30/07/2015

ΕΚΘΕΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Ν.Π.Δ.Δ. «ΒΡΑΥΡΩΝΙΟΣ»: Μέσα από την Τέχνη μπορούμε να δημιουργούμε, να ελπίζουμε και να οραματιζόμαστε, σε ένα διαρκή διάλογο που μας εξελίσσει ως κοινωνία


Αγαπητοί Συμπολίτες,

Με ελπίδα και χαμόγελα, που μόνο η δημιουργία και ο «διάλογος» μέσα από την τέχνη μπορούν να προκαλέσουν, γέμισε ο υπεραιωνόβιος πλέον ιστορικός χώρος του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Μαρκοπούλου, που έκλεισε αισίως φέτος 111 ολόκληρα χρόνια ζωής και προσφοράς, στην εκπαίδευση και παιδαγωγική - τα χρόνια που λειτουργούσε ως Δημοτικό Σχολείο και από τότε μέχρι σήμερα, στην πολιτιστική ανάδειξη της πόλης.

Για 3η συνεχή χρονιά, η τελική Έκθεση Ζωγραφικής του Τμήματος Ενηλίκων του Προγράμματος «Αθλητισμός και Πολιτισμός για Όλους», του Ν.Π.Δ.Δ. «Βραυρώνιος», που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, το διάστημα 19 Ιουνίου - 10 Ιουλίου 2015, παρουσίασε στο κοινό τη δουλειά του δεύτερου εξαμήνου: πορτραίτα «φαγιούμ», τοπία, ασκήσεις χρωματολογίας, παγόβουνα σε αποχρώσεις του μπλε και ορίζοντες, που με την αφαιρετική προσέγγιση, «εστίασαν» στις χρωματικές προσμίξεις και στο «πλάσιμο» της εικαστικής φόρμας.

Η θεαματική εξέλιξη στα έργα των «καλλιτεχνών» μας, οφείλεται τόσο στις τεχνικές ασκήσεις, όσο και στην πολύ σημαντική γνώση, που προσφέρει η διδασκαλία της Ιστορίας της Τέχνης, στα πλαίσια λειτουργίας των τμημάτων Ζωγραφικής.

Το Πρόγραμμα «Αθλητισμός και Πολιτισμός για Όλους» ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012, στα πλαίσια του οποίου, λειτούργησαν για πρώτη φορά τέσσερα (4) παιδικά τμήματα Ζωγραφικής και αντίστοιχα, δύο (2) τμήματα ενηλίκων, με υπεύθυνη την κα Ευδοκία Μεθενίτη, στο Κτήριο «Παπουλάκος» στο Μαρκόπουλο και στον Δημοτικό Πολυχώρο Πολιτισμού, στο Πόρτο Ράφτη.

Ο πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Βραυρώνιος» κ. Νίκος Ορφανός, δήλωσε για το κλείσιμο της φετινής χρονιάς των τμημάτων: «Καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια, να δημιουργούνται νέα τμήματα για μεγαλύτερη συμμετοχή. Φέτος καταφέραμε να αυξηθούν σε έξι (6) τα παιδικά τμήματα, με στόχο την δημιουργική απασχόληση, την ανάδειξη της έκφρασης των παιδιών μέσω του ιχνογραφήματος, το οποίο αποτελεί ενδεικτικό εργαλείο για την εξωτερίκευση σκέψεων και συναισθημάτων. Στα τμήματα των ενηλίκων υπάρχει δυνατότητα κάθε χρόνο, να φιλοξενηθούν περίπου σαράντα (40) συμμετέχοντες. Στόχος των τμημάτων είναι η ενίσχυση της συνεργασίας και της ομαδικότητας, με κοινό παρονομαστή τα ποιοτικά ερεθίσματα και την προαγωγή του Πολιτισμού μας και της ταυτότητάς μας».

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Μαρκοπούλου κα Μαρία Κιμπιζή, με αφορμή την ολοκλήρωση της περιόδου 2014 – 2015 των τμημάτων Ζωγραφικής του Προγράμματος «Αθλητισμός και Πολιτισμός για Όλους», δήλωσε: «Κάθε χρονιά επενδύουμε όλο και περισσότερο στα προγράμματα αυτά, γιατί καταφέρνουν να συνδέσουν με επιτυχία την Εκπαίδευση με την Τέχνη, παρέχοντας μια σφαιρική άποψη, τόσο σε επίπεδο καλλιτεχνικό, όσο και κοινωνικό. Άλλωστε, μόνο μέσα από την Τέχνη, μπορούμε ταυτόχρονα να δημιουργούμε, να εκφραζόμαστε, να ελπίζουμε και να οραματιζόμαστε, σε ένα διαρκή «διάλογο» που μας εξελίσσει ως κοινωνία».

Καλό Καλοκαίρι!