12/03/2015

Εντυπωσίασε το υψηλό επίπεδο της παρουσίασης «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ», που διοργανώθηκε για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας στον Δήμο Μαρκοπούλου


Μια σπάνια και ξεχωριστή εκδήλωση για το ευρύ κοινό, με αναδρομή σε έργα γυναικών ζωγράφων, από το Μεσαίωνα μέχρι και τη σύγχρονη τέχνη, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό, την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015, στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Νικολάου και Κων/νου Μεθενίτη» στο Μαρκόπουλο, με θέμα: «Η Γυναίκα στην Τέχνη», που διοργάνωσε ο Δήμος Μαρκοπούλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.

Την εκδήλωση στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου Μαρκοπούλου «Άρτεμις», χαιρέτισε η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας Μαρία Κιμπιζή, αναφερόμενη στον πολιτικό χαρακτήρα της επετείου και τους ιστορικούς αγώνες ομάδων γυναικών, για την Ισότητα των δύο φύλων, επισημαίνοντας ότι: «Η σημερινή επέτειος έχει τις ρίζες της στη μεγάλη διαμαρτυρία, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου 1857, από εργάτριες μιας μεγάλης κλωστοϋφαντουργίας της Ν. Υόρκης, οι οποίες διεκδίκησαν ισότιμη θέση στην εργασία. Σήμερα αποδίδουμε φόρο τιμής στις Γυναίκες αυτές, που διεκδίκησαν με τους αγώνες τους και κατάφεραν να προσφέρουν σε εμάς, μια ισότιμη θέση στην Εργασία και την Κοινωνία.
Ακολούθησαν δυναμικοί αγώνες για την κατάκτηση του δικαιώματος ψήφου και αξίζει να σημειωθεί, ότι το Σύνταγμα της Ελλάδας, επιβάλλει με την «ποσόστωση», την ενεργή συμμετοχή των γυναικών στα θεσμικά αιρετά όργανα. Η γυναίκα του 21ου αιώνα, έχει με τη σειρά της το καθήκον να διαφυλάξει και να προσφέρει το δικαίωμα στην Ισότητα των δύο φύλων στις επόμενες γενιές, μέσα από τους πολλαπλούς της ρόλους, όπως για παράδειγμα ως μάνα, με συνειδητή διαπαιδαγώγηση, τόσο στις κόρες, όσο και στους γιους της».

Στο κύριο μέρος της εκδήλωσης, εντυπωσίασε το υψηλό επίπεδο της παρουσίασης από τις δυο σπουδαίες καλεσμένες μας, οι οποίες προσπάθησαν να «αποκωδικοποιήσουν» ενδεικτικά καλλιτεχνικά έργα, έξι ολόκληρων αιώνων, τα οποία, μέσα από τους συμβολισμούς στα χρώματα και τους τρόπους έκφρασης, παραπέμπουν σε γυναίκα δημιουργό. Από τα υφαντά και το κέντημα, μέχρι τη ζωγραφική κ.α., πολλά γυναικεία έργα, παρέμειναν ανυπόγραφα ή αποδόθηκαν σε άντρες, λόγω του απόλυτου περιορισμού της γυναίκας, σε συγκεκριμένους ρόλους, εντός του σπιτιού, μακριά από την ελευθερία της προσωπικής έκφρασης. Τα καλλιτεχνικά έργα που αναλύθηκαν, λειτούργησαν ως  απτά παραδείγματα, δίνοντας την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους, να αντιληφθούν την εξέλιξη της θέσης της γυναίκας, μέσα στους αιώνες.

Η εικαστικός κα Τίτα Σταύρου, έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις έργων της και συμμετοχές σε ομαδικές. Διδάσκει εικαστικά, στα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ. Εδώ και μια δεκαετία παρουσιάζει σεμινάρια Τέχνης. Συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους και παράλληλα εργάζεται στον τομέα της διακόσμησης. Έχει μαθητεύσει στο εργαστήρι του σκηνογράφου - ζωγράφου Παύλου Βλάχου.

Η χοροθεραπεύτρια – ψυχοθεραπεύτρια κα Ζωή Χατζιδάκη, διδάσκει Μουσικοκινητική Αγωγή, στο τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας. Είναι οικογενειακή σύμβουλος και συστημική θεραπεύτρια, ενώ παρακολουθεί ενεργά την ψυχαναλυτική κατεύθυνση.

Ο Δήμος Μαρκοπούλου ανανέωσε το ραντεβού, για μια αντίστοιχη εκδήλωση στο άμεσο μέλλον και συνεχίζει να υποστηρίζει και να αναδεικνύει με δράσεις, εκδηλώσεις και προγράμματα, τους πολλαπλούς ρόλους της σύγχρονης γυναίκας, στην οικογένεια και τη μητρότητα, στην επιστήμη, στην επιχειρηματικότητα, στην τέχνη, στον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη, αλλά και στον καθοριστικό ιστορικό ρόλο, που έχει διαδραματίσει στην προάσπιση και την εξέλιξη του τόπου μας.

(από αριστερά) η χοροθεραπεύτρια κα Χατζιδάκη, η Αντιδήμαρχος κα Κιμπιζή
και η εικαστικός κα Σταύρου.