01/04/2015

Έκθεση Φωτογραφίας και Εγγράφων, με θέμα: Η Ιστορία του τόπου μας: «Το Μαρκόπουλο των Μεσογείων»


Αγαπητοί Συμπολίτες,

Ο Δήμος Μαρκοπούλου και το Ν.Π.Δ.Δ. «ΒΡΑΥΡΩΝΙΟΣ», σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης Φωτογραφίας και Εγγράφων, με θέμα: Η Ιστορία του τόπου μας «Το Μαρκόπουλο των Μεσογείων», που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015 και ώρα 8.00 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μαρκοπούλου, με αφορμή τη συμπλήρωση 111 χρόνων λειτουργίας του.

Η έκθεση αποτελείται κυρίως από φωτογραφίες, αλλά και ιστορικά έγγραφα, που παρουσιάζουν το Μαρκόπουλο από το 1880, την απαρχή δηλαδή της ίδιας της τέχνης της φωτογραφίας, μέχρι και το 1950. Η καθημερινή ζωή, οι γιορτές, τα ήθη και τα έθιμα, τα παλαιά επαγγέλματα, οι σχολικές δραστηριότητες, η εκπαίδευση, τα σημαντικά ιστορικά σημεία της περιοχής, μας ταξιδεύουν στο χρόνο. Ιδιαίτερης αξίας είναι οι εικόνες της δύσκολης καθημερινότητας κατά την περίοδο της κατοχής, όπου καταγράφεται ο αγώνας της επιβίωσης. 

Έχοντας ξεπεράσει έναν αιώνα ζωής, ο σημερινός χώρος του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Μαρκοπούλου, που θα φιλοξενήσει την εκδήλωση, καταλαμβάνει βαρύνουσα ιστορική σημασία για την πόλη, καθώς αποτελεί ένα μνημειώδες νεοκλασσικό κτίριο, με εκλεκτικιστικές τάσεις. Θεμελιώθηκε το 1902, με δωρεά του οικοπέδου και σχέδια του μηχανικού Ανδρ. Καλλία και λειτούργησε το 1904, ως Δημοτικό Σχολείο αρρένων και αργότερα ως το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Μαρκοπούλου. Σήμερα, έχοντας ανακατασκευαστεί, λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος και στεγάζει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου. 

Τα πλούσια φωτογραφικά και έγγραφα ντοκουμέντα, που θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά οι επισκέπτες της έκθεσης, οφείλονται στη θερμή ανταπόκριση δεκάδων συμπολιτών μας, του Μουσείου Μπενάκη και του Αρχαιολογικού Μουσείου, στο σχετικό κάλεσμα του Δήμου και την ευγενή παραχώρηση του προσωπικού, οικογενειακού και ιστορικού υλικού, ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Στόχος της έκθεσης είναι η γνωριμία με την ιστορία του τόπου μας, μέσα από εικόνες του παρελθόντος, που μας αφορά όμως όλους, λόγω της εικαστικής της οπτικής και της παρουσίασης της προσωπικής «ιστορίας», όλων αυτών που μοιράστηκαν το αρχείο τους, για ένα ευρύτερο σκοπό.

Στα πλαίσια της έκθεσης, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε μαθητές της Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης, με τη συνοδεία δασκάλων και καθηγητών. Ήδη υπάρχει ανταπόκριση σε απάντηση της, από 17/3/2015, ενημερωτικής επιστολής μας προς τους διευθυντές των Σχολικών Μονάδων. Για τον καλύτερο προγραμματισμό, καθώς επίσης και για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία, παρακαλούνται όσοι επιθυμούν, να επικοινωνήσουν με το Δημαρχιακό Υποκατάστημα Πόρτο Ράφτη, στο τηλ: 22990-71706 και στο email: kimpizi@markopoulo.gr, για να δηλώσουν συμμετοχή, αναφέροντας δύο πιθανές ημερομηνίες και ώρες.

Η έκθεση θα διαρκέσει ένα μήνα, έως και τις 30-4-2015 και θα είναι ανοιχτή στο κοινό, τις καθημερινές, 6.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.