθενίτη, στον Παντελή Κουγιουμτζίδη, μαθητή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πόρτο Ράφτη, που κατέκτησε την πρώτη θέση στο Διαγωνισμό «Ζωγραφίζουμε τις Χριστουγεννιάτικες Ευχές», ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετοχές.  Το έργο του Παντελή, αποτελεί τη φετινή ευχητήρια κάρτα του Δημάρχου. Ο μαθητής παρέλαβε επίσης αναμνηστική αφίσα της κάρτας του, καθώς και το «έπαθλο» ελεύθερης εισόδου, προσφορά της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Μαρκοπούλου (Κ.Δ.Ε.Μ.), για το Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις», κατά την κινηματογραφική περίοδο του 2015 - 2016, για τον ίδιο και τα μέλη της οικογένειάς του.

Ο Δήμος Μαρκοπούλου ευχαριστεί την κάβα «Κάβειρος», τα αρτοποιεία «Σπανού» και «Δαρεμά», καθώς και την «PIZZA FAN», για τις προσφορές τους σε κεράσματα, για το κοινό που μας τίμησε με την παρουσία του στην εκδήλωση. Επίσης, ευχαριστεί θερμά την υπεύθυνη των Τμημάτων Ζωγραφικής και Δημιουργικής Απασχόλησης του Προγράμματος «Αθλητισμός και Πολιτισμός Για Όλους» του Ν.Π.Δ.Δ. «Βραυρώνιος» κα Ευδοκία Μεθενίτη, τον υπεύθυνο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ. Δημήτρη Αρβανιτάκη, την κα Δέσποινα Σταυρουλάκη, καθώς και όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Μαρκοπούλου, το Ν.Π.Δ.Δ. «Βραυρώνιος» και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου με την πεποίθηση, ότι η Παιδεία, ο Πολιτισμός και η Κοινωνική Αλληλεγγύη, αποτελούν έννοιες αλληλένδετες.

Σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα, με Υγεία και Αγάπη!