22/10/2015

Τιμήθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων στον Δήμο Μαρκοπούλου

Σε εγκάρδιο κλίμα, γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων στη συνεστίαση, που διοργάνωσε το Ν.Π.Δ.Δ. «Βραυρώνιος» του Δήμου Μαρκοπούλου, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015, στο κέντρο «Άμμος», στο Πόρτο Ράφτη.

Περισσότερα από εκατόν σαράντα (140) μέλη του Κ.Α.Π.Η. του Δήμου, τίμησαν την παγκόσμια επέτειο, μαζί με αγαπημένους και φίλους, απολαμβάνοντας στον πανέμορφο αυτό παραλιακό χώρο, αλμυρά και γλυκά εδέσματα, με χυμό, αναψυκτικό ή παγωτό.

Ως οικοδεσπότης εκ μέρους του διοργανωτή φορέα, ο πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Βραυρώνιος» κ. Ορφανός, ευχαρίστησε τους δεκάδες παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στο φετινό εορτασμό, την Αντιπρόεδρο του «Βραυρωνίου» κα Μπίλυ Δρίτσα, τα μέλη του Δ.Σ. κα Ζωή Γιαννάκη και κα Σοφία Μουλά-Κώστα,  καθώς και τις κοινωνικές λειτουργούς για την άριστη συνεργασία τους. Ιδιαιτέρα ευχαρίστησε την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού κα Μαρία Κιμπιζή, για τη φυσική, αλλά και την ουσιαστική «παρουσία» και συμπαράστασή της, στο δύσκολο έργο και προσπάθειες του «Βραυρωνίου» σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του: την Τρίτη Ηλικία, τον Αθλητισμό, την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Στο χαιρετισμό του, επισήμανε: “Είχα την ευκαιρία να μεγαλώσω με τον παππού και την γιαγιά, για αυτό καταλαβαίνω πόσο σημαντική είναι η φυσική τους παρουσία με τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Οι ηλικιωμένοι είναι μια ευαίσθητη ομάδα, που χρειάζεται την αμέριστη συμπαράστασή μας και εμείς, τη δική τους. Ως πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Βραυρώνιος» σας βεβαιώνω, ότι προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό, στο δύσκολο οικονομικά διάστημα που διανύουμε και να είστε σίγουροι, ότι ήδη κάνουμε περισσότερα από όσα μπορούμε. Σας υπόσχομαι, ότι μέσα στο μήνα, θα βρεθώ ξανά κοντά με όλους σας, μέσω των συναντήσεων που έχουμε προγραμματίσει σε Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη, για να ακούσουμε και να δώσουμε λύσεις, σε τυχόν προβλήματα που έχουν προκύψει».

Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του προέδρου, η Αντιδήμαρχος κα Κιμπιζή, δήλωσε ιδιαίτερη ευχαρίστηση και χαρά, που βρίσκεται ανάμεσα σε γνωστά πρόσωπα, που συμμετέχουν στις δράσεις του Κ.Α.Π.Η. Μαρκοπούλου, όπως στη Χορωδία, στα τμήματα Ζωγραφικής και Γυμναστικής για την Τρίτη Ηλικία του Προγράμματος «Αθλητισμός και Πολιτισμός Για Όλους», Ομάδες Χειροτεχνίας, Ψηφιδωτού, μέχρι και σε τμήμα Θαλάσσιας Αεροβικής (Aqua Aerobic) κ.α., διατηρώντας έτσι ψηλά το ηθικό και την υγεία τους, μέσα από τις δομές του Δήμου. Μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους της καλής υγείας, όπως αναφέρθηκε και στην ημερίδα για την Υγιή Γήρανση, που πραγματοποίησε το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.) την ίδια ημέρα στον Δημαρχείο Αμαρουσίου και όπου παραβρέθηκε η Αντιδήμαρχος, εκπροσωπώντας τον Δήμο Μαρκοπούλου, η οποία τόνισε τη σημασία της συμμετοχής, αφού: «Σύμφωνα με τις μελέτες και τα συμπεράσματα που παρουσιάστηκαν στη σημερινή Ημερίδα, η πρόνοια για τον τρόπο ζωής μας, με τη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων, που θα μας επιστρέψουν να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντά μας και στην Τρίτη Ηλικία, είναι καθοριστικός παράγοντας της καλής ψυχικής και όχι μόνο υγείας. Συνειδητοποιούμε για μια ακόμη φορά, ότι το μυστικό για την υγιή γήρανση, είναι η σημασία της επικοινωνίας στη ζωή μας και για αυτό, σας καλώ όλους, να απλώσουμε όλοι μαζί το χέρι της συμπαράστασης και αγάπης, στους μοναχικούς ανθρώπους, που είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους. Είναι σημαντικό να μπορέσουν και εκείνοι να ευνοηθούν από τις υπηρεσίες και τις ομαδικές δράσεις που προσφέρει το Ν.Π.Δ.Δ. «Βραυρώνιος», ειδικά για την  Τρίτη Ηλικία».

Τα μηνύματα αυτά, φαίνεται ότι έγιναν πλήρως αντιληπτά και σε συνδυασμό με την καλή παρέα, η επετειακή συνεστίαση, δεν άργησε να μετατραπεί, σε κανονικό γλέντι με πολύ κέφι, αποδεικνύοντας, ότι «η προηγούμενη γενιά», γνωρίζει από διασκέδαση και χορό!

Ο εορτασμός της 1ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων, ορίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στις 14 Δεκεμβρίου 1990, με την ιστορική έγκριση του Διεθνούς Σχεδίου Δράσης για τη Γήρανση το 2002, με το οποίο η διεθνής κοινότητα, κλήθηκε να ανταποκριθεί στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της γήρανσης του πληθυσμού στον 21ο αιώνα και να προωθήσει την ανάπτυξη μιας κοινωνίας για όλες τις ηλικίες.

Θέμα του φετινού εορτασμού ήταν η «Βιωσιμότητα και Ηλικιακή Κάλυψη στο αστικό περιβάλλον», όπου σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, απαιτείται η κατανόηση των θεμάτων δημογραφίας, για την αειφόρο ανάπτυξη και η δυναμική του πληθυσμού, θα διαμορφώσουν τις βασικές αναπτυξιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος τον 21ο αιώνα. Για να επισημάνει, ότι: «Αν η φιλοδοξία μας είναι να "Χτίσουμε το Μέλλον που Εμείς Θέλουμε», πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον πληθυσμό άνω των 60 ετών, που αναμένεται να φτάσει τα 1,4 δισεκατομμύρια, μέχρι το 2030».