04/03/2015

Θέατρο "ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ": ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΟΚΤΩΡΑ ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΤΕΡΑ του Έντγκαρ Άλαν Πόε


Κωμωδία Μυστηρίου με στοιχεία σουρεαλισμού.

Μια ιδιαίτερη ιστορία μυστηρίου γραμμένη το 1848 από το γνωστό Αμερικανό συγγραφέα Έντγκαρ Άλαν Πόε, διασκευασμένη για το θέατρο, σε μια κωμωδία μυστηρίου, με στοιχεία σουρεαλισμού.

Πόσο λεπτά είναι τα όρια μεταξύ λογικής και τρέλας;

Τρεις λόγοι για τους οποίους πρέπει να δείτε αυτή την παράσταση:
1. Γιατί τα όρια μεταξύ λογικής και τρέλας είναι πολύ λεπτά.
2. Γιατί, ακόμα κι αν πιστεύετε ότι “σας έχει στρίψει”, πάντα υπάρχει ελπίδα.
3. Γιατί είναι κωμωδία... μυστηρίου!

info:
Πρεμιέρα: 07.03.2015
Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 20.15
Διάρκεια Παραστάσεων: 07.03.2015 - 05.04.2015
Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτά

Συντελεστές:
Απόδοση - Προσαρμογή: Σπύρος Κολιαβασίλης - Θανάσης Τσόδουλος
Σκηνοθεσία - Μουσική Επιμέλεια: Σπύρος Κολιαβασίλης
Σκηνικά - Κοστούμια: Σπύρος Κολιαβασίλης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιάσονας Σωφρόνης
Βοηθός Ενδυματολόγου - Σκηνογράφου: Σοφία Τοτού
Φωτισμοί: Σπύρος Κολιαβασίλης - Ιάσονας Σωφρόνης 

Τους ρόλους του έργου παίζουν αλφαβητικά οι ηθοποιοί:
Σοφία Γκίτζου, Σπύρος Κολιαβασίλης, Βίκυ Κολτσίδα, Καλυψώ Συλλελόγλου, Θανάσης Τσόδουλος, ΓιάννηςΦιλίππου, Νάνσυ Χρυσικοπούλου.

Γενική είσοδος: 12€  Μαθητικό φοιτητικό ανέργων: 8€
Κάθε τέσσερα (4) άτομα, ένα εισιτήριο δωρεάν.

Περίληψη (του θεατρικού έργου):

Μια δημοσιογράφος, η Οντίλ Πατί, κατά τη διάρκεια των διακοπών της στη Νίκαια της Γαλλίας, επισκέπτεται με τη βοήθεια ενός γνωστού της, του Φιλίπ Μπλεντόρ, ένα ιδιωτικό ψυχιατρικό θεραπευτήριο, για το οποίο είχε ακούσει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα, στα πλαίσια μια έρευνας που είχε κάνει πριν κάποια χρόνια, για τα ψυχοθεραπευτικά συστήματα. Μια έρευνα που, κινδύνεψε να χάσει μιας και είχε δυσαρεστήσει την αρχισυντάκτριά της Πουαρέ, και που θα κερδίσει μαχητικά, μετά από παραίνεση της φίλης της Ροξάν. Στην έρευνά της, θα γνωρίσει και δύο ψυχίατρους: τον Φρανσουά Σανπέ και την Σιμόν Ανρί, που - για διαφορετικούς λόγους ο καθένας - θα φέρουν την Οντίλ, σε δύσκολη θέση.

Στο θεραπευτήριο, θα γνωριστεί με τον διευθυντή κύριο Μαγιάρ και θα συναναστραφεί με τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται εκεί: την Ευζενή, την Ποτ Ντετέ, τη Ζουαγέζ, τον Ντε Κοκ και τον Μπουφόν. Ο Μαγιάρ θα την προσκαλέσει σε δείπνο. Έκπληκτη, η Οντίλ, θα διαπιστώσει πως το δείπνο είναι ιδιαίτερα πλούσιο, ενώ ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη θα της προξενήσουν, οι ιστορίες των εργαζομένων για κάποιους ασθενείς, αλλά... και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Το δείπνο θα διακοπεί απότομα μετά από έναν ακραίο περιστατικό, πράγμα που θα οδηγήσει την Οντίλ να διαπιστώσει πως όσα είχε αντιληφθεί ως εκείνη τη στιγμή ήταν μία... αυταπάτη.


Λίγα λόγια για το έργο

Το Σύστημα του Δόκτωρα Πίσσα και του Καθηγητή φτερά (The System of Doctor Tarr and Professor Fether) γράφτηκε το 1848 από τον γνωστό Αμερικανό Συγγραφέα Έντγκαρ Άλαν Πόε. Πρόκειται για μια μικρής έκτασης διήγημα με στοιχεία μαύρης κωμωδίας. Την περίοδο που γράφτηκε, η φροντίδα για τους παράφρονες είχε αναχθεί σε ένα άκρως σημαντικό πολιτικό ζήτημα. Ο κόσμος είχε αρχίσει να ασκεί πιέσεις για μεταρρυθμίσεις στην λειτουργία των ψυχιατρικών ασύλων, διότι οι ψυχικά ασθενείς αντιμετωπίζονταν σαν φυλακισμένοι. Παράλληλα αυξημένες αθωωτικές δικαστικές αποφάσεις λόγω παραφροσύνης είχαν επικριθεί, μιας και επέτρεπαν σε εγκληματίες να αποφεύγουν την τιμωρία. Το Σύστημα του Δόκτωρα Πίσσα και του Καθηγητή Φτερά, παρέμεινε στο συρτάρι των συντακτών του περιοδικού Graham για αρκετούς μήνες, πριν τελικά δημοσιευθεί στο τεύχος του Νοεμβρίου του 1845.

Προσαρμογές:
1903 Παρουσιάζεται στο θέατρο Grand Guignol στο Παρίσι, προσαρμοσμένο από τον Andre de Lorde.
1913 Γαλλική ταινία Le systeme du docteur Goudron et du professeur Plume, σε σκηνοθεσία Maurice Tourneur.
1932 Γερμανική ταινία Unheimliche Geschichten, βασίσμένη στις ιστορίες του Πόε Ο Μαύρος Γάτος και Το Σύστημα τουΔόκτωρα Πίσσα και του Καθηγητή Φτερά.
1948 Όπερα με τιτλο Il sistema della dolcezza (Το σύστημα της γλυκύτητας), σε σύνθεση Vieri Tosatti.
1954 Ισπανική ταινία Manicomio, βασισμένη σε ιστορίες από διάφορους συγγραφείς, συμπεριλαμβανομένου του Πόε με το ΤοΣύστημα του Δόκτωρα Πίσσα και του Καθηγητή Φτερά.
1963 Επεισόδιο στη σειρά: The Alfred Hitchock Hour με τίτλο Ένα σπίτι μακριά από το σπίτι.
1972 Πολωνική Τηλεταινία Το Σύστημα.
1973 Σουρεαλιστική Μεξικάνικη ταινία La Mansion de la Locura, από τον Juan Lopez Μοντεζούμα.
1973 Ταινία The Forgotten, (γνωστή και ως Death Ward #13 και Don't Look in the Basement) σε σκηνοθεσία S. F. Brownrigg.
1977 Δόκτωρας Πίσσα και Καθηγητής Φτερά είναι το πέμπτο κομμάτι από το άλμπουμ Ιστορίες Μυστηρίου καιΦαντασίας (Tales of Mystery and Imagination - remastered το 2006), του Alan Parsons, με μουσική εμπνευσμένη από τα έργα του Πόε.
1999 Μονόπρακτη όπερα με τίτλο A Method for Madness (Μία μέθοδος για την τρέλα) σε σύνθεση David S. Bernstein και λιμπρέτο Charles Kondek.
2005 Τσέχικη ταινία Lunacy σε σκηνοθεσία Γιαν Σβανκμάγιερ (Jan Svankmajer), εμπνευσμένη από το Σύστημα και από την ιστορία του Πόε Η πρόωρη ταφή (The Premature Burial), καθώς και από έργα του Μαρκήσιου ντε Σαντ.
2014 Προσαρμογή για την ταινία Stonehearst Asylum, σε σκηνοθεσία Brad Anderson.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ

Τον Ιανουάριο του 2016 το Θέατρο ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ συμπληρώνει 20 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας.

Ιδρύθηκε το 1996 στο Μαρκόπουλο Αττικής. Έχει στο ενεργητικό του 50 και πλέον θεατρικά έργα. Εκτός της Κεντρικής Σκηνής λειτουργεί και Παιδική Σκηνή η οποία έχει παρουσιάσει 15 έργα για παιδιά.

Στους κόλπους του έχει δημιουργήσει 7 θεατρικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για όλες τις ηλικίες.

Κάθε δύο χρόνια διοργανώνει τις Θερινές Διαδρομές: εκδηλώσεις σε χώρους σημαντικής ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας, υπό την αιγίδα της UNESCO.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Θεάτρου ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ (www.periaktoi.gr).

Επικοινωνία με το Θέατρο:
2299040803  www.periakoi.gr

Διεύθυνση:
Καραολή και Δημητρίου 5
Μαρκόπουλο Αττικής

Χάρτης:
https://goo.gl/maps/Htqee