01/04/2015

Ανακοίνωση του Συλλόγου Κ. Σωτηρίου και της Ε' ΕΛΜΕ Αν. Αττικής για την Σχολική Στέγη στον Δήμο Μαρκοπούλου

  Ε΄ ΕΛΜΕ ΑΝΑΤ.ΑΤΤΙΚΗΣ

30/3/2015
                       
Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΥΜΜΕΤΧΟΥΜΕ  ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1/4,  στις   8.30μ.μ

Τα Δ.Σ του Συλλόγου εκπ. ΠΕ Κ. Σωτηρίου και της Ε΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής  καλούν  τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα σχολεία του Δήμου Μαρκοπούλου την Τετάρτη 1/4, ώρα 8.30μμ, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαρκοπούλου με θέμα τη σχολική στέγη. Το θέμα έρχεται σε ειδική συνεδρίαση,  ύστερα από αίτημα της Ενωσης και των συλλόγων γονέων του Δήμου αλλά και των  αντίστοιχων αιτημάτων  των εκπροσώπων  της ΕΛΜΕ και  του Συλλόγου εκπ. ΠΕ τόσο στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας όσο και σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το ζήτημα της σχολικής στέγης στο Δήμο Μαρκπούλου βρίσκεται σε οριακό σημείο και η κατάσταση είναι από τις χειρότερες στην ευρύτερη περιοχή.
Η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων επί δεκαετίες και η αντιμετώπιση του προβλήματος χωρίς  μακροπρόθεσμο σχέδιο, με μέτρα της τελευταίας στιγμής συνήθως κάτω από την πίεση  κινητοποιήσεων γονέων και εκπαιδευτικών, έχει φέρει την κατάσταση στο απροχώρητο.
-   6 σχολικές μονάδες στο δήμο λειτουργούν σε νοικιασμένα κτίρια ή οικόπεδα (Νηπιαγ. ΔΣ και το Λύκειο στο Π-Ράφτη)  και τα ενοίκια τους ξεπερνούν τις 300 χιλ.ευρώ το χρόνο!!!
  Υπάρχουν δύο σχολεία που λειτουργούν αποκλειστικά σε προκάτ αίθουσες. Το χειρότερο είναι ότι η αυξητική τάση του μαθητικού δυναμικού αντιμετωπίζεται κάθε χρόνο με την προσθήκη ενός επιπλέον προκάτ σε κάποιο σχολείο.
Η μεγάλη ολιγωρία όλων των δημοτικών αρχών  σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση των δαπανών για την Παιδεία, η οποία έχει ενταθεί ακόμα περισσότερο στα τελευταία χρόνια των Μνημονίων καθώς και η αποδυνάμωση των δομών του κράτους(ΟΣΚ ) επιδεινώνει  το πρόβλημα της σχολικής στέγης, ιδιαίτερα  σε περιοχές όπως η Αν Αττική οι οποίες είχαν μεγάλη οικιστική ανάπτυξη.
Θέλουμε και ελπίζουμε και με την παρέμβαση μας το δημοτικό συμβούλιο να προχωρήσει σε ουσιαστικές αποφάσεις και να γίνει η αρχή για ένα συγκεκριμένο σχεδιο που θα αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα.

·        Είμαστε αντίθετοι στην παράταση της σημερινής κατάστασης και της συνέχισης της πρακτικής να αντιμετωπίζουμε τις αναγκες με προσθήκες αιθουσών  στα υπάρχοντα κτίρια (προκάτ, κατάργηση των βοηθητικών χώρων – εργαστηρίων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων-εκδηλώσεων κλπ), με αύξηση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα (πχ πρόταση για  λειτουργία όλων των τμημάτων της Α΄ τάξης με 27 μαθητές!!!) , καθώς και μετακινήσεις μαθητών από σχολείο σε σχολείο, πέρα από την περιοχή διαμονής και την ίδια στιγμή να μη δίνεται καμιά προοπτική στην ουσιαστική και μόνιμη λύση στο πρόβλημα – να μην προχωράει κανένα νέο δημόσιο κτίριο.
·        Θεωρούμε ότι οι σχολικες μονάδες του Δήμου πρέπει να λειτουργούν μέσα στον κοινωνικό ιστό της πόλης,με τα χαρακτηριστικά του σχολείου της γειτονιάς, με εύκολη πρόσβαση των μαθητών σ΄ αυτά ώστε να ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις – μεταφορές τόσο για λόγους κόστους  όσο και για λόγους ασφάλειας.  Επίσης είμαστε αντίθετοι με τις πολύ μεγάλες σχολικές μονάδες (πχ για την Αβάθμια όχι μεγαλύτερες των 12θέσιων σχολείων)
·        Απαιτούμε την άμεση προώθηση όλων των εκρεμμών εδώ και χρόνια, ώριμων έργων για τα σχολεία, τόσο άμεσων όσο και μακροπρόθεσμων, με δημόσια χρηματοδότηση – την οποία διεκδικούμε από το Υπ. Παιδείας και τον ΟΣΚ. Είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή και συντήρηση σχολείων με τη μέθοδο Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που τριπλασιάζουν το κόστος  και παραδίδουν την εκμετάλευση τους  στον ιδιώτη για 30 χρόνια!
Συγκεκριμένα είμαστε σε κοινή κατεύθυνση με τις θέσεις των γονέων (Ένωσης και  Συλλόγων)  και ζητάμε συγκεριμένη παρουσίαση όλων των ενεργειών και την ακριβή κατάσταση, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση τους.

Για τα νηπιαγωγεία:

·            4ο Νηπιαγωγείο Μαρκοπούλου (το οικοπεδο έχει αποδοθεί στον ΟΣΚ)
·           2ο και το 3ο Νηπιαγωγείο Πόρτο-Ράφτη (ανάγκη για εξασφάλιση οικοπέδου και ανέγερση νέου δημόσιου κτίριου που θα μπορέσουν να συστεγαστούν τα δύο νηπιαγωγεία – έως τότε, άμεση μεταστέγαση του 3ου Νηπιαγωγείου σε νέο καταλληλο κτίριο που πρέπει να νοικιαστεί  για να λειτουργήσει την επόμενη σχολική χρονιά) .

Για τα δημοτικά σχολεία:

·         Το συμπληρωματικό κτίριο του 2ου ΔΣ Μαρκοπούλου με την εξάντληση του συντελεστή δόμησης του υπάρχοντος οικοπέδου που θα μπορούσε να αποσυμφορίσει την οριακή κατάσταση (τμημάτα με 25 και μαθητές) στα δημοτικά του Μαρκοπούλου. Είναι αδιανόητο να εκρεμεί η έκδοση άδειας οικοδομής πάνω από 4 χρόνια!
·         Για το 4ο ΔΣ Μαρκοπούλου που λειτουργεί αποκλειστικά σε προκάτ αίθουσες. Εξασφάλιση χαρακτηρισμένου για σχολική στέγη χώρου, του υπάρχοντος και παράπλευρου οικοπέδου ή άλλου οικοπέδου εντός σχεδίου πόλης.
·         Για το 2ο ΔΣ Πόρτο-Ράφτη (εξαιρετικά επικίνδυνη η σημερινή του κατάσταση) σχετικά με το οικόπεδο στη Χιλίστρα και την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης του (υπάρχουν διαβεβαιώσεις από τον ΟΣΚ ότι υπάρχουν παρακρατημένα τα χρήματα και εκρεμούν διαδικασίες) και την ένταξή του σε άμεσο πρόγραμμα κατασκευής.
·         Για το 3ο ΔΣ Πόρτο- Ράφτη που βρίσκεται σε προκάτ και νοικιασμένο οικόπεδο – εξασφάλιση οικοπέδου για την ανέγερση του.

Για τα γυμνάσια και Λύκεια :

·         Για το Γυμνάσιο Πόρτο-Ράφτη – συμπληρωματικές αίθουσες με διαμόρφωση χώρων στο υπάρχον κτίριο.
·         Για το Λύκειο Πόρτο- Ράφτη, την προώθηση του υπερώριμου έργου που έχει εδώ και πολλά χρόνια παραχώρηθεί το οικοπέδο του (στο DECK) στον ΟΣΚ, για το οποίο εκρεμμεί εδώ και καιρό η μηχανολογική μελέτη!! (ζητήθηκε απο τον ΟΣΚ η διευκόλυνση και ο Δήμος δεν την εξασφάλισε) για την ολοκλήρωση της άδειας και την ένταξή του σε πρόγραμμα κατασκευής. Την εξασφάλιση μεγαλύτερου αύλιου χώρου στο νοικιασμένο.
·         Για το Λύκειο Μαρκοπουλου – συμπληρωματικό κτίριο για ανέγερση στο υπάρχον οικόπεδο, με την εξάντληση του συντελεστή δόμησης.

Με βάση όλα τα παραπάνω κρίνουμε εξαιρετικά επείγουσα την εκπόνηση  συγκεκριμένου χρονοδιαγραμματος για τηνάμεση ανέγερση όλων των προαναφερθέντων σχολικών μονάδων στο δήμο και τη δέσμευση για τακτική παρακολούθησητης τήρησης του απο τους εμπλεκόμενους φορείς (δήμος, γονείς, εκπαιδευτικούς)
Παράλληλα θα πρέπει να εξαντληθούν οι προσπάθειες για την εξασφάλιση με κάθε τρόπο οικοπέδων στον αστικό ιστό(χαρακτηρισμένα οικοπεδα για σχολεία, τοπικές πράξεις εφαρμογής με αλλαγή χρήσης γης για σχολεία όπου χρειάζονται, αγορά οικοπέδων, χαρακτηρισμό οικοπέδων στις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης κλπ)  
Απαιτούμε από το Δήμο και από το Υπ. Παιδείας, ο καθένας από τον τομέα ευθύνης του, να δώσουν άμεσες και οριστικές λύσεις στο πρόβλημα της σχολικής στέγης για όλα τα παιδιά.
Καλούμε όλους του εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν αποφασιστικά στον αγώνα αυτό που καθορίζει τους όρους για αξιοπρεπή  δημόσια  εκπαίδευση στα παιδιά μας.
Θα συνεχίσουμε τον κοινό αγώνα μαζί με τους γονείς για την εξασφάλιση δημόσιας, σύγχρονής, ασφαλούς στέγης για όλους τους μαθητές του Δήμου που το θεωρούμε πρώτης προτεραιότητας πρόβλημα για την κοινωνία μας.

Ο πρόεδρος του συλ. Κ. Σωτηρίου                Η πρόεδρος της Ε΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής
          Κώστας Τουλγαρίδης                                                    Αννα Μπαχτή